VolimPivo.ba
Pitching - dodavanje kvasca - Printable Version

+- VolimPivo.ba (http://volimpivo.ba)
+-- Forum: PIVARSTVO (/forum-6.html)
+--- Forum: Procesi (/forum-8.html)
+--- Thread: Pitching - dodavanje kvasca (/thread-3111.html)



Pitching - dodavanje kvasca - mirren - 25.06.2018 11:43

Pozdrav, pivari.

Na druženju na Majevici sam od nekoliko respektabilnih pivara dobio savjet koji dosad nisam vidio na forumu, ali nekako je ostalo nedorečeno u tehničkom dijelu, odnosno provedbi.

Znači, radi se o dodavanju kvasca u wort. Kako su mi majstori sugerisali, kvasac je najbolje dodati na temperaturi od par stepeni ispod željene temperature fermentacije, s tim da i wort i kvasac trebaju imati istu tu temperaturu. U mom slučaju trebao bih ohladiti i wort i kvasac na nekih 16 ili 17 stepeni C, pa tek onda uraditi pitching. Međutim, propustio sam pitat kako u pola sata spustiti temperaturu kvascu sa 25°C ili 27°C na ovih 17°, računajući da kvasac ne smije biti na rehidriranju duže od pola sata.

Tražio sam po forumu, ali mislim da nema teme o dodavanju kvasca, pa bih cijenio malo pomoći.


RE: Pitching - dodavanje kvasca - Das Bier - 25.06.2018 11:58

Prokuhas decu-dvije vode,ostavis u frizider da se ohladi na zeljenu temperaturu,dodas kvasac i to je to.


RE: Pitching - dodavanje kvasca - Stane - 25.06.2018 09:03

Ohladi sladovinu u frizideru na 17c koliko god bude trebalo (naravno sto prije to bolje), kada ohladis sladovinu onda rehidriraj kvasac (kao sto je kolega rekao, prokuhaj vodu ohladi na 23-25c, dodaj kvasac, ostavi 20-30 min, ohladi na 17c I onda dodaj kvasac u sladovinu