Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Amstelove kućne čarolije
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
Amstelove kućne čarolije
Pozz

Odavno sam se htjeo okusati u pravljenu piva,ali nisam imao uslove,sve do sad. Stan je veci sa podrumom i tavanom pa se ima mjest za kemijati. Shodo tome ne planiram praviti neke extremne kolicne,kupio sam lonac od 27l,fermentacijsku kantu (sa cesmom i oni zracnim hepekom na vrhu) od 25l,mlin,hidrometar,termometar,spiralu za hladjenje,vrecice za hmelj,vrecice za slad(iako mi se rupice na vrecici cine malo prevelike) i naravno oxi za dezinfekciju.

Mislim uskoro krenuti sa ovim najjednostavnijim pivom sto svi iskusniji preporucuju. Mislim raditi biab,da se sto manje zezam sa filtriranjem.

Skinuo sam i ovaj program sto ga musica koristi(brewtarget) iako ga jos ne kuzim. Nie mi jasno kako u postojecim receptima podesiti moju kolicinu.

Pogledao sam dosta filnoma o pravljenu piva,procitao foruma,mislim da sam skopcao vecinu stvari, sve osim koliko secera na kraju staviti za karbonizaciju. Koji god forum pogledam misljenja su razlicita.

Ako netko ima sto za dodati bio bih mu zahvalan.

Pozdrav

PS. Nadam se da vas nisamu utusio s ovolikim postom
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 0
Primio 10 zahvala u 20 postu/ova
Location: Vukovar, Croatia
RE: Starter
Racunaj da ti kila slada upije 1L vodu. To ti je onako od oka. Sa tim mozes sam izracuna bez ikakvih software-a dok malo na skuzis kako to ide. Idi sa 3g saharoze (kuhinjskog secera) na POLA litre piva. To ce ti biti dovoljno pa si onda postepeno smanji ili povecaj u iducim turama.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
(21.09.2014 09:53 )Svarrogh Wrote:  Racunaj da ti kila slada upije 1L vodu. To ti je onako od oka. Sa tim mozes sam izracuna bez ikakvih software-a dok malo na skuzis kako to ide. Idi sa 3g saharoze (kuhinjskog secera) na POLA litre piva. To ce ti biti dovoljno pa si onda postepeno smanji ili povecaj u iducim turama.

Hvala na brzom odgovoru!

Jucer sam radio mali test sa vodom,cisto da vidi koliko bi mi lonac drzao temperaturu..Rezultat je bio da je na nekih 25l temp. padala oko 1 stupanj svakih 10 min.Jeli problem pri ukomljavanju ako tmp. varira 1-2 stupnja gore-dole?
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 0
Primio 10 zahvala u 20 postu/ova
Location: Vukovar, Croatia
RE: Starter
Kada budes imao kominu temperatura ce puno sporije padati nego sa vodom. Jos ako ga vino umotas u dekicu, nemas nikakvih problema. Ciljaj 66-67 i pusta ga lagano sat vreman. Izgubices max 2C sto ti ne predstavlja ama bas nikakav problem.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Starter
This post was last modified: 21.09.2014 11:13 by AleksandarV.
Zdravo i dobro došao u svijet pivarstva.
Što se tiče Brewtarget-a, kada otvoriš program, imaš red ikonica odmah ispod menija. Vidjećeš ikonicu sa loncem. To ti je oprema koju koristiš i koju treba da podesiš. Odmah prva je BIAB 2 galona batch brew in the bag.
Sada prvo otvori novi recept pomoću prve ikonice koja ima veliki znak +. Daj ime receptu.
Sada ti se otvara prozor za recept sa imenom recepta koji si upravo odabrao.
Odmah ispod imena je opcija stil (lager, IPA, Marzen itd.) ovosno koji stil piva želiš da praviš. Ali uzećemo prvu opciju American Amber Ale.
A ispod stila ti je opcija za opremu. Ovjde izaberi opciju 2 gal brew in the bag. Ili svoju opremu akosi to unio pod opremom. A pošto za sada nisi, odaberi opciju koju sam naveo.
Sada ti fino pokazuje potrebne parametre.
Pošto imaš lonac od 27 litara, recimo da je to 5 galona ili 19 litara piva za tvoj fermentator. Povećaj predložene vrijednosti za 2,5 puta.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
Poz i tebi Aleksandre i hvala na odgovoru.

Imam jos dva pitanja.
1.Imam slad za pilsner,cascade hmelj,cristal slad i northern brewer hmelj. Gledao sam onaj recept od musice za Auroru. Hoce li pivo na sto liciti ako ubacim ovaj northern brewer umjesto aurore,ili pak cascade?

2.Jeli neko od vas pokusao procjediti slad kroz zavjesu? DaWink zavjesu. Zena bi mi ustupila komade koji su nam ostali.Zavjesa ima sitan vez i cisto sumljam da bi bilo sto vece od tekucine proslo.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Starter
This post was last modified: 21.09.2014 06:07 by zis.
(21.09.2014 05:24 )Amstelovich Wrote:  Poz i tebi Aleksandre i hvala na odgovoru.

Imam jos dva pitanja.
1.Imam slad za pilsner,cascade hmelj,cristal slad i northern brewer hmelj. Gledao sam onaj recept od musice za Auroru. Hoce li pivo na sto liciti ako ubacim ovaj northern brewer umjesto aurore,ili pak cascade?

2.Jeli neko od vas pokusao procjediti slad kroz zavjesu? DaWink zavjesu. Zena bi mi ustupila komade koji su nam ostali.Zavjesa ima sitan vez i cisto sumljam da bi bilo sto vece od tekucine proslo.

Evo nabrzaka recept prema tvojim sirovinama:

Amstelovic
American Pale Ale
Type: All Grain Date: 21.9.2014
Batch Size (fermenter): 20,00 l Brewer:
Boil Size: 25,65 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: Pot ( 5 Gal/19 L) - Mini-BIAB
End of Boil Volume 22,81 l Brewhouse Efficiency: 65,00 %
Final Bottling Volume: 19,17 l Est Mash Efficiency 71,3 %
Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,50 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 90,0 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 2 10,0 %
25,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 60,0 min Hop 3 26,1 IBUs
25,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 20,0 min Hop 5 10,2 IBUs
25,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 6 3,4 IBUs
50,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs
5,00 g Irish Moss (Boil 20,0 mins) Fining 4 -
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 8 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,050 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,9 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 39,7 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 18,7 EBC
Mash Profile

Mash Name: BIAB, Full Body Total Grain Weight: 5,00 kg
Sparge Water: 0,00 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash PH: 5,20

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 28,70 l of water at 72,2 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min

Sparge Step: Remove grains, and prepare to boil wort

ako ti je veci postotak AA kiselina kod hmeljeva napisi da mogu korigovati recept, i ovo ti je jednostavno a dobro pivo. Pokusaj pa na javi kako je proslo cijedjenje kroz zavjesu Big Grin


P.S. sad mi pade napamet onaj vic kad muji fata poslije sexa vristi 10 minuta....Big Grin
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
Pozz zis


Hvala na receptu.

AA kiseline su ako sam dobro skuzio cascade 5% northern 9%.

Daj mi samo objasni ovaj dio

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 28,70 l of water at 72,2 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min

28l vodu zagrijem na 72,2 kad ubacim slad ona padne na 68,9 i drzim tako 60 min.
Mash Out 2 puta ispiranje sa vodom od 75,6C ili?

I moze li ovo bez ove irske mahovine Big Grin ?

Ah da,jel ovo 1pk kvasca ona jedna kesica od 11g?

Hvala unaprijed
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,581
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Starter
(21.09.2014 07:59 )Amstelovich Wrote:  Pozz zis


Hvala na receptu.

AA kiseline su ako sam dobro skuzio cascade 5% northern 9%.

Daj mi samo objasni ovaj dio

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 28,70 l of water at 72,2 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min

28l vodu zagrijem na 72,2 kad ubacim slad ona padne na 68,9 i drzim tako 60 min.
Mash Out 2 puta ispiranje sa vodom od 75,6C ili?

I moze li ovo bez ove irske mahovine Big Grin ?

Ah da,jel ovo 1pk kvasca ona jedna kesica od 11g?

Hvala unaprijed
Cascade bi trebao biti oko 7 a northern oko 7,5
Po meni bi trebao ići na oko 74 da bi dobio 68
2 puta ispiranje sa vodom prvo 78stepeni 15 min i drugo 82 stepena 10 min, ovo su samo moja iskustva.Zivjeli
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
Kolika je neka normalna gorcina za pivo..U IBUs? Konkretnije za belgian pale.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: Starter
belgian pale ale je u granicama od 20-30 IBUa
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Starter
Untitled Recipe
Belgian Pale Ale
Type: All Grain Date: 26-9-2014
Batch Size (fermenter): 21,00 l Brewer: Recept
Boil Size: 24,25 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: 27l Lonac
End of Boil Volume 22,36 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 19,00 l Est Mash Efficiency 73,7 %
Fermentation: Ale, Single Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,34 kg Pale Malt (2 Row) Bel (3,0 SRM) Grain 1 84,4 %
0,30 kg Caramel/Crystal Malt -120L (120,0 SRM) Grain 3 5,8 %
0,50 kg Barley, Flaked (1,7 SRM) Grain 2 9,7 %
25,00 g Northern Brewer [3,70 %] - Boil 60,0 min Hop 4 10,2 IBUs
10,00 g Cascade [5,80 %] - Boil 60,0 min Hop 5 7,0 IBUs
15,00 g Cascade [5,80 %] - Boil 20,0 min Hop 6 6,4 IBUs
15,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 7 2,0 IBUs
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [0,11 pt] Yeast 8 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,053 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,5 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 25,5 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 11,4 SRM
Mash Profile

Mash Name: Single Infusion, Medium Body Total Grain Weight: 5,14 kg
Sparge Water: 17,54 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash PH: 5,20

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 13,35 l of water at 76,1 C 66,7 C 60 min

Sparge Step: Fly sparge with 17,54 l water at 75,6 C
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).


Valja li sta ovaj recept?

btw. hvala pivdjija na odgovoru.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools