VolimPivo.ba
Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Printable Version

+- VolimPivo.ba (http://volimpivo.ba)
+-- Forum: O FORUMU (/forum-1.html)
+--- Forum: Generalne diskusije (/forum-5.html)
+--- Thread: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) (/thread-3054.html)



Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Goggy - 08.05.2018 09:37

Jedan eksperiment koji sam radio..
Pokušaj SMASH Session IPA
Smash (pilsner) dvije iste ture; 30L batch, 6 Kg Pilsnera, OG 1045 kod obje.
Jedna je rađena sa Columbus (14% AA), druga sa Polaris (21% AA)
Columbus hmeljen 60, 20, 0 min, ukupno 4 g/l (55 IBU) + 3 gl suho hmeljeno
Polaris hmeljen istim rasporedom, različitim količinama, također, ukupno 4 g/l (65 IBU)

Fermentirano u istoj komori na 19 C (5 dana) pa 3 na 21C, pa 7 dana na 18 C, skinuto s kvasca u sekundar, suho hmeljeno 2 dana na 18C, 3 dana cold crash na 4C.
Karbonizirana oba sa 5,9 g/l
E sad, što se toiče okusa, oba su za kurac Big Grin
Ovi hmeljevi, bar po meni, sami ne mogu ništa iznijeti.
Kad se pomiješaju ova dva piva; ne mogu reći da je faktazija, ali vrlo interesantno pivo.

E sad da se vratimo naslovu teme.
Na slici; lijevo je Columbus, desno, Polaris.
Columbus je osjetno gaziraniji, i kad se ostavi u boci ovako na pola, sam nastavi da pjeni.
Lijevo je Polaris, na kojem se vidi da nema pjene i dosta niže karboniziran.
E sad moje pitanje je; kako i zašto?


RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Das Bier - 10.05.2018 10:42

Sta je sa FG?Koliki je bio u jedne koliki u druge?


RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Goggy - 10.05.2018 03:16

Isti. 1.010


RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Pivdzija - 10.05.2018 08:49

ako ti nastavlja pjeniti, moguće je da ima neku "blagu" infekciju....


RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Goggy - 10.05.2018 09:11

Ne. Pivo je normalno, pitko, nema nikakve infekcije


RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija) - Pivdzija - 13.05.2018 08:12

Oldbridz je imao jedno vrijeme tih problema. Ne osjeti se ništa u okusu, ali pjeni ko ludo. Ako se ne varam problem je bio inficiran dio opreme.