Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Cider od kruške (Perry)
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
Cider od kruške (Perry)
koliko sam upratio, procedura za praviti Perry je sljedeća:
kruške se iscijede, izmjeri OG. Po potrebi i želji dodaje se vode da bi se OG sveo između 1.050 i 1.060. To se kuha do nekih 80°C, zatim hladi, dodaje kvasac i ostavlja na fermentaciju neko vrijeme (2-3 mjeseca?)
nakon fermentacije se dodaje stevia (da se doda malo slatkoće), zatim se flašira isto kao i pivo.

da li sam nešto propustio?

Imamo 20tak kg krušaka (tako bar cure kažu Smile ) pa su navalile da probamo napraviti cider.


također imamo pun k i još malo više japanskih jabuka pa ih zanima jel se može ikakav cider ili nešto slično od njih praviti?

(evo me kao da se javljam u emisiju plodovi zemlje)
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Cider od kruške (Perry)
ja ništa nisam kuhao, ne moraš kuhati, samo vinobrana malo stavi. ovo će @djulba bolje znati ako pročita za kuhanje i/ili vinobran. od 20 kg krušaka možete očekivati nekih 7-8 litara cidera. i kakve su kruške? jesu li baš slatke i dozrele? steviu odmah stavi, a možeš i kod flaširanja kako god hoćeš. pomiješaj i te japanske jabuke moglo bi biti zanimljivo Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Cider od kruške (Perry)
This post was last modified: 09.11.2013, 06:46 by Pivdzija.
(09.11.2013, 06:35 )pivska mušica Wrote: ja ništa nisam kuhao, ne moraš kuhati, samo vinobrana malo stavi. ovo će @djulba bolje znati ako pročita za kuhanje i/ili vinobran. od 20 kg krušaka možete očekivati nekih 7-8 litara cidera. i kakve su kruške? jesu li baš slatke i dozrele? steviu odmah stavi, a možeš i kod flaširanja kako god hoćeš. pomiješaj i te japanske jabuke moglo bi biti zanimljivo Smile

koliko je to "malo" vinobrana Smile
kruške su ubrane, to je sve što znam o njima Big Grin
možda odvojim litar pa pomiješam sa jabukama, čisto radi probe...
jesi ti dodavao vodu? ili se to radi samo kada se radi i kuhanje?


edit: e da, koji kvasac koristiti? koliko vidim online ljudi koriste i pivske i vinske kvasce za ovo, a postoji i poseban kvasac za cider.
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: Cider od kruške (Perry)
za 20 kg krušaka ti treba među prstima vinobrana kao da posoliš. Kvasac ti je najbolje da koristiš original za cider , ako nemaš onda neki pivski samo će biti previše suh cider i kiseo. ne dodaje se voda i ne kuha se. Samelješ kruške, ocijediš staviš u fermentacijsku posudu, dodaš kvasac i dalje nastaviš kao za pivo osim što ti treba stevia. Samo da ti kažem da ne očekuješ nešto kao summersby od kruške jer je on presladak i pun vještačkih aroma ( jer tako vole tinejđeri Big Grin) možda se razočaraš.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Cider od kruške (Perry)
Hvala na odgovorima, što se tiče razočarenja, zato ubrzano pravimo zalihe piva da imamo čime utopiti razočarenje :-D

Sent from my GT-S7560 using Tapatalk
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
Nektarusa Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Dec 2019
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Cider od kruške (Perry)
Koji je kupovni Cider po vama najbolji?
Ja recimo planiram da pokusam napraviti svoj ali mi treba odredjena oprema za koju ću vjerovatno morati da podignem brzi kredit . Koliko je kompleksan sam proces kada se teorija krene primjenjivati na praksu? Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools