Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Amstelove kućne čarolije
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: Starter
imaš li biscuit slada? toga bi bilo dobro da ubaciš u belgian pale ale.

zašto kombinacija norhtern brewera i cascadea na 60min? ne kažem da ne valja ili da je pogrešno, samo pitam zašto Smile
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
This post was last modified: 26.09.2014 10:49 by Amstelovich.
(26.09.2014 09:46 )Pivdzija Wrote:  imaš li biscuit slada? toga bi bilo dobro da ubaciš u belgian pale ale.

zašto kombinacija norhtern brewera i cascadea na 60min? ne kažem da ne valja ili da je pogrešno, samo pitam zašto Smile

Nemam pojma,procitao a su oba i za gorcinu i aromu,pa reko da smiksam Smile Dobro da jos i zlicu vegete nisam dodao Big Grin

Nemam tog biscuit slada..imam taj pale malt belgijski,pa reko da pravim belgijanca Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,194
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Starter
ako želiš da praviš pivo koje će biti u stilu onda ti ovo i nije neki belgian pale ale. ovo ti je amrican pale ale, najviše tome sliči. za belgian pale ale ti je potreban kvasac za to pivo. u suhoj varijanti je to t-58 ili eventualno s-33. sa oba kvasca fermentiraš visoko 20-24°C. od sladova bi mogao staviti dosta minhenskog, preko 10%, malo biskvita. od hmeljeva bi trebao koristiti recimo saaz ili styirian goldings.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
(26.09.2014 11:01 )mange_tout! Wrote:  ako želiš da praviš pivo koje će biti u stilu onda ti ovo i nije neki belgian pale ale. ovo ti je amrican pale ale, najviše tome sliči. za belgian pale ale ti je potreban kvasac za to pivo. u suhoj varijanti je to t-58 ili eventualno s-33. sa oba kvasca fermentiraš visoko 20-24°C. od sladova bi mogao staviti dosta minhenskog, preko 10%, malo biskvita. od hmeljeva bi trebao koristiti recimo saaz ili styirian goldings.


A nista,prebacit cu na american..jos sam zelen u ovome. probat cu smksat ovo sto imam. Valjda ce bar malo a pivu liciti...tnx za odgovor
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: Starter
ličit će na pivo, ali neće biti belgian pale ale Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,194
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Starter
pojačaj malo ova hmeljenja. i northern brewer nije baš najbolje rješenje za APA, ali može proći. možeš li doći do magnuma. on je meni za gorčinu najbolji za APA, jer daje čistu gorčinu. neka ti IBU bude oko 30-35.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
(26.09.2014 11:17 )mange_tout! Wrote:  pojačaj malo ova hmeljenja. i northern brewer nije baš najbolje rješenje za APA, ali može proći. možeš li doći do magnuma. on je meni za gorčinu najbolji za APA, jer daje čistu gorčinu. neka ti IBU bude oko 30-35.

Probat,cu pojacat hmeljenje. Ima magnuma uzet cu ga drugi put. Jeli alpha kiseline daju gorcinu? Ako da jel bolje onda cascadeom poceti a northern brwera ostaviti za aromu,posto on ima 3,90% a cascade 5,80% cini mi se?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,194
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Starter
u principu da. međutim, neki hmeljevi sa visokim postotkom alfa kiselina se koriste za aromu. najbitnije je to koliko dugo kuhaš hmelj. ti sa nekim aromatskim hmeljem možeš napucati gorčinu, ako ga staviš dovoljno za tu svrhu i da ga kuhaš dovoljno dugo. cascade je hmelj i za gorčinu i za aromu (dual-purpose), ali ga home breweri obično koriste kao aromatični hmelj i stavlja se u kasnijim dodavanjima.

što se tiče konkretno ovog recepta stavi recimo 30 g northern brewera na 60 minuta, izbaci cascade sa 60 minuta, a pojačaj sa cascadeom dodavanja na 20 i 5 minuta.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
Nista pojacat cu sa n.brewerom a aromatizirat sa cascade kako velis..Sutra cu doraditi recept,pa zakuhati..Sta bude,bice,stari lola bektija pjevat ce i pit ceburence

Hvala na pomoci..
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,194
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Starter
ispoštuj sve, svu sanitaciju i biće ok. slobodno ti nabaci cascadea, posebno na 5 minuta. stavi ako imaš i na 0 minuta.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
Type: All Grain Date: 26-9-2014
Batch Size (fermenter): 22,00 l Brewer: Recept
Boil Size: 25,29 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: 27l Lonac
End of Boil Volume 23,40 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 20,00 l Est Mash Efficiency 73,6 %
Fermentation: Ale, Single Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,50 kg Pale Malt (2 Row) Bel (3,0 SRM) Grain 1 88,2 %
0,50 kg Barley, Flaked (1,7 SRM) Grain 2 9,8 %
50,00 g Northern Brewer [3,70 %] - Boil 60,0 min Hop 4 19,8 IBUs
30,00 g Cascade [5,80 %] - Boil 20,0 min Hop 5 12,4 IBUs
15,00 g Cascade [5,80 %] - Boil 5,0 min Hop 6 2,0 IBUs
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [0,11 pt] Yeast 7 -
0,10 kg Caramel/Crystal Malt -120L (120,0 SRM) Grain 3 2,0 %

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,051 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,2 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 34,2 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 7,1 SRM

Zavrseno prvo kuhanje po prikazanom receptu..OG na startu 1051,ne mirise lose pa sad sta ce biti vidit cemo za 15tak dana...Jedino mi se ucinilo da je jedan paket kvasca malo na nekih 22l..al vidjet cemo.

Hvala svima na savjetima...
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 13 zahvala u 14 postu/ova
Location: Sweden
Starter
Kakvo malo, vidjet ćeš kad počne sutra krčkati... Smile
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools