VolimPivo.ba
Destilovana vs RO voda - Printable Version

+- VolimPivo.ba (http://volimpivo.ba)
+-- Forum: PIVARSTVO (/forum-6.html)
+--- Forum: Voda (/forum-12.html)
+--- Thread: Destilovana vs RO voda (/thread-2544.html)

Pages: 1 2


Destilovana vs RO voda - galabl - 28.07.2016 12:26

Mada mnogi tvrde da se ovde radi o istom, čini mi se da to nije tačno.
U posljednje vrijeme sam se igrao sa vodom, nekad dodavao manje ili više destilovane vode + mineralne soli.
Kako sam kod nekoliko posljednjih tura imao nisku efikasnost, prvo sam mislio da je to zbog slada (Ireks kao bazni umjesto Weyermann-a). Ranije mi je mjerena efikasnost ukomljavanja bila oko 72-5 %. Malo je opala sa promjenom slada, ali je kriminalno opala kada sam koristio više destilovane vode umjesto česmovače. Tako je znala biti čak 55%, što je kriminalno nisko, i išla je to oko 60%.
Promijenio sam i termometar i definitivno se uvjerio da ni on nije radio najpreciznije, tj. pokazivao je za 3-4C visu temperaturu. S obzirom da sam kod ovih tura uglavnom isao na 67-68C, ne bi ni to trebalo da je toliko uzrok slabe efikasnosti, koju sam onda kompenzovao duzim kuvanjem i na kraju dobijao ciljani OG.
Elem, odlučio sam više ne koristiti kupovnu destilovanu vodu. Sa novim termometrom, Weyerman sladovima i 100% česmovačom + nešto minerala, kod zadnje ture sam imao 79% efikasnost, što je neki maksimum onog mog MT.
Eto, ne znam kakva su vaša iskustva.


RE: Destilovana vs RO voda - pivska mušica - 28.07.2016 02:48

Je li voda RO ili nije ti nema nikakve veze sa efikasnosti. Nepodesen pH teoretski moze imati uticaja, ali opet ni blizu toliko koliko ti imas varijacije. Je li imas pH metar i jesi li mjerio pH vrijednosti u svim tim turama? Razlozi su ti druge prirode. Najcesce mehanicki/fizikalni, pocevsi od kvaliteta mljevenja slada, kvaliteta samog slada, preko temperatura vode kod ukomljavanja, tipa filtera koji imas, water to grain ratio-a, kolicine vode za ispiranje, tehnike ispiranja itd...


RE: Destilovana vs RO voda - pivska mušica - 28.07.2016 02:54

I jos nesto, ako si u turi koja je imala dobru efikasnost imao OG 1.040-1.050 a u toj koja je imala losu efikasnost OG +1.060 onda ti je to potpuno normalno. Jer sto veci OG ciljas, efikasnost sistema se smanjuje. To isto ima jako puno uticaja.


RE: Destilovana vs RO voda - Svarrogh - 28.07.2016 10:42

Destilovana i RO voda nisu isto. Davor ti je sve rekao sto se tice iskoristivosti. Obicno su najvece varijace kod meljave a onda ciljani OG koji pada nakon 1060 a drasticno nakon 1080 sto je logicno jer imas sve manje vode ispiranje ako odrzavas neki normalan water/grain ratio

Sent from my LG-D855 using Tapatalk


RE: Destilovana vs RO voda - raix - 29.07.2016 10:51

ako si koristio "detsilovanu" vodu koja se moze kupiti po radnjama, znaj da ona to nije. pre ce biti da je demineralizovana. proizvodjaci obicno koriste jonske izmenjivace ne bi li je na taj nacin omeksali. ako si i ti nabavio jedan takav za svoje potrebe, znaj da imas taj problem. problem sa njom je sto je onda pH prolicno visok, preko 9. samim tim i mash je bio visokog pH. dosta se onda toga vrti i oko efikasnosti a i oko finalnog ukusa piva.
RO filteri su mnogo bolji, jer sa njima znas otpilike na cemu si, tj da su svi joni prilicno nisko. sa tim sto im je mana sto je veliki gubitak vode oko 1 prema 4. neispalti se ako placas vodu, ako imas svoj bunar to je druga prica.


RE: Destilovana vs RO voda - Svarrogh - 29.07.2016 11:41

Ph vode nema veze sa ph sladovine. Bitnije je koliko je vode proslo kroz membranu i u kakvom je ona stanju. Da li proizvodjaci demineralizirane vode imaju ikakve kontrole. Recimo moj Ro uredjaj po tds metru daje 008 s tim da ni cista destilovana voda nece imati 000. Ako imas dobar Ro filter gubitak ti pada na 2:1 s tim da je dobro imati grijac vode pri ulazu u ro jedinicu. Optimalno je voda na 25C. Sto je niza temp, voda je gusta i samim tim sporije ide i veci su gubici.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk


RE: Destilovana vs RO voda - raix - 29.07.2016 12:36

nisam se pravilno izrazio. pH vode ce uticati na pH komine. a ako je pH komine iznad 6, onda se sanjuje efikasnost enzima a i povecava ekstrakcija tanina.


RE: Destilovana vs RO voda - Svarrogh - 30.07.2016 08:49

Mineralni sastav i karbonatna tvrdoca ce uticati na ph komine, ne ph vode Wink

Sent from my LG-D855 using Tapatalk


RE: Destilovana vs RO voda - galabl - 01.08.2016 12:04

Moguce je da sam i presitno mljeo slad pa je mozda bilo problema sa filterom (inoksna mrezica od vodokotlica). Ispiranje uvijek radim tako sto drzim 2-3 cm sladovine i vode iznad zrnevlja. pH nisam mjerio svaki put ali je bio u prihvatljivom opsegu.
Posljednji put sam mljeo malo krupnije, mijesao kod dodavanja vode za Mash out i bio je bolji rezultat (79% ef.).
Po vasim komentarima, nastavicu koristiti ovu destilovanu kupovnu dok ne uzmem RO filter, ali to ce biti tek kad opremim pivaru.


RE: Destilovana vs RO voda - Stane - 01.08.2016 12:07

(01.08.2016 12:04 )galabl Wrote:  Moguce je da sam i presitno mljeo slad pa je mozda bilo problema sa filterom (inoksna mrezica od vodokotlica). Ispiranje uvijek radim tako sto drzim 2-3 cm sladovine i vode iznad zrnevlja. pH nisam mjerio svaki put ali je bio u prihvatljivom opsegu.
Posljednji put sam mljeo malo krupnije, mijesao kod dodavanja vode za Mash out i bio je bolji rezultat (79% ef.).
Po vasim komentarima, nastavicu koristiti ovu destilovanu kupovnu dok ne uzmem RO filter, ali to ce biti tek kad opremim pivaru.
Ni slučajno ne kupuj Almy destilovanu imati ćeš klorofenole.


RE: Destilovana vs RO voda - pivska mušica - 01.08.2016 02:17

ako nemas TDS metar da provjeris kupovnu RO vodu (to nije destilovana, nego RO voda, iako oni pišu destilovana na etiketi), najbolji ti je test sa star sanom. pomijesaj star san sa tom kupovnom destilovanom vodom i ako se zamuti, nije dobra.


RE: Destilovana vs RO voda - Stane - 01.08.2016 02:50

(01.08.2016 02:17 )pivska mušica Wrote:  ako nemas TDS metar da provjeris kupovnu RO vodu (to nije destilovana, nego RO voda, iako oni pišu destilovana na etiketi), najbolji ti je test sa star sanom. pomijesaj star san sa tom kupovnom destilovanom vodom i ako se zamuti, nije dobra.
Kod mene je bio slučaj sa tom Almy vodom da je dio vode bio pomiješan sa starsanom i nije se zamutila pa sam koristio za kuhanje i zeznuo jednu turu za malo i drugu, prije nego što sam u toj drugoj turi ubacio vodu, uzeo otvorio bocu pomirisao i lagano prosuo, odmah na mirisu sam osjetio jak klor