Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pozdrav! i pomoc :)
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 198
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 10
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Omis
Pozdrav! i pomoc :)
Pozdrav Decki i Cure!
Evo pise vam novi clan od danas iz okolice Splita.
Znaci zovem se Dino imam 21 godinu.
I volio bih odmah preci na stvar.
Zelim poceti proizvodit svoje pivo,planiram to vec 3 mjeseca sada,ali imam problemcic...Nigdje nemogu nabaviti ono sladilo (beer malt) jel znam da ima par vrsta koje idu u pivo pa me interesiralo da li mogu napraviti pivo samo od jecma,hmelja(ovo sam na malo poceo uzgajati sam) i kvasca bez tih sladila i ako ne gdje bi mogao nabaviti malt da se neotrujem Tongue

-hvala na pomoci
Zivili drinking-beer shank

Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 281
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Pozdrav! i pomoc :)
Dobrodosao. Naravno da mozes, samo za pocetak uzmi pa dobro procitaj forum, a mogao bi i koju knjigu, a onda pitaj sta ti nije jasno.

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Pozdrav! i pomoc :)
Pozdrav i dobro dosao. Iz ovoga sto pises da se zakljuciti da nisi jos dobro upoznat s procesom.

Uglavnom pivo se pravi od vode, ječmenog slada, hmelja i kvasca.

To sto ti spominjes, najvjerovatnije mislis na ekstrakt jecmenog slada. To ti je kao pocetniku jedna od mogucih varijanti i posto vidim da si bas zagrizao, a da jos uvijek nisi upio dovoljno podataka, mozda bi najbolje bilo da za pocetak radis pivo od ekstrakta umjesto od cijelog zrna.

Sto se tice hmelja koji uzgajas, nikad ne mozes znati kolika mu je gorčina i kakve su mu aromatske karakteristike, a pretpostavljam da imas divlji hmelj i da nemas neku kultiviranu sortu.

Preporuka je da uzmes jedan kit koji sadrzi sve ovo navedeno, i da uzmes jedan US-05 Fermentis kvasac i da to zamiješaš i pustiš da fermentira.

Dok to fermentira, nekih 20-ak dana, ti se fino prihvati malo informacija i pokusaj saznati vise o all grain metodi kuhanja piva. Imas ovdje dosta, ako si ok s engleskim onda svuda po internetu i youtube-u imas masu izvora. U Splitu i oko Splita imas dosta home brewera, pa bi mozda bilo dobro povezati se s njima.

mozes sve nabaviti na primjer OVDJE. (cini mi se da imaju ekstrakt kitove)

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 198
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 10
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Omis
RE: Pozdrav! i pomoc :)
(23.04.2015 08:18 )pivska mušica Wrote:  Pozdrav i dobro dosao. Iz ovoga sto pises da se zakljuciti da nisi jos dobro upoznat s procesom.

Uglavnom pivo se pravi od vode, ječmenog slada, hmelja i kvasca.

To sto ti spominjes, najvjerovatnije mislis na ekstrakt jecmenog slada. To ti je kao pocetniku jedna od mogucih varijanti i posto vidim da si bas zagrizao, a da jos uvijek nisi upio dovoljno podataka, mozda bi najbolje bilo da za pocetak radis pivo od ekstrakta umjesto od cijelog zrna.

Sto se tice hmelja koji uzgajas, nikad ne mozes znati kolika mu je gorčina i kakve su mu aromatske karakteristike, a pretpostavljam da imas divlji hmelj i da nemas neku kultiviranu sortu.

Preporuka je da uzmes jedan kit koji sadrzi sve ovo navedeno, i da uzmes jedan US-05 Fermentis kvasac i da to zamiješaš i pustiš da fermentira.

Dok to fermentira, nekih 20-ak dana, ti se fino prihvati malo informacija i pokusaj saznati vise o all grain metodi kuhanja piva. Imas ovdje dosta, ako si ok s engleskim onda svuda po internetu i youtube-u imas masu izvora. U Splitu i oko Splita imas dosta home brewera, pa bi mozda bilo dobro povezati se s njima.

mozes sve nabaviti na primjer OVDJE. (cini mi se da imaju ekstrakt kitove)
Pozdrav i hvala na odgovoru decki drago mi je sto pomazete...Imam pitomi hmelj iz karlovca neki covjek uzgaja.Ja sam pokusao po netu traziti homebrewere u Splitu al nikako nisam mogo naci.
uglavnom mene je strah tih kitova moram priznat jel je ovo strasno ko zna sto ce mi uvalit...pa sam se zapitao ima li mozda iko kod vas ?

Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
brewpublic Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 4 zahvala u 4 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Pozdrav! i pomoc :)
Naruci sa linka koji ti je postavljen gore od strane g. Musice, nikakvih problema neces imati.
I prelistaj literature prije nego krenes u kuhanje.
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 198
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 10
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Omis
RE: Pozdrav! i pomoc :)
(23.04.2015 08:42 )brewpublic Wrote:  Naruci sa linka koji ti je postavljen gore od strane g. Musice, nikakvih problema neces imati.
I prelistaj literature prije nego krenes u kuhanje.

zahvaljujem probat cu! Smile

Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
Stane Online
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,588
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pozdrav! i pomoc :)
(23.04.2015 08:44 )AlkoholicarST Wrote:  
(23.04.2015 08:42 )brewpublic Wrote:  Naruci sa linka koji ti je postavljen gore od strane g. Musice, nikakvih problema neces imati.
I prelistaj literature prije nego krenes u kuhanje.

zahvaljujem probat cu! Smile
Prije svega dobrodošaoZivjeli, dalje kao što su kolege rekle najbolje da za početak čitaš kada budeš siguran da znaš šta radiš naručiš jedan od kitova i uz kit kvasac US_05beer, dalje će ići sve svojim tokomBig Grin
Koliko je meni poznato u Splitu ima par ljudi koji se bave kućnim pivarstvom:thumbsup: samo ih moraš malo potražitiWink
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 198
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 10
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Omis
RE: Pozdrav! i pomoc :)
(23.04.2015 09:00 )stane2006 Wrote:  
(23.04.2015 08:44 )AlkoholicarST Wrote:  
(23.04.2015 08:42 )brewpublic Wrote:  Naruci sa linka koji ti je postavljen gore od strane g. Musice, nikakvih problema neces imati.
I prelistaj literature prije nego krenes u kuhanje.

zahvaljujem probat cu! Smile
Prije svega dobrodošaoZivjeli, dalje kao što su kolege rekle najbolje da za početak čitaš kada budeš siguran da znaš šta radiš naručiš jedan od kitova i uz kit kvasac US_05beer, dalje će ići sve svojim tokomBig Grin
Koliko je meni poznato u Splitu ima par ljudi koji se bave kućnim pivarstvom:thumbsup: samo ih moraš malo potražitiWink

ima li itko nekakav recept ili neznam kako se to koristi...Mislim ne mogu napraviti ono bezveze nego da mi netko da sastav nekakvi ja bi volio raditi crno pivo al da prodem liso s novcem jer se jos nisam zaposlio...

Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 281
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Pozdrav! i pomoc :)
Tu gdje kupis kit, tu ces dobiti i recept. Dalje ovdje na forumu ima gomila recepata, ali ti nece biti jasni ti recepti. Vec smo ti rekli, uzmi pa procitaj malo kako se pravi pivo, a onda pitaj sta ti nije jasno u tome sto si procitao. Jer ovo sto ti pokusavas nije put kojim se ide u homebrew.

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 198
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 10
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Omis
RE: Pozdrav! i pomoc :)
(23.04.2015 09:36 )Pivarunajavi Wrote:  Tu gdje kupis kit, tu ces dobiti i recept. Dalje ovdje na forumu ima gomila recepata, ali ti nece biti jasni ti recepti. Vec smo ti rekli, uzmi pa procitaj malo kako se pravi pivo, a onda pitaj sta ti nije jasno u tome sto si procitao. Jer ovo sto ti pokusavas nije put kojim se ide u homebrew.

znam ja bi odma zdravo na gotovo Tongue al tak to neide...nemogu pronaci kit nego se prodaje pojedinacno al poslat cu ja covjeku mail da vidim kako to sve ide

Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,205
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 9 zahvala u 15 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pozdrav! i pomoc :)
(23.04.2015 09:44 )AlkoholicarST Wrote:  
(23.04.2015 09:36 )Pivarunajavi Wrote:  Tu gdje kupis kit, tu ces dobiti i recept. Dalje ovdje na forumu ima gomila recepata, ali ti nece biti jasni ti recepti. Vec smo ti rekli, uzmi pa procitaj malo kako se pravi pivo, a onda pitaj sta ti nije jasno u tome sto si procitao. Jer ovo sto ti pokusavas nije put kojim se ide u homebrew.

znam ja bi odma zdravo na gotovo al tak to neide...nemogu pronaci kit nego se prodaje pojedinacno al poslat cu ja covjeku mail da vidim kako to sve ide
Svi smo htjeli sve odmah i na guzove, al ne ide to tako. Što više iščitaš i proučiš prije prvog kuhanja, to će ti pivo biti bolje Wink

Kad pohvataš osnove, onda je lako "rupe" popunjavati pitanjima na forumu.


Dobro došao i sretno!

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
brewpublic Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 4 zahvala u 4 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Pozdrav! i pomoc :)
Miner's Stout

Upute:

1. Dezinficirajte fermentor i lopaticu za miješanje.
2. Stavite limenku u vruću vodu 5 minuta da omekša sadržaj.
3. Otvorite limenku i ulijte sadržaj u fermentor.
Isprati limenku od ekstrakta sa 1L tople vode i također dodati u fermentor.
4. Dodajte 2l kipuće vode u fermentor i 1 kg šećera (po mogućnosti dekstrozu).
5. Temeljito miješati sadržaj da se otopio šećer i ekstrakt slada.
6. Dodajte hladne vode kako bi dobili zapreminu od 23l i dobro promiješajte.
7. Pospite kvasac na površinu piva (ne treba miješati).
8. Zaklopite fermentor, smjestiti ga u topli prostor na 18-21 °C i ostaviti da fermentira.
9. Proces fermentacije je završen kada mjehurići prestanu da izlaze,
odnosno kada se nivo vode u vrenjači ne mijenja(obično nakon 6-10 dana), ili ako koristite hidrometar,
kad vrijednost završne gustoće ostaje konstantna na 1008.
10. Nakon ovog procesa sadržaj je moguće odmah pretakati u boce.
11. Dodati sekundarnu količinu šećera(u boce čiste i dezinficirane), u prosjeku oko 3g po boci od 0,5l.
12. Boce zatvoriti i ostaviti na sobnoj temperaturi 7-10 dana.
13. Konačno, premjestiti boce na hladno mjesto(10°C), 14 dana, odnosno dok se pivo ne izbistri.


Svi koraci opisani, ne mozes fulat da imas crni povez preko ociju, a ovaj genijalac ti je u komsiluku, pa prolistaj i njega nakon sto procesljas ovaj forum, imas sve slozeno za prste polizat.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools