VolimPivo.ba
sok za razrjedivanje - Printable Version

+- VolimPivo.ba (http://volimpivo.ba)
+-- Forum: PIVARSTVO (/forum-6.html)
+--- Forum: Slad i ostale fermentabilne sirovine (/forum-11.html)
+--- Thread: sok za razrjedivanje (/thread-3003.html)



sok za razrjedivanje - redem0n - 19.01.2018 06:02

Ovako planiram skuhat pale ale i roknut u njega homemade sok za razrjedivanje od bobica bazge i mente pa me zanima ocel kvasac pozderat sve te secere iz soka.Jos cu roknut bobice borovice zadnjih 10 minuta.


RE: sok za razrjedivanje - pppp - 20.01.2018 12:17

Ako je sirup na razređivanje koji si pravio sa šećerom kvasać će naravno pretvoriti taj šećer u alkohol, mogao bi promjeniti okus sirupa tokom fermentacije, ali će dio aroma sigurno ostati.

Evo ti račun za proračunavanje količine šećera u sirupu.

1 briks je 1 gram šećera(saharoze) u 100g(100ml) solucije.
Znači : šećer u gramima=briks*kolicina sirupa u ml
Ako imaš refraktometar onda je lako , ako ne onda sa aerometrom izmjeri pa konvertuj. Pa onda izračunaj. U beersmitu ili drugom softveru za pravljenje recepta dodaj grame saharoze koje dobiješ, i uračunaj vodu. Borovnice i voće koje se dodaje se većinom ne računa tokom dodavanja, ali ako baš želiš računaj da je do 10% šećera po težini.

Brix SG kalkulator:
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Ja sam planirao nešto slično da pravim samo od sirupa od cvijetova(ili tokom kuvanja ili za gaziranje).
Ako ko od iskusnijih znaju bolje nek jave pošto sam ja još uvijek novajlija.


RE: sok za razrjedivanje - pivska mušica - 20.01.2018 08:36

A ne znam šta će ti sok u kojem ima 1kg/l šećera kad možeš kupiti sušene bobice i sušenu mentu (ili čak svježu) i to ubaciti u sladovinu par minuta prije hlađenja. Ovako ubacujes ogromnu količinu šećera, a jako malo arome. Možeš i macerirati bobice i mentu u vodki pa to pomiješati sa već fermentiranim pivom. Po mom mišljenju svaka opcija je bolja nego sirup na razmućivanje.


RE: sok za razrjedivanje - danny_boy - 20.01.2018 09:42

(20.01.2018 08:36 )pivska mušica Wrote:  A ne znam šta će ti sok u kojem ima 1kg/l šećera kad možeš kupiti sušene bobice i sušenu mentu (ili čak svježu) i to ubaciti u sladovinu par minuta prije hlađenja. Ovako ubacujes ogromnu količinu šećera, a jako malo arome. Možeš i macerirati bobice i mentu u vodki pa to pomiješati sa već fermentiranim pivom. Po mom mišljenju svaka opcija je bolja nego sirup na razmućivanje.
To sam i ja kontao. Sok se dugo ukuhava i nisam siguran koliko bi se tu stvorilo (ne)fermentabilnih secera.


RE: sok za razrjedivanje - redem0n - 20.01.2018 05:57

(20.01.2018 08:36 )pivska mušica Wrote:  A ne znam šta će ti sok u kojem ima 1kg/l šećera kad možeš kupiti sušene bobice i sušenu mentu (ili čak svježu) i to ubaciti u sladovinu par minuta prije hlađenja. Ovako ubacujes ogromnu količinu šećera, a jako malo arome. Možeš i macerirati bobice i mentu u vodki pa to pomiješati sa već fermentiranim pivom. Po mom mišljenju svaka opcija je bolja nego sirup na razmućivanje.

slazem se da je bolje macerirat ali nemam pri ruci ni mentu ni bazgu a mislim da tih pola litre soka nebi bilo pretjerano sto se secera tice,menta se dosta intenzivno osjeti u soku jer sam je dosta natrpo.Još me zanima koliko hmeljiti takva piva,imam pri ruci cascade,tomahawk i east kent goldings pa ako moze savjet nekakav.hvala

(20.01.2018 12:17 )pppp Wrote:  Ako je sirup na razređivanje koji si pravio sa šećerom kvasać će naravno pretvoriti taj šećer u alkohol, mogao bi promjeniti okus sirupa tokom fermentacije, ali će dio aroma sigurno ostati.

Evo ti račun za proračunavanje količine šećera u sirupu.

1 briks je 1 gram šećera(saharoze) u 100g(100ml) solucije.
Znači : šećer u gramima=briks*kolicina sirupa u ml
Ako imaš refraktometar onda je lako , ako ne onda sa aerometrom izmjeri pa konvertuj. Pa onda izračunaj. U beersmitu ili drugom softveru za pravljenje recepta dodaj grame saharoze koje dobiješ, i uračunaj vodu. Borovnice i voće koje se dodaje se većinom ne računa tokom dodavanja, ali ako baš želiš računaj da je do 10% šećera po težini.

Brix SG kalkulator:
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Ja sam planirao nešto slično da pravim samo od sirupa od cvijetova(ili tokom kuvanja ili za gaziranje).
Ako ko od iskusnijih znaju bolje nek jave pošto sam ja još uvijek novajlija.

k hvala,bilo bi zanimljivo i sa cvjetovima probat