VolimPivo.ba
Raftastični cider - Printable Version

+- VolimPivo.ba (http://volimpivo.ba)
+-- Forum: VINARSTVO (/forum-18.html)
+--- Forum: Cider (/forum-21.html)
+--- Thread: Raftastični cider (/thread-2136.html)



Raftastični cider - rafter - 18.09.2015 02:18

Evo nabralo se nešto jabuka, pa se planira praviti i prvi cider.
Problem je što nemam pravi kvasac a jabuke se pojavile danas moram birati između US05 i S04. Mislim da je S04 favorit?
Planiram oko 20L soka 100% jabuke iscijediti (više vrsta) kuvati na 80-85C pola sata. Ohladiti, aerirati i dodati kvasac. Ukoliko bude potrebe podići OG to ću uraditi medom.
Posle fermentacije dodati steviju i flaširati.
Pišite!


RE: Raftastični cider - raix - 18.09.2015 03:00

mislim da ne treba da kuvas, treba ti malo vinobrana da ti ne krene fermentacija dok cedis jabuke.


RE: Raftastični cider - rafter - 18.09.2015 03:03

hmm...
hajde mi malo opiši ako ti nije mrsko

Kada da dodam vinobran i koliko je to malo???
i onda samo S04 posle aeracije?


RE: Raftastični cider - Das Bier - 18.09.2015 03:21

vinobran nece zaustaviti fermentaciju,to je samo zastita od oksidacije,bolje ti to prokuhaj i miran si,ako se vec odlucis za vinobran onda ti je dovoljno 1g. na 20 lit. soka


RE: Raftastični cider - rafter - 18.09.2015 04:08

Neću vinobran. Ali kada se već pominje, kada se dodaje? Kada se iscijedi?
Može li sok od jabuka čekati do sutra na kuvanje ili mora večeras?


RE: Raftastični cider - raix - 18.09.2015 04:55

vinobran nije zastita od oksidacije vec sluzi kao zastita od dejstva divljih kvasnica. divljaci, posto ih ima na vocu, u prisustvu vinobrana(koji u vodenom rastvoru prelazi u aktivni sumpor) postaju inaktivni.
sumpor ili vinobran se koristi u vinarstvu od kad postoji moderna tehnologija pravljenja vina.
ja ga dodajem u grozdje prilikom muljanja (10g na 100kg). Tako izmuljano grozdje nece otpoceti fermentaciju u narednih 12 sati, sumpor isparava te se njegova koncentracija smanjuje, taman je oko 12 sati portebno za maceraciju, onda dodajem kvasac.

poenta vinobrana je, bar koliko sam citao, u tome da inaktivira kvasnice. ali posto ih ima koliko hoces vrsta, i sve se nalaze bas na vocu, samo one kvasnice koje su prezivele taj tretman ce otpoceti fermentaciju. u vinarstvu takve kvasnice smatraju najpotentnijim za zdravu fermentaciju. tj. prezivece i visok sadrzaj alkohola te ce i zavrsiti fermentaciju do kraja.
ako pravim belo vino, posto je tehnika malo dugotrajnija jer zahteva muljanje grozdja, cedjenje sire, bistrenje sire preko noci (bentonitom), znaci vise od 12 sati, i tek onda dodavanje kvasca. tu treba staviti vise vinobrana.

ima vinarija koje ne dodaju selekcionisane kvasce u svoja vina. u osnovi, odaberu najzdravije grozdove par dana pre branja vinograda, tretiraju sa vinobranom i onda ostave na spontanu fermentaciju. ta pocetna kolicina im je starter za ostatak vinograda. ovo daje dobre rezultate, ali variraju iz godine u godinu. tj ne zna se koja kvasnica je preovladala. kod selekcionisanih kvasaca, arome u vinu su konzistentne iz godine u godinu. jer koriste posebno odabrane klonove (nije GMO) celija kvasca, koji prave uvek iste fenole i estre.

sto se tice cidera, ja cu u moj dodati vinobran u toku cedjenja soka. a onda cu ga castiti kesicom nekog sampanj kvasca.

a sto se tice cedjenja soka veceras, pa kuvanja. mislim da ce ti krenuti fermentacija kvascima sa voca.


RE: Raftastični cider - pivska mušica - 18.09.2015 06:17

Raix zašto baš sampanjski kvasac hoćeš? Koliko znam o cideru nastoji se da u njemu ostane malo slatkoće, a čak i pivski kvasci ga isuše do bola. Je li baš tako želiš da bude?

Druga stvar šta misliš kako bi bentonit bistrio pivo i jesi li već možda pokušavao?


RE: Raftastični cider - rafter - 18.09.2015 08:32

Sok od jabuka ima og 1053, tri vrste jabuke. Ujedno i poslednje mjerenje tim hidrometrom, puče k'o ledenica. Sada je u frizu i ide sutra kuvanje.


RE: Raftastični cider - raix - 19.09.2015 07:06

(18.09.2015 06:17 )pivska mušica Wrote:  Raix zašto baš sampanjski kvasac hoćeš? Koliko znam o cideru nastoji se da u njemu ostane malo slatkoće, a čak i pivski kvasci ga isuše do bola. Je li baš tako želiš da bude?

Druga stvar šta misliš kako bi bentonit bistrio pivo i jesi li već možda pokušavao?
Uzeo sam taj Red star kvasac bez neke predikcije za to kakav ce cider biti, tja se nudio na sajtu preko kojeg sam narucivao. A da li cu praviti cider cu videti danas, sta bude bilo na grani od toga cu praviti, makar napravio 3l cidera.

Bentonit svlaci boju crnim vinima, te se ne koristi za njih. Bistrenje crnih vina ide sa zelatinom ali tek posle sekundarne fermentacije i odlezavanja.
Mislim da bi rezultati bistrenja piva bentonitom bili losi. Skinuo bi kvasac sigurno, znaci mora novi za karbonizaciju ili kegiranje) a mozda bi pokupio aromu hmelja (kao neki ultra sitni filteri koji se ne koriste u kraft pivarama). Za ovo sam siguran a za boju nisam.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk


RE: Raftastični cider - b62p - 10.01.2018 09:52

Kako dobiti zlatno zutu boju (kao kod strongbow-a) i koliko % alkohola treba da bude u cideru ?
Pozdrav, BP