Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Medovina by Flying_man
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Dec 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Boljevac, Timocka krajina
Medovina by Flying_man
This post was last modified: 16.12.2012 01:50 by Flying_man.
Prvo da pozdravim Redhat1984 koji je nasao moj blog i tekst o medovini i koji me je uputio na ovaj forum. Ovo kopiram sa mog bloga Flying man , a kasnije cu da nastavim da pisem i ucestvujem u diskusijama.

Ovako kaže Vukajlija:

“Postojaše nekad neka jednostavnija vremena. U to doba život je bio daleko jednostavniji nego danas, pa je tajna srećnog braka ležala u fermentu meda i vode poznatijeg kao medovina. Za medovinu se verovalo da pospešuje potenciju, pa se svežim mladencima savetovalo da mesec dana često konzumiraju Medovinu zarad dobrog poroda i sveopšte sreće. Medovina je izgubila meč u noćnom dizanju protiv vijagre, ali taj mesec posle venčanja i dalje stoički drži svoj naziv.”

Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma.
E sada ću da vam malo objasnim zašto pišem o Medovini…
Pošto imam u planu polovinom ove godine da otvorim “etno” restoran/kafanu a ćale mi je pčelar rešio sam da probam da napravim medovinu i ako uspem u tome da mi to bude nešto po čemu ću izmedju ostalog i da budem poznat.
Za pravljenje sam se pridržavao recepta sa ove adrese mada sam u par stvari omanuo ali to nije bitno uticalo na kvalitet medovine već samo na boju. Prva je da nisam koristio tamne vrste meda, već sam koristio bagremov (u trenutku kada sam krenuo sa radom nisam imao pristup netu pa nisam mogao da proverim recept), i drugi je mozda greška sto nisam koristio crno groždje za pripremu smeše.
E da, umalo da zaboravim koristio sam se i receptom koji su kod emisiji “sasvim prorodno” Jovana Memedovića objasnili braća Vukovići iz Pljevalja koji spravljaju “poznatu” pivsku medovinu. Recept je sličan ovom, razlikuje se malo u kolicini meda i vode ali to nije toliko drastično.
medovina Kako god od mešanja smeše koja se pravi od grožđa i kuvanog meda i vode sa druge strane prošlo je punih dva meseca, za to vreme je dva puta pretočeno i odstranjen je talog. Vino se super izbistrilo, ima bledo zutu boju kao belo vino od grozdja, na dnu staklenog balona ima jos vrlo malo taloga, skoro neprimetnog. Posle trećeg pretakanja odstranjen je sav talog. Odvojio sam u jednom staklenom balonu nekih 5 litara koje sam flaširao pre neki dan (tri meseca posle početka vrenja) . Ostatak sam poslužio za božic i slavu sv Stefan. Do sada su samo ukućani i gosti na slavi probali i oduševljeni su.

Najveca greska koju sam napravio je kolicina, stavio sam samo jedan balon od 10 litara. No ipak je ovo bilo samo za probu, pošto nikada ranije nisam imao prilike da probam medovinu.
[Image: medovinaby_Fly.jpg]
[Image: medovinaby_Fly_flasirana.jpg]
[Image: medovinaby_case.jpg]

Medovina by Flying_man
medovina

Bolje biti malo glup, nego malo pametan!
[Image: flylogo2.png]
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Medovina by Flying_man
odlično flying man. da li si je karbonizirao? jesi li ovo čepove umakao u vosak?

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Kikinda
RE: Medovina by Flying_man
:beer:Dobro dosao @flying man ,Drago mi je da si prihvatio poziv i dosao, samo napredbeer

Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Dec 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Boljevac, Timocka krajina
RE: Medovina by Flying_man
Pozdrav Musice

Nisam karbonizirao a iskreno i ne znam bas sta je to i kako se radi. Cepove sam umakao u vosak. Bile su 5 flase i dve sam na svakih godinu dana otvarao i bilo je super. Ostale tri necu skoro da otvaram. Ovo je bilo stavljeno 2010. Prosle 2011 sam stavio oko 130 litara ali na zalost sve je pocelo da se kiseli (otvarao sam lokal pa nisam imao vremena da vodim racuna o medovini. Ove godine sam opet stavio 130 litara i za sada ide sve kako treba. Cekam neki lep dan da odradim pretakanje.

Bolje biti malo glup, nego malo pametan!
[Image: flylogo2.png]
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Medovina by Flying_man
karbonizacija ti je gaziranje. onda bi to pomalo ličilo na medeni šampanjac. možeš to pokušati sa jednim dijelom svog meada pa da vidiš da li ti odgovara. također, mead se može zahmeljiti i čuo sam da je to jako zanimljivo. to piće ima i svoje ime, ali sam zaboravio kako se zove. ja nisam baš u medovini i napravio sam do sad samo jednu, ali ako budem u narednom periodu opet radio, onda cu je pokušati zahmeljiti i jedan dio karbonizirati.

ovo s voskom je super.

a koliki % alkohola imaš u svojim medovinama? da li koristiš vinske kvasce? da li je vama @Flying_man i @Redhat1984 poznato da postoje kvasci koji su namijenjeni samo za medovine?

Također, moj savjet je da koristite nutrijente za kvasac kod medovina koje prelaze 8% alkoholnog sadržaja.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Dec 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Boljevac, Timocka krajina
RE: Medovina by Flying_man
ja nisam koristio vinske kvasce. Ja sam po receptu pravio tako da sam od izmeljanih zrna grozdja, meda i vode stavio da ta smesa provri, pa sam onda to koristio kao kvasac za pokretanje vrenja.
Sto se tice karbonizacije bilo bi mi zanimljivo da probam samo bih morao da malo to proucim kako se radi i ne znam koliko je zahtevno u kucnoj varijanti. Ne znam bas nista o tome.
Za zahmeljavanje nisam cuo da se radi a i kod mene nema hmelja tako da nisam razmisljao na tu temu.

procenat alkohola je bio oko 11 - ne radi mi shift pa ne mogu dastavim znak za procente Big Grin mereno sa

[Image: vinomer.jpg]

Bolje biti malo glup, nego malo pametan!
[Image: flylogo2.png]
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Medovina by Flying_man
ok, to je poprilično tradicionalan recept. u svakom slučaju super. ti si ustvari fermentirao sladovinu sa divljim kvascem. međutim izborom određenog soja na primjer vinskog kvasca možeš upravljati suhoćom/slatkoćom, kao i konačnim okusom i mirisom medovine. postoje izdvojene čiste kulture kvasca koje se ponašaju na određeni način i s njima znaš šta možeš očekivati u svojoj medovini. s divljim kvascem to nikad ne znaš.

ne kažem da je jedno ili drugo bolje, samo dajem konstataciju Smile

mene čak i privlači više ta 'divlja' varijanta jer je to više izvorno i originalno. volio bih probati u svakom slučaju.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Dec 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Boljevac, Timocka krajina
RE: Medovina by Flying_man
This post was last modified: 19.12.2012 12:25 by Flying_man.
(18.12.2012 08:52 )pivska mušica Wrote:  mene čak i privlači više ta 'divlja' varijanta jer je to više izvorno i originalno. volio bih probati u svakom slučaju.
I ja sam uvek vise za ovako izvorne varijante. U jednom receptu kaze da se moze koristiti i stara medovina pokretanja vrenja.

Ovogodisnja proizvodnja. Drveno bure i mali r3mizon vino od grozdja, ostala 3 demizona medovina.

[Image: 29406_10151215313679801_2146954582_n.jpg]

Bolje biti malo glup, nego malo pametan!
[Image: flylogo2.png]
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Medovina by Flying_man
je li nešto prije fermentiralo u drvenom buretu? rekao sam i redhatu, mislim daje ovo preveliki prazan prostor u demižonima, posebno ako se već smirila primarna fermentacija. ne znam da li vam je poznato da medovinu prije dodavanja kvasca morate aerirati, odnosno obogatiti sa O2 da bi kvasac mogao pravilno odfermentirati šećere iz meda.

dobra stvar s medovinom je da je jako otporna na oksidaciju za razliku od piva, pa i vina. svi iskusni 'meaderi' preporučuju konstantnu aeraciju medovine u periodu prve trećine fermentacijskog procesa.

aeracijom se omogućava kvascu da u tako šećerom bogatom okruženju na pravilan/zdrav način dijeli stanice i formira staničnu membranu te da je što duže vremena u takozvanom aerobnom stadiju. na ovaj način kvasac će preostale dvije trećine fermentacijskog procesa završiti bez stresa jer će u medovini biti dovoljno zdravih stanica kvasca. u suprotnom kvasac će imati 'probleme' sa preradom šećera, dosta stanica će se 'preopteretiti' radom što će rezultirati proizvodnjom dosta neželjenih okusa u medovini.

znači ako ovo ispoštujete, sigurno će vam medovine biti boljeg okusa i prije će dozrijevati i biti spremne za piće.

također, preporučljivo je dodati i nutrijente za kvasac prije početka fermentacije koji će značajno olakšati sam proces.

kao što sam rekao, privlače me tradicionalne metode, ali ovo su stvari koje bi trebale biti ispoštovane i prilikom primjene tih starih recepata, jer se ne radi o izmjeni recepata, nego samo o upravljanju procesom fermentacije.

da bi uvidjeli o čemu se zapravo radi možete uzeti isti med i od njega podijeliti medovinu u dva demižona, u jednom primjenjujte metode kao što ste do sad, a u drugom pokušajte uraditi ovo što sam ja preporučio pa javite rezultate Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Dec 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Boljevac, Timocka krajina
RE: Medovina by Flying_man
Ja tek sada vidim koliko nista ne znam. U sustini svi ovi pojmovi su mi poznati ali ne znam sta tacno podrazumevaju. Pretpostavljam da aeracija podrazumeva pretakanje da bi vino doslo u kontakt sa vazduhom kako bi se obogatilo kiseonikom (imi ima neki drugi nacin aeracije).?

Bolje biti malo glup, nego malo pametan!
[Image: flylogo2.png]
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Medovina by Flying_man
nije pretakanje, nego imaš više metoda kojima možeš 'ubaciti/otopiti' O2 u neku tekućinu, na primjer sladovinu za pivo ili medovinu. naprednije metode podrazumijevaju direktno puštanje čistog O2 iz boce kroz tekućinu, dok na primjer mi home breweri koristimo nekonvencionalne metode kao što je ubacivanje akvarijske pumpice za zrak u sladovinu za pivo ili medovinu i puštanje da radi nekih 10-15 minuta. osim toga, još jednostavnije metoda je staro dobro manuelno mućkanje, ali za veće demižone potrebno je dvoje ljudi i demižon mora stajati cijelo vrijeme u onom plastičnom okviru da ne bi slučajno došlo do pucanja jer mućka se jako, što jače da medovina ili pivo dobro zapjene. da bi dobio neki prihvatljiv nivo O2 za fermentaciju to ti je minimum 8 mg/l a to znači da moraš 10-15 minuta jako mućkati medovinu prije nego što dodaš tu svoju kulturu kako si spominjao ili kupovni kvasac. poslije radiš aeraciju kako sam objasnio istim metodama dok ne prevrije 1/3 šećera iz medovine, svaki dan.

najjeftinije i najsigurnije je da kupiš pumpicu za akvarije.

jedan zanimljiv podatak, nevezano za ovo o čemu pričamo - da li ste znali da je u tutankamonovoj grobnici pronađeni med bio potpuno jestiv i sasvim noramalan med bez ikakvih znakova kvarenja? Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Flying_man Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 28
Joined: Dec 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Boljevac, Timocka krajina
RE: Medovina by Flying_man
This post was last modified: 19.12.2012 02:11 by Flying_man.
posle kuvanja i hladjenja medovie a pre sipanja u demizone i dodavanja moje "kulture" ja sam iz kazana presipao u kofe ali tako da sam sipao sa velike visine da se bucka i peni. Da li je to to i da li je dovoljno? Cak sam posle iz vece kofe na isti nacin presipao u manju da bih lakse sipao u demizon.
Meni je sve ovo sto znam od dede koji je tako radio sa vinom (nije bio neki vrhunski vinar nego je radio za svoje potrebe). Cak se secam da smo i prvo pretakanje vina radili tako da smo iznosili napolje na mraz i presipavali nekoliko puta iz kofe u kofu.

Bolje biti malo glup, nego malo pametan!
[Image: flylogo2.png]
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools