VolimPivo.ba
FLAMEOUT pitanje?? - Printable Version

+- VolimPivo.ba (http://volimpivo.ba)
+-- Forum: PIVARSTVO (/forum-6.html)
+--- Forum: Hmelj (/forum-10.html)
+--- Thread: FLAMEOUT pitanje?? (/thread-2655.html)

Pages: 1 2


FLAMEOUT pitanje?? - MadMug - 11.10.2016 07:57

U zadnjoj pivi koju sam radio ostalo mi je dosta gorčine a radio sam Flameout single hop Nelson 50g
Frend mi je dao savjet da nakon što ubacim hmelj na 0min brzo moram spustiti temperaturu na 85°c i onda zaustaviti hlađenje i tu čekati 30min cca i čak puno više ako treba jer na većim temperatura hmelj ispušta gorčinu a na 85°c ispušta Beta (aromu)

Kako vi radite taj Flameout???


RE: FLAMEOUT pitanje?? - spajder76 - 11.10.2016 09:07

Ja sam i prosli put a i prije tri dana stavljao na 3 min..isto NS hmelj.Prosli put mi je pivo odlezalo mjesec dana jer nisam bio u BH i nisam osjetio neugodnu gorcinu.Mislis da si samo stavljao nelson na flameoutu?


RE: FLAMEOUT pitanje?? - Travolta - 12.10.2016 02:18

(11.10.2016 07:57 )MadMug Wrote:  U zadnjoj pivi koju sam radio ostalo mi je dosta gorčine a radio sam Flameout single hop Nelson 50g
Frend mi je dao savjet da nakon što ubacim hmelj na 0min brzo moram spustiti temperaturu na 85°c i onda zaustaviti hlađenje i tu čekati 30min cca i čak puno više ako treba jer na većim temperatura hmelj ispušta gorčinu a na 85°c ispušta Beta (aromu)

Kako vi radite taj Flameout???

To sto ti je frend rekao to ti je aroma steep. A flameout je nesto sasvim drugo,gdje se hmelj ubacuje kad ugasis plamen i vjerovatno ostavlja mali dio gorcine vodile su se rasprave o tome. Ja osobno prakticiram aroma steep 15-20min.


RE: FLAMEOUT pitanje?? - MadMug - 12.10.2016 08:16

(12.10.2016 02:18 )Travolta Wrote:  
(11.10.2016 07:57 )MadMug Wrote:  U zadnjoj pivi koju sam radio ostalo mi je dosta gorčine a radio sam Flameout single hop Nelson 50g
Frend mi je dao savjet da nakon što ubacim hmelj na 0min brzo moram spustiti temperaturu na 85°c i onda zaustaviti hlađenje i tu čekati 30min cca i čak puno više ako treba jer na većim temperatura hmelj ispušta gorčinu a na 85°c ispušta Beta (aromu)

Kako vi radite taj Flameout???

To sto ti je frend rekao to ti je aroma steep. A flameout je nesto sasvim drugo,gdje se hmelj ubacuje kad ugasis plamen i vjerovatno ostavlja mali dio gorcine vodile su se rasprave o tome. Ja osobno prakticiram aroma steep 15-20min.

Da li ubacuješ hmelj na 0 min i brzo hladiš na 85°c i onda zaustaviš 15-20min aroma step??

Razmišljam da na 0 min kod je boil gotov ne ubacim ništa nego pričekam da temp padne na 85°c i onda ubacim hrpu hmelja i pustim da kiša i sat vremena ako treba.


RE: FLAMEOUT pitanje?? - zlimfur - 12.10.2016 08:52

(12.10.2016 08:16 )MadMug Wrote:  Da li ubacuješ hmelj na 0 min i brzo hladiš na 85°c i onda zaustaviš 15-20min aroma step??

Razmišljam da na 0 min kod je boil gotov ne ubacim ništa nego pričekam da temp padne na 85°c i onda ubacim hrpu hmelja i pustim da kiša i sat vremena ako treba.

predugo ti je to, jer će u sat vremena pasti možda do temperature pogodne za baje koje ti mogu inficirati pivo..

20ak minuta na 80°C ti je dovoljno. i ubaci hmelj na 0 min (flame-out) jer će hmelj odmah početi otpuštati mirise.

naravno, možeš eksperimentisati da vidiš šta se bolje primi po tvojim empirijskim, ali i subjektivnim utiscima, ali imaš o tome dosta "svjedočenja" po netu, pa neke stvari ne moraš iznova isprobat..


RE: FLAMEOUT pitanje?? - Travolta - 12.10.2016 02:51

(12.10.2016 08:16 )MadMug Wrote:  
(12.10.2016 02:18 )Travolta Wrote:  
(11.10.2016 07:57 )MadMug Wrote:  U zadnjoj pivi koju sam radio ostalo mi je dosta gorčine a radio sam Flameout single hop Nelson 50g
Frend mi je dao savjet da nakon što ubacim hmelj na 0min brzo moram spustiti temperaturu na 85°c i onda zaustaviti hlađenje i tu čekati 30min cca i čak puno više ako treba jer na većim temperatura hmelj ispušta gorčinu a na 85°c ispušta Beta (aromu)

Kako vi radite taj Flameout???

To sto ti je frend rekao to ti je aroma steep. A flameout je nesto sasvim drugo,gdje se hmelj ubacuje kad ugasis plamen i vjerovatno ostavlja mali dio gorcine vodile su se rasprave o tome. Ja osobno prakticiram aroma steep 15-20min.

Da li ubacuješ hmelj na 0 min i brzo hladiš na 85°c i onda zaustaviš 15-20min aroma step??

Razmišljam da na 0 min kod je boil gotov ne ubacim ništa nego pričekam da temp padne na 85°c i onda ubacim hrpu hmelja i pustim da kiša i sat vremena ako treba.

Ohladim na 85c' ubacim hmelj i ostavim 15-20min i nastavim ponovo hladiti.


RE: FLAMEOUT pitanje?? - pivska mušica - 13.10.2016 07:01

Steep je najbolji nacin za ocuvanje arome u pivu poslije suhog hmeljenja, naravno. Ali nije dobro predugo ostavljati hmelj na 85C. Ustvari to je kompromis izmedju mutnog piva i dobre arome. Cilj je isto sto prije napraviti cold break i izdvojiti proteine u sladovini. Ja ostavljam 15-20 minuta uz konstantno gnjecenje i mijesanje hmelja s obzirom da stavljam hmelj u vrecici. Mada i ako se onako ubacuje bez vrecice mislim da je ok za vrijeme steepa malo ga mijesati da sto vise otpusti.


RE: FLAMEOUT pitanje?? - mirren - 01.05.2018 05:25

Pozdrav, raja. Interesuje me flameout, nije mi bas najjasniji sam proces.

Ispravite me ako grijesim - cim ugasim vatru ubacujem zeljenu količinu hmelja i odmah pocinjem sa hladjenjem? Jel to TO? Aroma se ispusta sve vrijeme od 0 minuta do finalnog hladjenja na zeljenu temperaturu?


RE: FLAMEOUT pitanje?? - lakosta88 - 01.05.2018 06:36

(01.05.2018 05:25 )mirren Wrote:  Pozdrav, raja. Interesuje me flameout, nije mi bas najjasniji sam proces.

Ispravite me ako grijesim - cim ugasim vatru ubacujem zeljenu količinu hmelja i odmah pocinjem sa hladjenjem? Jel to TO? Aroma se ispusta sve vrijeme od 0 minuta do finalnog hladjenja na zeljenu temperaturu?

Da to ti je flameout. Aroma se ispusta dok se hladi sladovina al ne jednakim intenzitetom. Najvise koliko ja znam kad se ohladi na nekih 80C. Zato se na tim temperaturama i radi steeping (gasenje sistema za hladjenje i ostavljanje sladovine na toj temperaturi odredjeno vrijeme). Flameoutom se dobiva cisti profil hmaljne arome. Npr sa dryhop metodom se slicno dobiva s tim da dryhopom moze doci do pojave grassy ukusa u pivu a flameoutom ne moze.


FLAMEOUT pitanje?? - zlimfur - 01.05.2018 07:34

Optimalno bi bilo ohladiti sladovinu na 80°c, I onda zaustaviti hladjenje na 20ak minuta kako bi izvuko maksimum iz hmelja.

I jos ako imas mogucnost za whirlpool, to je ono bas sto bi rekli top.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk


RE: FLAMEOUT pitanje?? - mirren - 01.05.2018 07:40

(01.05.2018 07:34 )zlimfur Wrote:  Optimalno bi bilo ohladiti sladovinu na 80°c, I onda zaustaviti hladjenje na 20ak minuta kako bi izvuko maksimum iz hmelja.

I jos ako imas mogucnost za whirlpool, to je ono bas sto bi rekli top.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Whirlpool mi je u ovom trenutku vec viša metematika Smile Probat cu uradit ovaj steep, al vidjet cemo kako sve ispadne, s obzirom da je prvo kuhanje


FLAMEOUT pitanje?? - zlimfur - 01.05.2018 07:45

Ne ganjaj to sad. To su finese. Krkni na flameout I to je to.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk