Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
This post was last modified: 11.12.2012 05:32 by zis.
Dobio sam analizu vode, na cetiri stranice A4:

Parametar:

Zasicenost kiseonikom % 79
Temperatura C 16.6
Slobodan hlor RCl2 (mg/l) 0.4
Kiseonik o2 (mg/l) 7.41

Fizicke i fizicko-hemijske karakteristike

Mutnoca (NTU) 0.2
pH vrijednost 7.5
CaCO3 18,6 stepeni dH
Utrosak KMnO4 (mg/l) 3.4
Suhi ostatak na 105 stepeni C (mg/l) 408
Magnezij Mg 19 mg/l
Kalcij Ca 92 mg/l
Natrij Na 12,2 mg/l
Amonijak NH3 (mg/l) 0.05
Nitriti NO2- (mg/l) 0.006
Nitrati NO3- (mg/l) 12.6
Hloridi CL- (mg/l) 18.8
Sulfati SO4-2 (mg/l) 42.7
Fluoridi F- (mg/l) 0.08

Ima tu jos smjesa organiskih jedinjenja, metali, pesticidi, trihalometani, hlorovani alkani, hlorovani alkenihlorovani benzoli. Ako treba jos sta da pisem. Molio bih te Musice da mi pojasnis ovo sta sam dobio i kako da koristim ove podatke za prilagodjavanje vode.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
nedostaju ovdje neki ključni podaci za pivarstvo. fali ti tvrdoća/alkalnost kao HCO3 ili izraženo kao CaCO3, nedostaje Mg (magnezij), nedostaje, Ca (kalcij), nedostaje Na (natrij).

vidim imaš fine odnos sulfata i klorida za jače zahmeljena piva, kao što su APA, IPA i slična. ako hoćeš piva na sladnoj strani, da je naglašena slatkoća i okus slada, onda bi morao u vodu dodavati malo CaCl2.

međutim, dok ne daš najvažnije podatke a to su ovi bikarbonati (HCO3) ne možemo puno pričati o ovoj vodi.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
evo ja stavljam 10 KM na opkladu da su ti bikarbonati iznad 200 ppm Smile ako su ispod onda imaš dosta sreće. Smile što su niži to je bolje, generalno gledano, jer se lako dodaju ako nedostaju, ali teško 'vade' iz vode ako ih je previše i ako smetaju

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
Nista od toga nemam u ovom izvjestaju. Moram im pisati da dobijem i te podatke. Znaci zbog toga imam finu gorcinu u pivu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
imao bi ti i bez toga finu gorčinu, ne radi se tu samo o jačini gorčine nego kada su u vodi sulfati veći od klorida mijenja se percepcija gorčine, gorčina bude 'čistija' i ne bude 'oštra' i neugodna. zbog toga ta jače zahmeljena piva kao što je APA i IPA bi trebala imati vodu sa povoljnim odnosom SO4/Cl da bi ta velika gorčina bila ugodna i podnošljiva.

ovi preostali podaci su najosnovniji u svakom najosnovnijem izvješaju o vodi. mislim, kalcij i magnezij i natrij, to je baš jednostavan izvještaj o vodi za te laborante. oni su tebi dali nitrite i nitrate i F (fluoride) što su poprilično nebitni podaci za pivarstvo....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
(06.12.2012 07:46 )Pivska Mušica Wrote:  evo ja stavljam 10 KM na opkladu da su ti bikarbonati iznad 200 ppm Smile ako su ispod onda imaš dosta sreće. Smile što su niži to je bolje, generalno gledano, jer se lako dodaju ako nedostaju, ali teško 'vade' iz vode ako ih je previše i ako smetaju

Ma nesto me ovaj suhi ostatak mg/l vuce da bi to moglo biti tvrdoca vode, a sigurno je i preko 300. Kod nas u posudju kojim kuhamo vodu se poslije jednog koristenja vec stvori tanki sloj kamenca.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
to je to, ali to je ukupna mineralizacija, zajedno sa slobodnim Ca i Mg... tebi treba podatak o količini bikarbonata (HCO3) u ppm ili mg/l ili CaCO3 koji se može pretvoriti u HCO3 tako što se podijeli sa ponderom. zaboravio sam broj.....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
evo zis je dodao nove podatke za vodu i sada ima sve podatke koji su bitni za pivarstvo:

Kalcij Ca 92 mg/l
Magnezij Mg 19 mg/l
Natrij Na 12,2 mg/l
Hloridi CL- (mg/l) 18.8
Sulfati SO4-2 (mg/l) 42.7
CaCO3 18,6 stepeni dH

S obzirom da ti je CaCO3 (kalcij-karbonat) izražen u stupnjevima njemačke tvrdoće, to je potrebno pretvoriti u ml/l a 1°dH = 17,8 ml/l CaCO3. To znači da kalcij-karbonat u tvojoj vodi iznosi 331,08 ml/l. Ovo možemo pretvoriti u čiste karbonate jer je poznato koliko se kalcija veže za karbonate i kad to odvojimo, tvoji bikarbonati iznose CaCO3/1,22, a to je jednako 331,08/1,22= 271,4 ml/l HCO3.

Ti imaš fin odnos sulfata i klorida kako sam rekao, međutim s obzirom da ćeš za većinu svijetlih piva morati miješati ovu vodu sa destiliranom, svakako ćeš morati dodavati sulfate i kloride tako što ćeš dodavati gips u vodu i CaCl2.

Znači ako hoćeš da se uhvatiš u koštac s vodom moraš nabaviti sve ono što sam napisao u uvodnom postu. Sad imaš sve podatke koji su bitni i sada možeš s ovim podacima početi raditi neke zahvate i prilagođavati vodu svakom receptu koji radiš.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
(11.12.2012 06:14 )Pivska Mušica Wrote:  evo ja stavljam 10 KM na opkladu da su ti bikarbonati iznad 200 ppm ako su ispod onda imaš dosta sreće.
Tvoji bikarbonati iznose 0,6*CaCO3, a to je jednako 0,6*331,08= 198,65 ml/l HCO3.

Cini mi se da bi izgubio opkladu, hvala za objasnjenja. Ovo mi je trebalo da prilagodim vodu za SNPA. drinking-beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
(11.12.2012 06:41 )zis Wrote:  
(11.12.2012 06:14 )Pivska Mušica Wrote:  evo ja stavljam 10 KM na opkladu da su ti bikarbonati iznad 200 ppm ako su ispod onda imaš dosta sreće.
Tvoji bikarbonati iznose 0,6*CaCO3, a to je jednako 0,6*331,08= 198,65 ml/l HCO3.

Cini mi se da bi izgubio opkladu, hvala za objasnjenja. Ovo mi je trebalo da prilagodim vodu za SNPA. drinking-beer

joj, nisam izgubio opkladu nego sam podijelio s krivim brojem! znači sad sam ispravio kako pravilno ide. Big Grin dijeli se CaCO3 sa 1,22 da bi se dobili bikarbonati.

imaš jako tvrdu vodu Big Grin

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
tebi s ovako tvrdom vodom treba jako puno destilirane vode (sigurno preko 90% destilirane vode da bi dobio prihvatljivu vodu za većinu svijetlijih piva, kao što su svijetli lageri, kolsch, pa i američki pale ale-ovi) zato ništa bez filtera za reverznu osmozu.....da kupuješ vodu to ti je strašno skupo. ja sam budala kupovao i kad sam konačno nabavio filter shvatio sam da sam tih par puta što sam kupio vodu, mogao za te pare kupiti filter....

a u suprotnom, ako nećeš filtrirati vodu, onda ti je ova voda dobra za tamne stoute, portere i slična piva...

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
Sreca moja dok ne nabavim filter da mogu koristiti u firmi RO filter koji oni koriste u mikro laboratoriji. Dobio sam odobrenje da uzimam koliko mi treba.Smile
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools