Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


HERMS pa prvo kuvanje..
zlimfur Online
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 963
Joined: May 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 32
Primio 24 zahvala u 24 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: HERMS pa prvo kuvanje..
Potrazi semizburga i vidi kako je on to uradio (bas na taj fazon)

Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk
WWW Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 278
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: HERMS pa prvo kuvanje..
Ja bih definitivno isao na frizidere, one sto u sebi imaju komoru za led. Sa te komore skinuti vratanca i ubaciti neki ventilator da mijesa vazduh. Skinuti termostat i ubaciti STC. Mislim da bi moglo da se spusti temp. Blizu nule na taj nacin, sto je dobro za cold crash. S druge strane klasicna skrinja bi mogla da radi i vertikalno uz uslov da se kompresor izvadi sa svog stajnog mjesta i postavi na zemlju u horizontalni polozaj, sto zahtjeva dodatne prepravke majstora. Najmanje mi se svidja ideja vitrine, zbog velike povrsine stakla, koje stvara gubitke.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Foca
RE: HERMS pa prvo kuvanje..
(09.04.2016 12:54 )Pivarunajavi Wrote:  Ja bih definitivno isao na frizidere, one sto u sebi imaju komoru za led. Sa te komore skinuti vratanca i ubaciti neki ventilator da mijesa vazduh. Skinuti termostat i ubaciti STC. Mislim da bi moglo da se spusti temp. Blizu nule na taj nacin, sto je dobro za cold crash. S druge strane klasicna skrinja bi mogla da radi i vertikalno uz uslov da se kompresor izvadi sa svog stajnog mjesta i postavi na zemlju u horizontalni polozaj, sto zahtjeva dodatne prepravke majstora. Najmanje mi se svidja ideja vitrine, zbog velike povrsine stakla, koje stvara gubitke.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Tesko da cu naci obican frizider obzirom na visinu fermentora od 145cm.Mislim na one jednokomorne a ne one kombinovane sa zamrzivacem.Ovo sa skrinjom si me obradovao,jer imam par rashodovanih koje bi se dale popraviti.
A mislio sam da je problem napraviti konusni fermentor..Huh
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 278
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: HERMS pa prvo kuvanje..
To je vec druga prica, mislio sam na manje fermentore. Bitno je kod skrinja da je ispravna instalacija, ostalo se da srediti.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 278
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
HERMS pa prvo kuvanje..
E ovako, napravio sam mali eksperiment sa friziderom. Povadio sam one plastike na zamrzivacu. Nisam ubacivao ventilator, ali s obzirom da hladan vazduh pada na dno, dolazi do kruzenja vazduha. Uglavnom 6 lit. Vode je ohladio do 2 stepena C. Mislim da ce moci posluziti. Jos da ga dobro ocistim i dezinfikujem, i da mu zamjenim dihtunge.
[Image: 55c5112c1788b7ee3d02fb9d5ab4221c.jpg]


Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Foca
RE: HERMS pa prvo kuvanje..
Prva fermentacija u novom fermentoru i izvuceni talog posle 16 dana:
[Image: 1463411441517.jpg]

Otprilike sam cekao 30sec da se pokrene i bio je bas gust.Sve u svemu sam zadovoljan, jer sam imao bojazan da ce se talog pohvatati po zidovima konusa i da se nece bas tako lako izvlaciti napolje.
7 dana suhog hmeljenja i tocenje drito iz fermentora Zivjeli
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Foca
RE: HERMS pa prvo kuvanje..
Posle duze pauze,opet razmisljam o grijanju-hladjenju fermentora.Naletih na ovaj proizvod grejna folija. Za moj fermentor koji je 50cm precnika trebalo bi 1.5m folije sto daje snagu grijanja od 300W.Matematika kaze da bi temperaturu 85l piva ugrijala 1c za 20min,a 10c za 198min.Nju bih obmotao preko bakarne spirale koija bi isla do inoxnog zida fermentora a kroz nju bih vozio glikol za hladjenje.Cini mi se da je folija dobro rjesenje obzirom da ima aliminijumsku zastitu koju bih ja okrenuo sa vanjske strane,cime bi se dobilo malo na estetici i na fizickoj zastiti samih grijaca.Povoljno je to sto moze da se stavlja u slojevima pa snaga grijanja u W nije ogranicena.Ima li neko iskustva sa ovim?
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools