VolimPivo.ba
Recept - misljenja - Printable Version

+- VolimPivo.ba (http://volimpivo.ba)
+-- Forum: PIVARSTVO (/forum-6.html)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (/forum-7.html)
+--- Thread: Recept - misljenja (/thread-3236.html)

Pages: 1 2 3


Recept - misljenja - raka - 22.04.2019 11:57

Pozdrav ljudi.
Treba mi misljenje/savjet/preporuka za sljedeci recept:

BIAB
Batch Size (fermenter): 47.00 L
Estimated OG: 1.050 SG
Estimated Color: 12.9 EBC
Estimated IBU: 39.8 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Est Mash Efficiency: 76.6 %
Boil Time: 60 Minutes

9.25 kg Pale Malt (6.0 EBC)
0.80 kg Crystal Malt (30.0 EBC)
0.30 kg Crystal Malt Mahagony (60.0 EBC)
0.25 kg Barley, Flaked (3.3 EBC)
25.00 g Hallertau Magnum [12.00 %] - Boil 60.0 min 17.2 IBUs
70.00 g Cascade [5.80 %] - Boil 20.0 min 14.1 IBUs
10.00 g Irish Moss (Boil 15.0 mins)
70.00 g Cascade [5.80 %] - Boil 10.0 min 8.5 IBUs -
100.00 g Cascade [5.80 %] - Boil 0.0 min 0.0 IBUs -
2.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

S obzirom da je ovo prva ozbiljnija(kolicinski) tura(prethodne su bile manje i sluzile su za savladavanje tehnicko-taktickih detalja - naravno vrlo brzo su popijene drinking-beer ) ideja je da se dobije klasicna APA i da se detaljno upoznamo sa Cascade-om. Zato je single hop u pitanju.

Sve sugestije, kritike, prijedlozi po pitanju recepta, kolicina i svega ostalog su dobrodosle.

beer


Recept - misljenja - danny_boy - 22.04.2019 12:11

Meni izgleda ok s tim sto bih izbacio skroz taj kristal mahagony, prvi put cujem za taj slad i mislim da ce ti previse kristala gusiti hmelj. Pale slad uz ova dva ostala je taman za jedan pale ale.

(22.04.2019 12:11 )danny_boy Wrote:  Meni izgleda ok s tim sto bih izbacio skroz taj kristal mahagony, prvi put cujem za taj slad i mislim da ce ti previse kristala gusiti hmelj. Pale slad uz ova dva ostala je taman za jedan pale ale.
I jos imaj na umu da bez suhog hmeljenja nikad neces iz hmelja izvuci sve ono sto nudi. Suho hmeljenje nije neki poseban rizik, a cini cuda...


RE: Recept - misljenja - raka - 22.04.2019 12:45

OK. Suvo hmeljenje smo takodje mislili raditi. Imas li preporuku sa koliko hmelja da idemu u suvo hmeljenje?
Sto se tice tog Crystal Mahagony, to je IREKS CRYSTAL MAHAGONY (55 – 65 EBC).
Ok, izbacicu taj mahagony. Da li da pojacam ovaj drugi crystal ili da ostavim ovako?


RE: Recept - misljenja - danny_boy - 22.04.2019 12:50

(22.04.2019 12:45 )raka Wrote:  OK. Suvo hmeljenje smo takodje mislili raditi. Imas li preporuku sa koliko hmelja da idemu u suvo hmeljenje?
Sto se tice tog Crystal Mahagony, to je IREKS CRYSTAL MAHAGONY (55 – 65 EBC).
Ok, izbacicu taj mahagony. Da li da pojacam ovaj drugi crystal ili da ostavim ovako?
Pa vidi da ti gorcina bude ok i ostatak umjesto na nula stavi na suho.

Ne bih ja pojacavao kristal vise, ovo je i vise nego dovoljno (800gr). Ne treba pretjerivati posebno u svijetlim pivima sa specijalnim sladovima.


RE: Recept - misljenja - raka - 22.04.2019 01:08

OK. Hvala za savjet. Poslusacu i ostaviti 800gr crystala a ovih 100gr hmelja sa 0min prebaciti na suvo. Hmelj na 20min i 10 min necu dirati.


RE: Recept - misljenja - Stane - 22.04.2019 01:25

Ne prebacivati, ostavi na 0 minuta a na suhom ideš sa 3 gr po litri


RE: Recept - misljenja - danny_boy - 22.04.2019 01:26

(22.04.2019 01:25 )Stane Wrote:  Ne prebacivati, ostavi na 0 minuta a na suhom ideš sa 3 gr po litri
Pa nema mozda vise hmelja? Po meni bolje mu je da ide sa 100gr na suhom nego 100gr na 0...

Mada mu nedostaje malo hmelja i na 5min...trebalo bi malo recept preformulisati.

Ugrubo 15min nesto, 5min nesto i ostatak ili na 0 ili na suho...


RE: Recept - misljenja - Stane - 22.04.2019 01:35

(22.04.2019 01:26 )danny_boy Wrote:  
(22.04.2019 01:25 )Stane Wrote:  Ne prebacivati, ostavi na 0 minuta a na suhom ideš sa 3 gr po litri
Pa nema mozda vise hmelja? Po meni bolje mu je da ide sa 100gr na suhom nego 100gr na 0...

Mada mu nedostaje malo hmelja i na 5min...trebalo bi malo recept preformulisati.

Ugrubo 15min nesto, 5min nesto i ostatak ili na 0 ili na suho...
U svakom slučaju ako nema više hmelja bolje je na suho
I sam znaš da sa ovom količinom hmelja i neće biti klasična apa, pogotovo ne "moderna apa", pivo će biti svakako dobro:thumbsup:
Slažem se apsolutno i za recept

Tek sad kada sam se malo sračunao vidim da ima dovoljno hmelja za dobar pale ale, samo bi recept trebalo malo dotjerati


RE: Recept - misljenja - raka - 22.04.2019 01:54

(22.04.2019 01:35 )Stane Wrote:  
(22.04.2019 01:26 )danny_boy Wrote:  
(22.04.2019 01:25 )Stane Wrote:  Ne prebacivati, ostavi na 0 minuta a na suhom ideš sa 3 gr po litri
Pa nema mozda vise hmelja? Po meni bolje mu je da ide sa 100gr na suhom nego 100gr na 0...

Mada mu nedostaje malo hmelja i na 5min...trebalo bi malo recept preformulisati.

Ugrubo 15min nesto, 5min nesto i ostatak ili na 0 ili na suho...
U svakom slučaju ako nema više hmelja bolje je na suho
I sam znaš da sa ovom količinom hmelja i neće biti klasična apa, pogotovo ne "moderna apa", pivo će biti svakako dobro:thumbsup:
Slažem se apsolutno i za recept

Tek sad kada sam se malo sračunao vidim da ima dovoljno hmelja za dobar pale ale, samo bi recept trebalo malo dotjerati

Imam hmelja, nije problem za kolicinu. Hocu da dobijem sto aromaticnije pivo samo sa Cascadeom da bih znao kakve tacno arome i okuse on daje pa da u narednim turama mogu kombinovati.
Sta predlazete da promjenim u receptu?

Kako vam ovo izgleda:

9.50 kg Pale Malt (6.0 EBC) Grain 2 90.0 % 6.19 L
0.80 kg Crystal Malt (30.0 EBC)
0.25 kg Barley, Flaked (3.3 EBC)
20.00 g Hallertau Magnum [12.00 %] - Boil 60.0 min 13.8 IBUs
60.00 g Cascade [5.80 %] - Boil 20.0 min 12.1 IBUs
10.00 g Irish Moss (Boil 15.0 mins)
70.00 g Cascade [5.80 %] - Boil 10.0 min 8.5 IBUs
70.00 g Cascade [5.80 %] - Boil 5.0 min 4.7 IBUs
2.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50.28 m Yeast 10
100.00 g Cascade [5.80 %] - Dry Hop 6.0 Days 0.0 IBUs


RE: Recept - misljenja - zlimfur - 22.04.2019 04:42

ja bih prerasporedio hmeljenje:

20g Magnum na 60 min je ok
a cascade ovako:
50g na 30 min
50g na 15 min
50g na 5 min
50g na whirlpool (0 min)

i onda 100 na suho kako si i planiro.
dobices manje vise istu gorcinu, ali ces izvuci vise od cascade-a.


RE: Recept - misljenja - danny_boy - 22.04.2019 04:50

(22.04.2019 04:42 )zlimfur Wrote:  ja bih prerasporedio hmeljenje:

20g Magnum na 60 min je ok
a cascade ovako:
50g na 30 min
50g na 15 min
50g na 5 min
50g na whirlpool (0 min)

i onda 100 na suho kako si i planiro.
dobices manje vise istu gorcinu, ali ces izvuci vise od cascade-a.
To je to


RE: Recept - misljenja - raka - 22.04.2019 04:54

Primljeno k znanju! Hvala ljudi.