Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Yeast starter
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
da, u pravu si, evo sad baš opet gledam. nije ni meni jasno, ali ako mene pitaš ja bih vjerovao mr malty calculatoru. prema njemu bi ti trebalo oko 4-5 litara startera.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 12 postu/ova
Location: Gelsenkirchen
RE: Yeast starter
Moj ti je savjet uzmi nov kvasac i s njim napravi jedan step. Mogao bi inace da prospes sve u kanalizaciju. Ovo je prevelika zajebancija i gnjavaza a rezultati ce biti upitni.
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Trbovlje
RE: Yeast starter
Juče sam kuhao pivo i nakon ispiranja slada, umjesto da ga bacim, za probu sam još isprao sa pet litara vode 75°C i pustio 10min. Nakon toga sam precjedio i ohladio. Mjerenje OG je pokazalo 1.030. To sam onda pretočio u plastične boce i stavio u zamrzivač. Od toga sam mislio za naredno kuhanje praviti starter na stirplateu. Kako sada da pojačam OG na 1.040, ako nemam suhog sladnog ekstrakta. Mogu li ubaciti obični šečer kad prokuham sladovinu ili bolje ostavim na 1.030?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
Pa prokuhaj tu sladovinu dok ne ispari nekih 20% vode i time ces dobiti og 1.040. Nemoj nikakav secer dodavati, niti DME...

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Trbovlje
RE: Yeast starter
(27.02.2014 08:45 )pivska mušica Wrote:  Pa prokuhaj tu sladovinu dok ne ispari nekih 20% vode i time ces dobiti og 1.040. Nemoj nikakav secer dodavati, niti DME...

Hvala Wink
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Temerin, RS
RE: Yeast starter
Da li vredi muciti se sa pranjem S-04 kvasca? Hvala
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Trbovlje
RE: Yeast starter
(27.02.2014 09:45 )locky Wrote:  Da li vredi muciti se sa pranjem S-04 kvasca? Hvala

Ako je to tebi mučenje, onda ne vredi Wink. Platiš za svaku turu cca 3€ i imaš kvasac.
Ja sam si napravio stirplate za par eura i sada imam namjeru početi razmnožavati kvasac i napraviti banku kvasaca. To če mi biti zadovoljstvo raditi a uz to imat ču uvjek kvasac koji če mi trebati i još ču pri tome uštediti koji €.
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Temerin, RS
RE: Yeast starter
Da, preterao sam sa izrazom...
Postavicu konkretnije pitanje. Posto sam vec oprao taj kvasac i imam dilemu da li sam dobro sve odradio, intresuje me sta moze da se desi ako kvasac jednostavno ne proradi nakon dodavanja u ohladjenu sladovinu.
- Koje je vreme potrebno da se utvrdi da nije proradio?
- Da li moze naskoditi pivu?
- Da li je dobra ideja staviti kesicu novog rehidriranog suvog kvasca, kao da nista nisam dodao?
Unapred se izvinjavam ako sam preterao i sa pitanjimaSmile

(27.02.2014 11:47 )antares Wrote:  
(27.02.2014 09:45 )locky Wrote:  Da li vredi muciti se sa pranjem S-04 kvasca? Hvala

Ako je to tebi mučenje, onda ne vredi Wink. Platiš za svaku turu cca 3€ i imaš kvasac.
Ja sam si napravio stirplate za par eura i sada imam namjeru početi razmnožavati kvasac i napraviti banku kvasaca. To če mi biti zadovoljstvo raditi a uz to imat ču uvjek kvasac koji če mi trebati i još ču pri tome uštediti koji €.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
ako nije proslo vise od mjesec dana od dana kad si oprao kvasac i ako je sve po pravilima čuvano u frižideru i oprano kako treba, siguran sam da se ne može desiti da kvasac ne proradi. jedino što se može desiti je da si kontaminirao tu kulturu s nekim bakterijama i da ti se pokvari pivo.

e sad jedna kesica kvasca istina je da košta 3 eura, ali tura piva košta 20+ eura. zato ja ne volim riskirati sa opranim kvascem i koristim ga samo kad je baš ono situacija takva da nemam izbora Smile

ima i druga stvar, neki kvasci su dosta zanimljiviji tek nakon nekoliko generacija. ali rekao bih da to sigurno ne vrijedi za US-05, pa čak ni S-04...

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
Re: Yeast starter
-Svaki oprani kvasac ima dio vitalnih aktivnih stanica i on bi se trebao razmnoziti do te mjere da odradi posao,međutim,ako ga je premalo ili previše to može dovesti do određenih problema u okusu piva pa prema tome trebao bi koristiti kalkulatore da bi odredio količinu kvasca kojeg trebaš dodati,a jedan od njih je i mrmalty yeast calculator. Koliko živih stanica kvasca imaš ovisi o tome kad si kvasac ubirao,kako si uzimao i sl. Neko poželjno vrijeme za ubacivanje recikliranog kvasca je 2-3 tjedna nakon reciklaže,a ako je duže od tog poželjan je neki starter

- Može naštetiti pivu ako je inficiran ili se prilikom reciklaže zarazio. Dakle, kad uzimaš kvasac to mora biti čisto i oprezno. Također ako nije dobro izdvojen ili je izdvojen sa komadima smeca iz zadnje ture onda se događa da poprimi čudne okuse stoga i na to treba paziti.

- U teoriji možeš ako zapne na visokom FG-u pa dodaš novu vrećicu suhog,ali moraš paziti onda da ti ne pojede previše šećera te ne spusti FG prenisko,a to ćeš postići dnevnom provjerom uzorka pa kad si zadovoljan gustoćom onda flaširaš.
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Temerin, RS
RE: Yeast starter
Hvala za odgovore. Za sada je u trecoj nedelji i planiram sutra da ga iskoristim. Jeste da sam odradio po uputstvu sa ovog foruma ali sam ipak skeptican da li je doslo do neke zaraze odnosno da li je u potpunosti cist. Mnogo od taloga sam bacio (gornji i donji sloj) a ipak sam dobio po dve tegle od po 1 lit. skoro do pola (sto mislim da je prevelika kolicina da bude samo kvasac) i ostatak dopunjen vodom od pranja. Iako nema nikakav cudan miris ne vide se vise slojeva. Talog je jednobojan svetlo, skoro bele boje, i nema tog potpuno belog sloja kao na nekim slikama ovde na forumu. Da li to znaci da uopte nema kvasca ili je to sve kvasac (ukupno oko 700ml)?

(27.02.2014 04:51 )rale Wrote:  -Svaki oprani kvasac ima dio vitalnih aktivnih stanica i on bi se trebao razmnoziti do te mjere da odradi posao,međutim,ako ga je premalo ili previše to može dovesti do određenih problema u okusu piva pa prema tome trebao bi koristiti kalkulatore da bi odredio količinu kvasca kojeg trebaš dodati,a jedan od njih je i mrmalty yeast calculator. Koliko živih stanica kvasca imaš ovisi o tome kad si kvasac ubirao,kako si uzimao i sl. Neko poželjno vrijeme za ubacivanje recikliranog kvasca je 2-3 tjedna nakon reciklaže,a ako je duže od tog poželjan je neki starter

- Može naštetiti pivu ako je inficiran ili se prilikom reciklaže zarazio. Dakle, kad uzimaš kvasac to mora biti čisto i oprezno. Također ako nije dobro izdvojen ili je izdvojen sa komadima smeca iz zadnje ture onda se događa da poprimi čudne okuse stoga i na to treba paziti.

- U teoriji možeš ako zapne na visokom FG-u pa dodaš novu vrećicu suhog,ali moraš paziti onda da ti ne pojede previše šećera te ne spusti FG prenisko,a to ćeš postići dnevnom provjerom uzorka pa kad si zadovoljan gustoćom onda flaširaš.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 4
Primio 12 zahvala u 16 postu/ova
Location: Beograd
RE: Yeast starter
Po tom opisu rekao bih da si dobio cist kvasac. Izracunaj u mr.malty koliko ml treba da dodas u sladovinu i ne bi trebalo da bude problema.

Sent from my SGH-T999 using Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools