Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Korisni tipovi i savjeti
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
Korisni tipovi i savjeti
Palo mi je na pamet da bi jedna ovakva tema mogla biti jako dobra. Svi kroz iskustvo dodjemo do nekih sitnih premoštavanja problema, rješenja za neke stvari u procesu, sitnica koje nam olakšaju kuhanje a koje se nigdje ne spominju itd.

Pa evo otvaram temu za takve sitne detalje koji se ne spominju nigdje u onim tutorialima, nego koji se smišljaju kao dio međuprocesa.

Evo od mene prvi tip. Kod uzimanja uzorka za preboil OG uvijek mi je naporno hladiti uzorak na temperaturu od 20°C. Obicno stavim menzuru pod hladnu vodu i to moze potrajati nekih 20 minuta, a uz konstantno mijesanje uzorka mozda i krace.

Medjutim, evo jedan stevo karapandza tip Big Grin

Menzuru drzite u zamrzivacu sat vremena prije i kod uzimanja uzorka automatski ce se ohladiti sa 80°C na 35-40°C, a onda jos malo treba pod vodom.

Eto ga. Pisite i vi ako ste dosli do nekog zgodnog rjesenja za neki dio procesa.

shank

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Korisni tipovi i savjeti
Evo jos jedan kad sam raspolozen. Za sve ljude koji u komori koriste smrznute flase vode za kontrolu temperature, u flase ulijte po decilitar ili vise amonijaka iz onih plavih ulozaka za frizider. Puno ce se sporije topiti.

Osim toga cuvajte kesice sa silica gelom iz cipela (ili gdje god ih nadjete) i ubacite ih u komoru. Sprijecit ce kondenziranje i vlagu na fermentoru i na zidovima komore, a sto je manje vlage, to je manja mogucnost za infekciju. Ovo sa silica gelom vrijedi i za elektronski kontrolisane komore.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Korisni tipovi i savjeti
Pa necu valjda ja sam.

Ajde jos jedan. Ako ne znate kako prepoznati je li zlatna ribica musko ili zensko dovoljno je da je nahranite i ako je pojeO onda je musko, a ako je pojelA onda je zensko.

Salim se.

Evo ga. Kod ispiranja klasicnom metodom sa friziderom, istakanje u lonac najcesce ide do samog vrha ili blizu vrha lonca, a gorionik je obicno udaljen par metara i treba odnijeti lonac do gorionika ili cak dici lonac pun sladovine na sporet sto je bas zeznuto i zna se proliti.

Prekinite istakanje kod ispiranja nekoliko litara prije kraja, dok se jos lonac nije napunio do vrha, a onda odnesite lonac na gorionik ili sporet, pa ostatak sladovine prenesite i prelijte u lonac u nekoj posudi ili bokalu i slično...

Zivjeli

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,205
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 9 zahvala u 15 postu/ova
Location: Mostar
RE: Korisni tipovi i savjeti
book of wisdom Big Grin

da ne bude da samo ti pišeš, evo i ja ću (doduše savjet koji si mi ti dao Big Grin )


prilikom hlađenja sladovine, mješajte je često. puno prije će se ohladiti
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,796
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Korisni tipovi i savjeti
Mozda ovako svi i rade, ali evo za pocetak jedan tip.

Da bi sladovina sto prije prokljucala, ja odmah nakon istakanja prvu sladovinu stavim na zagrijavanje. Paralelno sa ovim radim ispiranje. Nakon sto zavrsim ispiranje drugi dio sladovine dodam u prvi dio koji je skoro prokljucao. Na ovaj nacin se skrati vrijeme potrebno da sladovina prokljuca i do 20min.
WWW Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 281
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Korisni tipovi i savjeti
This post was last modified: 07.03.2015 09:33 by Pivarunajavi.
Za flase sa ledom je najbolje napraviti slani rastvor, znaci slobodno dobro posolite vodu koja ide u flase.

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 4
Primio 12 zahvala u 16 postu/ova
Location: Beograd
RE: Korisni tipovi i savjeti
Da bi brze prokljucala sladovina, poklopim lonac do trenutka kljucanja. Kad pocne drzim otklopljeno.
Do sada nisam osetio ukus kuvanog kukuruza.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Korisni tipovi i savjeti
Super tema. @ musice , ovo s ribicama ti ne funkcionise, probao sam.

Ja vise nista ne podizem,losa ledja. ispiram u mali lonac i onda prebacujem u veci. Ohladjenu sladovinu pretacem u fermentor uz pomoc auto sifona ( tako je i iscistim od " hamelja"). vrtim chiller po loncu, tacno je da se tako brze ohladi.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Korisni tipovi i savjeti
evo samo da dodam upgrade prvog tipa sa menzurom. danas isprobano. čvrsto zamotajte menzuru u par slojeva kuhinjskih ubrusa i smočite ih vodom. nakon toga stavite menzuru u zamrzivač da se zaledi. nakon dodavanja sladovine u takvu menzuru, ohladi se skroz u roku od par minuta.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Korisni tipovi i savjeti
Za mjerenje SG i OG (FG po starom sa hydrometrom zbog alkohola) naj praktičniji je refractometar,nema čekanja da se wort ohladi i u svakoj fazi se brzo vrši kontrola.U BiH sam nabavio za sitne pare ele .grijač od 1,2w,super dođe za pomoć kod grijanja vode kao dodatak plinu.Kod zagrijavanja za proteinske pauze idealan je za dogrijati ako se fula tražena temperatura da se ne sipa nepotrebna voda.Za zagrijavanje većih komora u kojima su fermentori ele.uljni radijator je idealno riješenje(naravno podesiti kontrolu temperature i staviti mali ventilator u komoru da miješa zrak)Pozdrav
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Korisni tipovi i savjeti
Da ne biste morali otvarati plastične fermentore da provjerite ima li krauzena napravite prozorče na poklopcu od komada pleksiglasa ili stakla zalijepljenog antibakterijskim silikonskim kitom.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,585
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Korisni tipovi i savjeti
Vjerovatno svi ovako rade ali zlu netrebalo, 17 minuta prije kraja ukomljavanja stavim vodu za ispiranje na grijanje, taman kad završim sa cijeđenjem sladovine od ukomljavanja voda za ispiranje bude na željenoj temperaturi, također kod uzimanja uzorka za preboil OG napunim kantu sa hladnom vodom i miješam sa menzurom u kojoj je sladovina, temperatura se na 20 stepeni spusti za nekih 6 minuta
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools