Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ukratko o kvascu
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Ukratko o kvascu
Pozdrav,
planiram umjesto kvasca WLP400 koristiti WYEAST xl 3944,imali neko iskustva sa tim kvascem.Kakve su mu karakteristike u praksi?
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Ukratko o kvascu
Pozdrav,trenutno koristim kvasac Safbrew BE-256 (ABBAYE) po nekim podacima stoji da odradi fermentaciju za 2-3 dana.Koliko držati pivo sa tim kvascem u fermentoru?Dali neko ima saznanja iz prakse.U naprijed hvala na odgovoru.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,189
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Ukratko o kvascu
Kao i obično, bar ovo što kućni pivari praktikiju. Većina kvasaca u prvih nekoliko dana odradi skoro svu fermentaciju, a ipak ostavljamo duže pivo u fermentoru.
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Ukratko o kvascu
Naručujem kvasac White Labs WLP001 Cal. Ale kojem istječe rok sad u 11 mjesecu.
Ja planiram kuhati sljedeću sedmicu tako da sam donekle u roku 11 je mjesec ali čovjek me je upozorio na rok i da ne zna da li je kvasac i dalje valjan. (zadnje pakiranje na lageru)
Da budem siguran mislio sam napraviti to sa kuhanjem vode da vidim da li je ok, živ.

To radim prvi put; pročitao sam gore vaša uputstva, ima li još koji savjet??
Kako izgleda kvasac nakon tog kuhanja u vodi?
Kolika je frka oko kontaminacije tog kvaca??
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 7 zahvala u 7 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Ukratko o kvascu
Mislim da je uredu staviti ga regularno u starter prema kalkulatorima...
A oko kontaminacije treba paziti kao i sa pivom.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,502
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Ukratko o kvascu
Mi smo radili nalijev na kvasac od ranijeg kuhanja. Ostavili smo malo piva iznad kvasca jer nismo kuhali isti dan kada smo flaširali. nalili na njega novu sladovinu. Sve je prošlo bez problema.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools