VolimPivo.ba
Oko fermentacije - Printable Version

+- VolimPivo.ba (http://volimpivo.ba)
+-- Forum: PIVARSTVO (/forum-6.html)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (/forum-7.html)
+--- Thread: Oko fermentacije (/thread-3090.html)



Oko fermentacije - Mister No - 15.05.2018 10:38

Pre svega pozdrav svima, pocinjem uskoro sa kuvanjem prvog piva i imam jednu nedoumicu. Naime fermentore bih drzao u podrumu gde je temperatura 19 stepeni, medjutim ne bih punio boce u podrumu jer je dosta prasnjav i plasim se da ne zagadim pivo te bih preneo fermentore gore u stan ali se plasim muckanja.
Dilema je da li sacekati da prodje najjaca fermentacija 4/6 dana pa odmah nakon toga preneti fermentor gore u stan gde je 23 stepena, kapiram da u tom trenutku nece biti toliko mnogo taloga ili raditi nesto drugo?

Hvala unapred na bilo kakvom savetu.


Oko fermentacije - zlimfur - 15.05.2018 10:42

Ostavi fermentor u podrumu do kraja. Za pocetak 17-18 dana. Onda cold crash ako imas mogucnost, pa tek onda u stanu pretakanje I flasiranje.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk


RE: Oko fermentacije - PaleAle - 16.05.2018 09:51

Ja bih nakon 14 dana prenio fermentor u stan i ostavio ga još 7-14 dana prije flaširanja.


RE: Oko fermentacije - Mister No - 16.05.2018 09:35

Nemam mogucnost za cold crash. Sad sam pronasao temu gde lik ima slican problem i zeleo je da prevozi fermentor kolima, pa mi ovo moje premestanje iz podruma gore u stan izgleda kao maciji kasalj Big Grin
Zar ne bi bilo bolje da se to premestanje obavi nakon najburnijeg dela, pa da ima vise vremena da se slegne gore?


RE: Oko fermentacije - Stane - 17.05.2018 06:17

Zar ne bi bilo bolje da se to premestanje obavi nakon najburnijeg dela, pa da ima vise vremena da se slegne gore?

Upravo tako


RE: Oko fermentacije - zlimfur - 17.05.2018 11:46

(16.05.2018 09:35 )Mister No Wrote:  Nemam mogucnost za cold crash. Sad sam pronasao temu gde lik ima slican problem i zeleo je da prevozi fermentor kolima, pa mi ovo moje premestanje iz podruma gore u stan izgleda kao maciji kasalj Big Grin
Zar ne bi bilo bolje da se to premestanje obavi nakon najburnijeg dela, pa da ima vise vremena da se slegne gore?

ako nemaš opciju da kold-kreširaš, onda nakon 8-9 dana premjesti u stan i poslije još 10ak dana pakuj. Wink


RE: Oko fermentacije - Mister No - 17.05.2018 08:21

(17.05.2018 11:46 )zlimfur Wrote:  
(16.05.2018 09:35 )Mister No Wrote:  Nemam mogucnost za cold crash. Sad sam pronasao temu gde lik ima slican problem i zeleo je da prevozi fermentor kolima, pa mi ovo moje premestanje iz podruma gore u stan izgleda kao maciji kasalj Big Grin
Zar ne bi bilo bolje da se to premestanje obavi nakon najburnijeg dela, pa da ima vise vremena da se slegne gore?

ako nemaš opciju da kold-kreširaš, onda nakon 8-9 dana premjesti u stan i poslije još 10ak dana pakuj. Wink

HVala svima...uskoro nova pitanja Big Grin