Rating teme:
  • 1 Glasova - 5 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
ri0 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 23
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Sarajevo
Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
Prvenstveno sam ovo pitanje namijenio Pivskoj Mušici ali svi savjeti su dobrodošli.
Interesuje me kako cu napraviti starter za ovaj kvasac WLP004, koja je procedura i kada ga trebam napraviti?

Za vikend hocu da pravim Irish Red Ale i ono sto imam od sastojaka je slijedece :

WLP004 IRISH ALE YEAST
ROASTED BARLEY
Kristal slad
Pilsner Slad

Molim te da mi izbacis i recept ako ti nije frka. Prosli put sam dobio 22 litre pive nakon kuhanja. Lonac je 40 l ali je demizon za fermentaciju 33 litre.
Gubljenje na ukomljavanju je 1,6l.

Hvala
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
mislio sam prvo da spojim ovu temu i onu koju je stavio @sarajevskopivo, ali ipak neću zato što postoje dvije metode i ja ću ovdje objasniti onu drugu. on je opisao kako se radi starter sa DME (suhi ekstrakt ječmenog slada), a pošto znam da ti @ri0 to nemaš, ti ćeš morati napraviti takozvani 'mini mash' odnosno morat ćeš ukomljavati malu količinu pravog slada da bi dobio sladovinu za starter.

poslije objasnim sve, moram sad da idem Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
Ovakav je postupak za starter sa mini mash-om.

1. Dan prije nego što ćeš raditi starter (nekih 12-24 sata prije) napipaj u ovoj velikoj vreći kvasca, malu vrećicu i udari dobro da je razbiješ. Osjetit ćeš pod prstima tu malu vrećicu unutra i vidjet ćeš kad bude razbijena. Tu će doći do miješanja nutrijenata koji su bili u maloj vrećici sa kvascem koji je svuda okolo. Ostavi tako preko noći na sobnoj temperaturi. Cijela vrećica kvasca bi do ujutro trebala nabubriti i napuhati se. Ako se ne napuše, nije strašno. Zaboravih napomenuti da to moraš uraditi nakon što kvasac postepeno dovedeš na sobnu temperaturu. Znači izvadi ga na par sati ranije iz frižidera. Evo i video:





2. Idući dan, samelji 200 grama pilsnerskog slada i ubaci ga u običnom loncu (manjem loncu da nema previše praznog prostora, znači najbolji bi bio lonac od 1,5l sa poklopcem) u 1,2 l vode zagrijane na 72°C. Temperatura nakon što pomiješaš slad bi trebala biti u rangu temperature ukomljavanja - znači cca. 65°C ali sve u okviru 64-69°C je ok). Dobro promješaj i lonac stavi u rernu a u rerni samo upali svjetlo (znači da u rerni ne pređe 50°C). Stavljaš lonac u rernu samo da bi bolje držao tu temperaturu koja je već u njemu.

3. Nakon sat vremena uzmi drugi lonac, na njega nabaci cijediljku, a možeš preko cjediljke i gazu nabaciti da sve bude bistrije. Gazu možeš poduplati. Cilj je da odvojiš sladovinu od slada i da to bude što bistrije, međutim ne brini i ako bude komadića ljuske u tome.

4. Nakon cijeđenja prokuhaj sladovinu 5 minuta ne više i stavi poklopljen lonac u hladnu vodu par minuta samo da se ohladi na nekih 85-90°C.

5. Kupi jednu Janu od 1,5 l na taj dan i kad lonac staviš da se hladi otvori janu i prolij je Big Grin a na bocu nabaci steriliziran lijevak i nalij vruću sladovinu (pazi da je bar malo ohlađena jer će ti doći do deformacija na boci ako je baš prevruća. Kupuješ Janu zato što znam sigurno da oni steriliziraju sve prije točenja i da im je sama voda sterilna, znači to je jedini razlog. Ne otvaraš je do pred sami trenutak točenja sladovine u nju. Znači naliješ taj 1l sladovine i začepiš bocu originalnim čepom.

6. Staviš bocu pod hladnu vodu i hladiš sladovinu na 22-24°C.

7. Nakon što se ohladila sladovina, dobro pritegneš čep i mućkaš snažno desetak minuta da se dobro aerira. povremeno otvori nakratko čep (samo ga popusti da uđe zraka).

8. Otvaraš smack pack sa kvascem (ima na vrhu one vrećice mali zarezani dio koji povučeš) i oprezno naliješ kvasac u bocu sa sladovinom.

9. Steriliziraš poveći, poduplani komad alu folije i umjesto čepa samo nabiješ odozgo da folija pada par centimetara okolo boce. Ostaviš tako najmanje 24 sata. Druga opcija je da instaliraš airlock u čep od boce. Možeš, ali i ne moraš. Po airlocku ćeš vidjeti sigurno da li je počelo fermentirati. Dodaješ u pivo nakon najmanje 24 sata, mada starter možeš dodati i nakon nekoliko dana.

10. Ako nešto ne bude jasno samo pitaj.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
samo da napomenem da je postupak potpuno isti i za White Labs kvasce koji dolaze u plastičnim bočicama, samo što se preskoči korak pod 1.

Bočica se samo na par sati prije dodavanja u starter izvadi iz frižidera da se postepeno ugrije na sobnu temperaturu i samo se otvori i doda u sladovinu.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location:
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
I ne zaboravite da prokuvate sladovinu, kao danas jaSad. Sada je u Bozijim rukama, sjutra dodajem drugi step, pa sta budeSmile
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 4
Primio 12 zahvala u 16 postu/ova
Location: Beograd
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
1. sta ako sam dobio kesicu kvasca wyeast a u njoj ne mogu da napipam tu malu kesicu koju treba razbiti? da li je kavasac i dalje moguce upoterbiti?

2. posto mi Mr malty izbacuje da treba da napravim oko 2,3l startera (koristim stir plate) razmisljam da li ce taj starter peniti? treba li mi veca posuda od 2,5l?
jednom sam zezajuci se ubacio u jednu flasu nesto ispranog kvasca s05, i pola je zavrsilo napolju. da li ce se isto ovo dogoditi i sa ovim kvascem? btw pitam to na ovoj temi posto sam bas nabavio wyeast irish ale .
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
1. jako čudno, provjeri još jednom. mora biti mala kesica unutar velike

2. ne bi trebalo. ja nikad u starterima nisam imao velike krauzene, a većina startera je bila potpuno bez znakova fermentacije, osim mirisa i mjehurića koji su se vidjeli unutar startera. u jako puno slučajeva starter odfermentira preko noći, a ljudi misle da nije ni počeo fermentirati pa se brinu da li je živ kvasac. mada, sa kvascem nikad ne znaš. isti kvasac mi je znao nekad izbijati kroz vrenjaču, a nekad se nije ni primjetilo da fermentira. ni jedna fermentacija nije ista. čak ni one u industrijskim pivarama. hocu reci da moras uzeti u obzir da bi ti moglo prekipiti, ali ako ces se osloniti na moje dosadasnje iskustvo, onda mislim da mozes to odraditi u 2,5l tikvici.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
Pitanje jedno; kod pravljenja ovog mini mash-a, treba li ganjati neki određeni OG?
Čini mi se da sam negdje pročitao (ne mogu da nađem gdje) da treba biti niži, oko 1.030, da ne bi krenula fermentacija.
Ako je tako, kad uradim ovako kako je opisano gore, ako imam viši OG, jeli mogu samo tu sladovinu razblažiti onom Janom (prije nego je prospemSmile do tih 1.030?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
Nije 1.030 nego 1.040 i jako je bitno da ne bude ni više ni niži OG od ove vrijednosti. Možeš razrijediti ali nema potrebe - ovaj odnos slada i vode koji sam napisao u gornjem poštu će ti dati OG od 1.040

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
Ok. thx
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Starter za tekuci kvasac WLP004 IRISH ALE YEAST
Na wyeast kvascima imas MFG datum, odnosno datum proizvodnje. Ako je proizveden tada, onda je ok sto se tice starosti, ali jako je bitno kako je skladisten i na kojoj temperaturi. To sto je napuhan i nije tako strasno, moglo se desiti u transportu da se razbila vrecica s nutrijentom. Najbolje ti je napravi starter i vidi kako ce se ponasati u starteru. Inace taj kvasac je skoro pa identičan u svemu suhom Fermentis US05, tako da mislim da nema potrebe trositi lovu na wyeast kad je ovaj soj u pitanju.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools