Rating teme:
  • 1 Glasova - 3 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ukratko o medovini
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 365
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 7 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Ukratko o medovini
U pauzi kuvanja u pivari da se malo pohvalim. U posljednjih mjesec dana sam isflasirao tri ture medovine. Odlezale su oko pola godine prije toga. Sve tri sam radio sa sirovim medom - bez kuvanja i pasterizacije, samo zagrijao na 40 stepeni da se lakse razmuti sa vodom. Kod flasiranja sam samo koristio vodu, nista StarSan. Jako sam zadovoljan rezultatima. Jedna je onaj Musicin recept i tu sam mozda malo pretjerao sa klincicima, bas imaju jak ukus. Druga je od vrijeskovog meda i vrijeska i treca je sumski med sa raznim cajevima (lavanda, kamilica, kleka, ima i ruzmarina, stapica cimeta, klincica...). Ova posljednja je ubjedljivo najukusnija. Med se fino osjeti kod sve tri. Odlican je ukus bio i kod flasiranja i nakon mjesec dana. Odusevljen sam. Imaju od 8 do 12% alkohola.
Find Odgovori
djulba Online
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 321
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Ukratko o medovini
(17.08.2017 08:31 )galabl Wrote:  U pauzi kuvanja u pivari da se malo pohvalim. U posljednjih mjesec dana sam isflasirao tri ture medovine. Odlezale su oko pola godine prije toga. Sve tri sam radio sa sirovim medom - bez kuvanja i pasterizacije, samo zagrijao na 40 stepeni da se lakse razmuti sa vodom. Kod flasiranja sam samo koristio vodu, nista StarSan. Jako sam zadovoljan rezultatima. Jedna je onaj Musicin recept i tu sam mozda malo pretjerao sa klincicima, bas imaju jak ukus. Druga je od vrijeskovog meda i vrijeska i treca je sumski med sa raznim cajevima (lavanda, kamilica, kleka, ima i ruzmarina, stapica cimeta, klincica...). Ova posljednja je ubjedljivo najukusnija. Med se fino osjeti kod sve tri. Odlican je ukus bio i kod flasiranja i nakon mjesec dana. Odusevljen sam. Imaju od 8 do 12% alkohola.

Treba to probat raja
Find Odgovori
b62p Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 6
Joined: Jan 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: doboj
RE: Ukratko o medovini
Moze li neko podrobnije objasniti proces pretakanja koji se obavlja 5-6 puta u toku sazrijevanja medovine ?!
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 201
Joined: Aug 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 7 zahvala u 7 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Ukratko o medovini
This post was last modified: 15.01.2018 11:40 by PaleAle.
Nakon fermentacije ti ostane puno taloga i ne želiš da ti medovina stoji na njemu predugo. Zbog toga je pretočiš u čistu posudu. Prilikom pretakanja pokušaj maksimalno izbjeći oksidaciju, znači što manje pljuskanja. Metode presipanja su ti iste kao kod pive (ili vina)
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu:
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools