Rating teme:
  • 1 Glasova - 3 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ukratko o medovini
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o medovini
(19.01.2017 08:51 )galabl Wrote:  Ovih dana radim medovinu koju planiram piti na svom medenom mjesecu u julu, u duhu tradicije Smile.
Dvoumim se između prirodne fermentacije divljim kvascem ili Mangrove Jacks koji mi je svestenik dao, vidjeću.
Imam još jednu dilemu.
Htio bih da očuvam arome i svojstva meda a to znači da ga ne bih kuvao. Vidim da se kao konzervans i zaštita od infekcije koristi kalijum metabisulfat (vinobran) ali on je štetan po zdravlje (ali ne bi trebao biti u manjim količinama). U svakom slučaju vještački je.
Postoji li neka prirodna zamjena za njega? Prirodni konzervans?
Propolis možda ili da dodam hmelj? Kombinacija hmelja i propolisa?

zahmeljena medovina se zove 'bragget'. mozes tako, ali nece ti hmelj puno pomoci. vinobran je jednostavno nuzno zlo. ako ides na sigurno uradis pasterizaciju meda.


najbolje ti je kvasem za mead ili vinskim kvascem. bilo koji od lallemanda je ok.

samo medovina bez minimum dvije godine odlezavanja i minimum 4-5 pretakanja je bas forsiranje Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 365
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 7 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Ukratko o medovini
(19.01.2017 03:32 )pivska mušica Wrote:  
(19.01.2017 08:51 )galabl Wrote:  Ovih dana radim medovinu koju planiram piti na svom medenom mjesecu u julu, u duhu tradicije Smile.
Dvoumim se između prirodne fermentacije divljim kvascem ili Mangrove Jacks koji mi je svestenik dao, vidjeću.
Imam još jednu dilemu.
Htio bih da očuvam arome i svojstva meda a to znači da ga ne bih kuvao. Vidim da se kao konzervans i zaštita od infekcije koristi kalijum metabisulfat (vinobran) ali on je štetan po zdravlje (ali ne bi trebao biti u manjim količinama). U svakom slučaju vještački je.
Postoji li neka prirodna zamjena za njega? Prirodni konzervans?
Propolis možda ili da dodam hmelj? Kombinacija hmelja i propolisa?

zahmeljena medovina se zove 'bragget'. mozes tako, ali nece ti hmelj puno pomoci. vinobran je jednostavno nuzno zlo. ako ides na sigurno uradis pasterizaciju meda.


najbolje ti je kvasem za mead ili vinskim kvascem. bilo koji od lallemanda je ok.

samo medovina bez minimum dvije godine odlezavanja i minimum 4-5 pretakanja je bas forsiranje Smile
Ima da je isforsiram Smile. Jos cu se malo raspitati kod prehrambenih tehnologa za neku prirodnu zamjenu za vinobran pa javim. Mozda i tinktura od propolisa.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: Ukratko o medovini
(19.11.2012 01:14 )pivska mušica Wrote:  Evo recept za medovinu sa moje slike:

Za 5 litara (OG 1.133, FG 1.033):

- 2,5 kg meda od bagrema - dobro pazite da bude stvarno pravi med
- kora od dvije velike narandže
- šaka grožđica
- jedan štapić cimeta
- 2 karanfilčića
- vinski kvasac Lalvin Bourgovin RC212

primarna fermentacija najmanje 2 mjeseca, nakon toga pretakanje i bistrenje još 2 mjeseca, a onda flaširanje i odležavanje u bocama još najmanje 12 mjeseci.

misliš na cvijet karanfil, ili na klinčić začin? (mislim da njih srbi zovu karanfilići)

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o medovini
Cloves, da nas ceo svet razume Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: Ukratko o medovini
klinčić, začin...

šta mi uradi, umalo nisam trijezan karanfile stavio u medovinu Big Grin

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 365
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 7 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Ukratko o medovini
Bogam, i ja sam pomislio na karanfil cvijet Smile. Hvala na razjasnjenju
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 278
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Ukratko o medovini
This post was last modified: 21.01.2017 07:11 by Pivarunajavi.
Da klincic ili karanfilic. Ja sam pravio sa karanfilicem i korom od narandze i suvim grozdjem. Kuvao sam med. Nakon pola godine je bila bas fina. I boja je bila bas dobra, zlatna. Samo, malo je tu ukusa meda. Ja sam pravio od livadskog, ali najbolje je da koristis kestenov ako mozes naci. Jednostano kestenov med se koristi svugdje gdje treba da se osjeti med, u kolacima recimo.

Послато са 6055K уз помоћ Тапатока

[Image: 9310229a284d2d254a7ab3595254dcab.jpg]


Послато са 6055K уз помоћ Тапатока

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
branko21 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 22
Joined: Jul 2016
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: croatia
RE: Ukratko o medovini
Pozdrav ,
kad se upuštate u proizvodnju medovine koja traži ovoliko vremena do konzumacije a radite i pivo ima li neko da je počeo sa proizvodnjom wiskija. On traži vrijeme ali i poslije kratkog odležavanja je puno bolji od pojedinih rakija.Sirovine su kao za pivo tehnologija ne baš zahtjevna sa reflux metodom.Proizvod destilacije daje široku lepezu raznih delicija. Ja se upravo pripremam za tu proizvodnju.Možda neko već radi na tome,možda to može biti nova tema.To područje je isto tako široko kao i "pivarenje"
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,502
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Ukratko o medovini
Branko. Viski he radio kolega Rafter Smile

Poslano sa mog ZTE Blade V6 koristeći Tapatalk
Find Odgovori
branko21 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 22
Joined: Jul 2016
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: croatia
RE: Ukratko o medovini
Pozdrav,
ne znam kako je radio ali ako je radio u kazanu za rakiju to nije to.
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 278
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Ukratko o medovini
A sto to nije to?

Послато са 6055K уз помоћ Тапатока

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
branko21 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 22
Joined: Jul 2016
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: croatia
RE: Ukratko o medovini
Pozdrav,
"pivarunajavi" obični kazan što se koristi za rakiju ne može dati sirovinu za wiski. Trebalo bi proces destilacije ponoviti i do pet puta da se dobije proizvod kao kod reflux postupka koji daje čist etanol.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools