Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
(18.04.2016 09:29 )pivska mušica Wrote:  mislim da si mogao to sasvim ukinuti i fiksirati na 0,5g
Znam da je zbunjujuce, ali to sam ostavio radi vecih sistema od 100L, 200L itd... Najbolje bi bilo da dodam da program sam predlozi odgovarajucu tacnost uzimajuci u obzir kolicini vode. Ne bi bio problem to dodati, a olaksalo bi sigurno...
WWW Find Odgovori
timi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 61
Joined: Mar 2016
Reputation: 1
Dao zahvala: 1
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Osijek
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
meni ne radi ako smanjim preciznost na 0.5g ali isto tako ne radi niti ako limit dodavanja za minerale dignem na vise od 12g, vec na 13 se smrzne.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
Pa smanji gornji limit, probaj sam manjom vrijednosti gornje granice dok ti najveca kolicina minerala bude tik ispod granice.
WWW Find Odgovori
timi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 61
Joined: Mar 2016
Reputation: 1
Dao zahvala: 1
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Osijek
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
This post was last modified: 18.04.2016 09:43 by timi.
ostat ce na 12 i to je sasvim OK posto ce mi kolicina RO vode za ukomljavanje biti otprilike 80l
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
(18.04.2016 09:41 )grg4 Wrote:  ostat ce na 12 i to je sasvim OK posto mi je kolicina RO vode koja ce biti za kuhanje otprilike 80l
U tom slucaju ti mozes preciznost podesiti i da bude na 1gr. Jednostavno, nema drugog nacina (ili ga ja ne znam) da se proracunaju minerali s obzirom na nesimetricnost i proizvoljan oblik sistema jednacina Smile. Nakon sto skontas limite minerala za tvoj sistem (tj tvoje kolicine) bice ti jednostavno racunati ubuduce.
WWW Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
Filmić na youtube-u, Tutorial za Brewater nema tona????
Je li to samo kod mene??
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
(24.04.2016 10:22 )MadMug Wrote:  Filmić na youtube-u, Tutorial za Brewater nema tona????
Je li to samo kod mene??
Audio nije ni predvidjen. Mislim da nema potrebe za to, a nije mi ni glas nesto fonetican Big Grin...
WWW Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
This post was last modified: 24.04.2016 11:56 by MadMug.
Može još par pitanja vezano za ovaj kalkulator:

1. Kalkulator mi je ponudio 60% RO voda, 40% vodovod
znači jednako dijelim za ukomljavanje i za ispiranje 60% i 40% jel tako??

2. U svaku od tih voda ubacujem zadanu količinu kemije po tablici, jedan dio za ukomljavanje a drugi dio u vodu za ispiranje??

3. I da li moram vodu iz vodovoda pripremiti dan ranije i pustiti da odleži ili ne ???

Ovo su mi podaci za;
Efektivna kiselost -40
RA -105
Ph ispada 5,55
Je li to ok??

btw, svaka čast za izradu ovog programa

Jedva čekam skuhati prvu pivu sa kemijom ;-)


Attached File(s)
.pdf  Izvjestaj o projektu vode SANS IPA.pdf (Size: 18.21 KB / Downloads: 11)
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
This post was last modified: 24.04.2016 11:08 by danny_boy.
Morao bih vidjeti izvjestaj da skontam kako si sta podesio. Jer se zasebno podesavaju vode za mash/sparge. Mozes okaciti na post pdf izvjestaj.

Savjet, dodaj rucno jos malo mlijecne kiseline tako da ph bude oko 5.3. Podesicu to u kalkulatoru da sam racuna, sada on nadje minimalnu potrebnu kolicinu da PH bude ispod 5.6.
WWW Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
(24.04.2016 11:07 )danny_boy Wrote:  Morao bih vidjeti izvjestaj da skontam kako si sta podesio. Jer se zasebno podesavaju vode za mash/sparge. Mozes okaciti na post pdf izvjestaj.

Savjet, dodaj rucno jos malo mlijecne kiseline tako da ph bude oko 5.3. Podesicu to u kalkulatoru da sam racuna, sada on nadje minimalnu potrebnu kolicinu da PH bude ispod 5.6.

Stavio sam pdf izvještaj u post.

Kad ubacim 6 ml mliječne kiseline spusti mi Ph na 5:28
Kad treba staviti mliječnu kiselinu, je li u kominu kad i ostalu kemiju??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
mlijecnu kiselinu ti je najbolje dodati u vrucu vodu neposredno prije dodavanja slada za ukomljavanje, a mineralne soli pomijesati sa suhim sladom. na taj nacin najbrze dodje do reakcije ravnomjerno u cijelom mashu.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
This post was last modified: 24.04.2016 12:39 by danny_boy.
@MadMug

Iz izvjestaja je sve jasno Smile, a tako si i ti pretpostavio u svojim pitanjima br. 1 i 2. S obzirom da se cesmovace cesto klorisu potrebno je da je mislim dan prije natocis i pustis da odstoji (mozda cak i prije). Postoji i opcija sa prokuhavanjem takve vode da se klor eliminise. Proguglaj malo pa vidi. Mlijecnu kiselinu dodaj prema Musicinom savjetu i sve super.

Sretno sa kuhanjem!

(24.04.2016 12:01 )MadMug Wrote:  
(24.04.2016 11:07 )danny_boy Wrote:  Morao bih vidjeti izvjestaj da skontam kako si sta podesio. Jer se zasebno podesavaju vode za mash/sparge. Mozes okaciti na post pdf izvjestaj.

Savjet, dodaj rucno jos malo mlijecne kiseline tako da ph bude oko 5.3. Podesicu to u kalkulatoru da sam racuna, sada on nadje minimalnu potrebnu kolicinu da PH bude ispod 5.6.

Stavio sam pdf izvještaj u post.

Kad ubacim 6 ml mliječne kiseline spusti mi Ph na 5:28
Kad treba staviti mliječnu kiselinu, je li u kominu kad i ostalu kemiju??
Podesi ti da bude oko 5.4, znaci dodaj oko 6ml mlijecne kiseline. U tom slucaju ce ti pri ukomljavanju (uz bilo kakva odstupanja) sa 99.99% sigurnosti kiselost biti izmedju 5.2 i 5.6.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools