Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


C02 u sekundarnom fermentoru
pivopija87 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 33
Joined: Mar 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Brčko
C02 u sekundarnom fermentoru
Pretočio sam danas tamno pivo, Irish Extra Stout tj neki moj recept Smile , u sekundar na 14. dan od kuvanja piva. OG je bio 1.056 a danas izmjereni FG je 1.011.

Glavni razlog pretakanja je moja zabrinutost da sam uradio overpitching.
Naime kada sam ga skuvao (25l) prvo sam dodao 250ml ispranog kvasca.
Pošto dan nakon toga nije bilo aktivnosti u vrenjači dodao sam još 230ml ispranog kvasca.

Kasnije sam skontao da mi poklopac od plastičnog bureta ne dihtuje, prvi put sam koristio bure kao fermentor. Uglavnom vidio se sloj kvasca prvo na površini a kasnije i istaložen na dnu bureta.

Pa eto danas ja kao pametan odlučim da ga pretočim u sekundar da bi ga skinuo sa tog istaloženog kvasca kontajući da ću možda poboljšati ukus piva.

Pola dana nakon pretakanja primjetio sam da je sekundar (platična kanta) nabubrio od CO2.

Otkud to ukoliko je FG dobar i većina kvasca je ostala u primarnom fermentoru da se stvara CO2? I koliko da držim pivo u sekundaru prije flaširanja?
Find Odgovori



Poruke u ovoj temi
C02 u sekundarnom fermentoru - pivopija87 - 10.09.2017 06:06

Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools