VolimPivo.ba
Ukratko o medovini - Printable Version

+- VolimPivo.ba (http://volimpivo.ba)
+-- Forum: VINARSTVO (/forum-18.html)
+--- Forum: Medovina (/forum-20.html)
+--- Thread: Ukratko o medovini (/thread-11.html)

Pages: 1 2 3 4 5 6


Ukratko o medovini - pivska mušica - 16.11.2012 11:50

sa wikipedie:

Medovina ili gvirc je vino od meda pored medene rakije (medica, medenica, medovača) najvjerojatnije jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovjek konzumirao. Medovinu dobijemo fermentacijom otopine prirodnog meda koji bi trebao biti što tamnije boje (medljika, kesten...) da dobijemo što tamniju boju. Postupak je isti kao i kod proizvodnje vina od grožđa. Proizvodi se kao alkoholno, obično oko 13-14% alkohola ali i kao bezalkoholno piće. Kvaliteta obje vrste ovisi o kvaliteti meda, samom postupku prilikom fermentacije i skladištenja i grožđu. Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma.

medovinu ne treba miješati sa rakijom medovačom i sličnim jakim alkoholnim pićima u koja je dodan med.

medovina je medno vino nastalo fermentacijom otopine meda u vodi. moguće je da bude začinjena mnogim začinima (kora naranče, cimet itd.)

ovako izgleda moja medovina

[Image: 2enxgkj.jpg]RE: Ukratko o medovini - djulba - 16.11.2012 11:03

I ja se kanim da napravim medovinu ali sam sad u fazi proučavanja proizvodnje pjenušca pa otom potom Smile
Možeš li nam malo opisati okus i miris tvoje medovine . po slici mislim da ima puno tijelo a zamišljam aromu meda.


RE: Ukratko o medovini - pivska mušica - 16.11.2012 11:49

medovina mi je fantastična ispala, ali je skoro dvije godine trebalo da fino dozrije. na početku u prvih par mjeseci je bila skoro pa nepitka zbog jakog okusa na kvasac. međutim nakon dvije godine je potpuno to nestalo i izbili su fini mirisi meda. stvarno odlična stvar i ponovio bih opet, samo ću naći način da nakon fermentacije isfiltriram kvasac, pa da onda ide na odležavanje i vjerujem da bi puno brže tako dozrela.


RE: Ukratko o medovini - zis - 17.11.2012 03:28

Ako moze recept za mog jednog prijatelja koji se bavi proizvodnjom meda. Bice valjda i nama za degustaciju ako napravi medovinu.


RE: Ukratko o medovini - pivska mušica - 17.11.2012 03:30

moze recept samo da ga nađem Smile prije dvije godine sam to radio, još sam bio zelen Big Grin


RE: Ukratko o medovini - pivska mušica - 19.11.2012 01:14

Evo recept za medovinu sa moje slike:

Za 5 litara (OG 1.133, FG 1.033):

- 2,5 kg meda od bagrema - dobro pazite da bude stvarno pravi med
- kora od dvije velike narandže
- šaka grožđica
- jedan štapić cimeta
- 2 karanfilčića
- vinski kvasac Lalvin Bourgovin RC212

primarna fermentacija najmanje 2 mjeseca, nakon toga pretakanje i bistrenje još 2 mjeseca, a onda flaširanje i odležavanje u bocama još najmanje 12 mjeseci.


RE: Ukratko o medovini - MacKenzie - 10.02.2013 10:28

(19.11.2012 01:14 )pivska mušica Wrote:  Evo recept za medovinu sa moje slike:

Za 5 litara (OG 1.133, FG 1.033):

- 2,5 kg meda od bagrema - dobro pazite da bude stvarno pravi med
- kora od dvije velike narandže
- šaka grožđica
- jedan štapić cimeta
- 2 karanfilčića
- vinski kvasac Lalvin Bourgovin RC212

primarna fermentacija najmanje 2 mjeseca, nakon toga pretakanje i bistrenje još 2 mjeseca, a onda flaširanje i odležavanje u bocama još najmanje 12 mjeseci.

Pozdrav!
Jako mi se dopada ovaj recept za pravljenje medovine... pogotovo ovi detalji kora naradže, šaka grožđica, cimet, karanfilčić.... mmmm bogastvo aroma! Big Grin

Pošto i sam planiram da napravim svoju prvu medovinu, da li bi ti bio problem da napišeš proceduru pravljenja. Tj. koliko vode gdje sipam s čim miješam, na kojoj temperaturi kuvam, skidam pjenu, kadstavljam kvasac, koliko najkraće držim prije degustacije Big Grin itd itd...

Na internetu postoji mnoštvo receptura i načina pripreme, ali tvoja fotka medovine je pobjedila! savršeno! haha drinking-beer


RE: Ukratko o medovini - pivska mušica - 10.02.2013 11:41

pozdrav MacKenzie i dobro došao na forum. na internetu imaš masu informacija o medovini i generalno ljudi koje prave medovinu dijele se na dvije velike skupine - oni koji kuhaju med i oni koji ne kuhaju med.

ja nemam nešto previše iskustva s medovinom, ali čitajući o toj tematici svrstao sam se među ove koji ne kuhaju med.

da bi zadržao sva ljekovita svojstva i karakteristike, med se ne bi smio zagrijavati na temperaturu višu od maksimalne temperature u jednoj košnici a to je 35-40°C. sve temperature preko toga značajno uništavaju medne arome, ali i sve enzime u medu. jako je bitno kupiti ili nabaviti med direktno od pčelara, dakle sirovi, nepasterizirani med. većina kupovnih komercijalnih brendova su pasterizirani medovi, što znači da su zagrijani na temperaturu od 71°C čime su se uništili svi mikroorganizmi, ali s druge strane, cijena je bila da je dosta arome uništeno i svi enzimi, a ti upravo tu aromu želiš u svojoj medovini.

istina je da med sadrži dosta mikroorganizama i divljeg kvasca u sebi i da se ti organizmi ne mogu razvijati u medu kao takvom, ali postoji mogućnost da se počnu razvijati u razrijeđenom medu, odnosno mednom moštu. na tebi je da odlučiš da li ćeš preuzeti rizik ili nećeš. u tutankamonovoj grobnici nađen je med star 2000 godina koji je bio potpuno normalan i jestiv.

ja ovu medovinu sa slike nisam kuhao, nego sam med istopio u mlakoj vodi, naravno, nastojiš da sve bude sterilno. također aeracija je jako važna a na taj način još i dodatno otopiš med u vodi, odnosno dobiješ konizistentniji mošt.

što se recepta tiče, napisao sam ga iznad. da bi dobio ovu gustoću treba ti otprilike 2,5 kg meda na svakih 5 litara vode. bilo bi odlično da imaš hidrometar i da to možeš i izmjeriti i upratiti, a hidrometar ti je bitan i za mjerenje završne gustoće. zagriješ vodu na nekih 40°C i u nju uspeš med koji si prethodno, ako je bio kristaliziran, u teglama dekristalizirao tako što si ih direktno zagrijao u nekom loncu u vodi. i to je to, dobio si medni mošt koji dobro aeriraš sa bušilicom i nastavkom za miješanje farbe. nakon toga točiš u demižon i dodaš začine i kvasac.

fermentiraš kako sam i objasnio.

živio!


RE: Ukratko o medovini - Flying_man - 11.02.2013 08:37

Musice, medovina ti je super. Bas je bistra i ima lepu boju. I ja sam koristio bagremov med ali mi je dosta svetlija, jel ova boja od osvetljenje ili je i bila takva?


RE: Ukratko o medovini - pivska mušica - 11.02.2013 11:50

štapić cimeta, karanfilčići i grožđice su otpustili boju i malo potamnili medovinu Zivjeli


RE: Ukratko o medovini - SixtySix - 27.08.2013 10:12

Izvinjavam se sto vadim ovu temu iz dubina ali imam pitanje u vezi sa receptom. Kazes kora od narandze. Da lise narenda samo narandzasti deo kore (zest) ili se stavlja celokupna kora, sa sve onim belim delom? Pitam jer je sam zest sladak dok je beli deo gorak tako da je jako bitno znati.

Znaci da li se samo narenda vrh kore ili se kompletno oljusti narandza i cela kora stavi?


RE: Ukratko o medovini - pivska mušica - 27.08.2013 10:16

Ja sam stavljao cijelu koru, znaci sve zajedno. Nece ti nista biti gorko jer se nista ne kuha... Kuhanjem se oslobadja gorcina iz onog bijelog. A ovako je puno lakse pretociti poslije...