Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Yeast starter
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
Yeast starter
Posto vidim da nema tema kako napraviti starter, a ni sam ne znam kako to uraditi, a volio bih da naucim jednog dana Smile odlucio sam da zapocnem ovu temu sa jednom super slikom koju sam nasao na jednom stranom forumu.

[Image: yeaststarterchart.jpg]


Eto pa vi dalje nastavite. Smile

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
problem je što rijetko ko ovdje ima DME (dry malt extract). ako ga imate onda je lako, a ako nemate onda morate raditi mini mash sa pravim sladom Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Yeast starter
Kako bi islo da se od sladovine prije pocetka kuhanja naspe 1-2 litre i kuha sat vremena u posebnoj posudi. Tako pripremljenu sladovinu bi mogli koristiti za starter.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
(16.12.2012 05:40 )zis Wrote:  Kako bi islo da se od sladovine prije pocetka kuhanja naspe 1-2 litre i kuha sat vremena u posebnoj posudi. Tako pripremljenu sladovinu bi mogli koristiti za starter.

a što bi to radio? starter mora fermentirati najmanje 24-36 sati prije dodavanja u pivo. ovako kako si ti zamislio može da se uzme 1 l sladovine i zamrzne za starter za neko iduće kuhanje. problem je samo što sladovina za starter mora biti gustoće 1.040 SG pa bi onda trebalo to razrijediti malo s vodom da se dobije ta gustoća ili uzeti malo sladovine od ispiranja pa je pojačati sa suhim ekstraktrom ječmenog slada do gustoće 1.040 SG.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
(16.12.2012 05:40 )zis Wrote:  Kako bi islo da se od sladovine prije pocetka kuhanja naspe 1-2 litre i kuha sat vremena u posebnoj posudi. Tako pripremljenu sladovinu bi mogli koristiti za starter.

a što bi to radio? starter mora fermentirati najmanje 24-36 sati prije dodavanja u pivo. ovako kako si ti zamislio može da se uzme 1 l sladovine i zamrzne za starter za neko iduće kuhanje. problem je samo što sladovina za starter mora biti gustoće 1.040 SG pa bi onda trebalo to razrijediti malo s vodom da se dobije ta gustoća ili uzeti malo sladovine od ispiranja pa je pojačati sa suhim ekstraktrom ječmenog slada do gustoće 1.040 SG.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Yeast starter
This post was last modified: 16.12.2012 05:48 by zis.
(16.12.2012 05:44 )pivska mušica Wrote:  
(16.12.2012 05:40 )zis Wrote:  Kako bi islo da se od sladovine prije pocetka kuhanja naspe 1-2 litre i kuha sat vremena u posebnoj posudi. Tako pripremljenu sladovinu bi mogli koristiti za starter.

a što bi to radio? starter mora fermentirati najmanje 24-36 sati prije dodavanja u pivo. ovako kako si ti zamislio može da se uzme 1 l sladovine i zamrzne za starter za neko iduće kuhanje. problem je samo što sladovina za starter mora biti gustoće 1.040 SG pa bi onda trebalo to razrijediti malo s vodom da se dobije ta gustoća ili uzeti malo sladovine od ispiranja pa je pojačati sa suhim ekstraktrom ječmenog slada do gustoće 1.040 SG.

Tako nekako sam i zamislio, uzmemo sladovinu prije kuhanja dotjeramo OG i zamrznemo za drugi put. Cak sam i napravio tako kod zadnjeg kuhanja.
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Yeast starter
Na onoj drugoj temi o starteru si napisao da kad pravis od slada da se prokuha oko 1.2 L vode. Na ovoj slici ovde je prikaxzano da se ekstrakt pomijesa sa 2 cup-a vode(0.47 Litara). Ima li neke veze razlika u kolicini startera?

Da li ti cijeli litar dodas u pivo ili prospes pivo, a dodas samo kvasac koji sew istalozio? Ima li ikakvog uticaja na finalni produkt?

Sta znaci stepping up? I kako/zasto se to radi? Kao napravis starter od 500 ml i onda uradis stepping up na 2000 ml. Ili ja mogu odmah uraditi skaliranje i umjesto 2 cup-a vode koristiti 5 (1.2 Litra)?

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
razlika postoji, naravno. što je veći starter, to je veće množenje kvasca i što više vode staviš to ćeš više aktivnih stanica dobiti. za sve to postoji jako dobar kalkulator u samom beersmithu, ali i onaj online kalkulator mr. malty yeast pitch calculator.

veličina startera zavisi od veličine ture piva koju radiš, starosti kvasca, vrijednosti OG, tipa kvasca, temperature fermentacije i još nekih faktora. ja sam u onom opisu stavio litarski starter samo u svrhu demonstracije, mada je litarski starter najčešći.

što se tiče dodavanja kvasca iz startera, to isto zavisi, kako-kad, nekad dodam cijeli starter na vrhuncu svoje fermentacije, a nekada pričekam da do kraja odfermentira pa odlijem pivo i dodam samo kvasac. kako god uradite nećete pogriješiti.

stepping up se radi posebno kada se uzgaja kvasac iz flaše nekog komercijalnog piva ili ako imamo neki kvasac koji je pred kraj roka upotrebe ili ako radimo propagaciju iz 'slanta'. ova tehnika se koristi da se što više smanji stres nad stanicama. kada dodamo kvasac u veliku količinu wort-a on počinje naglo da se množi i ulaže sve svoje napore da se što prije namnoži na količinu koja je potrebna da se odfermentira ta količina worta. s obzirom da imamo malo početnog kvasca, na taj način može doći do oštećenja stanične membrane i određenih mutacija jer svaka ćelija se množi puno puta.

ako pomalo i postepeno povećavamo količinu worta, omogućavamo kvascu da se na pravilniji i manje stresan način množi čime dobijamo zdravu koloniju. mada, kažem, ovaj stepping up radimo samo kad imamo jako malo početnog kvasca. ako imaš wyeast propagator (a posebno activator) ili bočicu WLP kvasca sa dobrim datumom, onda ovo zaista nije potrebno.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
starter za altbier, nekoliko slika. nisam imao vremena da čekam da odfermentira i da dekantiram nego sam dodao starter na high krauzenu, što je isto odlična varijanta jer je pivo praktično samo nastavilo fermentirati čim sam ga dodao. u roku od sat vremena imao sam krauzen i na pivu. mana ovoga je da sam malo razrijedio pivo sa starterom, ali to nije ništa strašno.

flašu Jane uvijek kupim novu jer Jana sigurno sterilizira svoju vodu i ambalažu UV zrakama, tako da imam sterilnu posudu automatski. samo odlijem vodu (koju i koristim za starter) i u flašu vratim starter. stirplate nisam još sastavio, tako da svako malo ručno promućkam starter.

ovaj starter je bio 1,3 l i generalno, mogao je biti i veći, posebno zato jer se radi o hibridnom kvascu ali nisam imao vremena niti dovoljno DME-a za veći starter. uglavnom, starter se prvih 12 sati činio mrtav i onda je odjednom poludio.

[Image: ReAsQxQ.jpg]


130 grama suhog ekstrakta u 1,4 l vode daje OG od 1.040
[Image: Yl3kwFA.jpg]


dodamo ga u vodu i miješamo dobro da se razbiju grudvice
[Image: WQltE9r.jpg]


kuhanje 10 minuta (ako radite izrazito svijetla piva kao kolsch, pilsner wit ili slično, kuhajte što kraće 2-5 minuta, jer već nakon 10 minuta starter potamni dosta i može malo potamniti svijetlo pivo. s obzirom da sam ja radio alt koji ima visok EBC ovo nema veze)
[Image: BYVFrBR.jpg]


prvo malo ohladimo starter u loncu u sudoperu s vodom, a onda sipamo kroz steriliziran lijevak u bocu.
[Image: hfo2YcK.jpg]


nakon ovog koraka ide luđačko mućkanje startera da se dobro obogati kisikom, a onda dodavanje kvasca i instaliranje airlocka u čep ili samo pokrivanje steriliziranom alu-folijom....

Zivjeli

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Yeast starter
Evo konacno sam i ja napravio starter. Kuhanje nekih mnogo dobrih piva, koje zahtijevaju tekuci ili smack pack kvasac sam odlagao jer sam mislio da je pravljenje startera neki rocket science.

Nisam pravio slike, jer sam bio dosta nervozan, strepeci kako ce to sve ispasti. Smile
Medjutim sav proces je zaista prejednostavan.

Izvagao sam 115 grama DME (dry malt extract) i u serpicu usuo 1200 ml vode.
Kad je voda skoro pa prokuhala poceo sam polagano usipati DME i mijesati, ali za mijesanje nije bilo prevelike potrebe jer sam lagano dodavao DME i nisu se pravile grudvice. Kad dodajete DME voda ce poceti da se dize prema rubu serpe, tako da pripazite na temperaturu, da vam ne pokipi ili koristite dosta vecu serpu.

Ja sam na Netu nasao da se kuha oko 15 minuta, i tek sam poslije ponovo procitao musicin tutorijal u kojem kaze da se kuha maksimalno do 10 minuta. Nadam se da nece skoditi.

Poklopac od serpe sam pospricao sa starsan-om i poklopio sam serpu i stavio je u sudoper i pustio hladnu vodu da tece. Wort je bio na 70 F za nekih 10 minuta. Tada sam ga presuo u malu staklenu posudu i dodao sam kvasac.

Ovde sam napravio gresku da sam posudu protresao nakon sto sma dodao kvasac. Nadam se da nece skoditi. Nakon pola sata sam vidio talog kvasca na dnu. Nadam se da nisam puno pogirjesio sto sam muckao wort zajendo sa kvascem.

Eto, kad sam ja ovo uspio uraditi onda svako moze. Smile

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Yeast starter
[Image: photo26h.jpg]


Evo imam ovu sliku startera koje fermentira

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 121
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Slavonski Brod
RE: Yeast starter
[Image: fvq6p.jpg]


Trebam raditi šaržu od 50 litara!

Na slici je moj primjerak opranog kvasca.
Zaključio sam da imam negdje oko 10 mililitara opranog kvasca ( po meni malo do bola)
Kad tu količinu unesem u yeast kalkulator, izračuna mi da moram raditi sva tri stepa da dobijem prihvatljiv broj stanica, i to prvi step u 2litre sladovine (dobijem 89 biliona), drugi isto u dvije litre( dobijem 295 biliona), a treći u 1,4 litre (dobijem 481 bilion)!!
Koliko se dugo vrti jedan step?
Mislim da sam ja tu nešto pobrkao i najbolje da bacim to sve?
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools