Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Termometar
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 948
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 14
Primio 10 zahvala u 13 postu/ova
Location: rajvoSa
Termometar
Posjedujem ovaj termometar

http://www.conrad.at/ce/de/product/10998...-bis-200-C

uzet kod nas u Conrad.u oko 30 KM.
Hoce li zadovoljiti pivarske potrebe?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 154 zahvala u 242 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Termometar
ok ti je ovaj termometar, mada je bio i onaj sa sondom na kablu koji je puno bolji. ali nema veze sasvim ti je ovo ok.

omotaj samo čitav displej ovaj bijeli u prozirnu foliju i zategni gumicom ispod. kondenzira se para unutar displeja jer stalno moraš mjeriti a tamo ima jako puno pare. ja sam ih deset uništio tako. to mu je jedina mana i malo mu je kraća sonda, ali dobro će ti poslužiti.

inače kad kupite termometar obavezno ga za svaki slučaj još jednom baždarite u ledenoj otopini vode. uzmite par šaka leda (što više to bolje) i pretvorite ga skoro u prah sa čekićem ili u blenderu. nakon toga led stavite u neku duboku i usku posudu, recimo pivska krigla od 0,5 ili 1,0 l je idealna. na led nalijte hladnu vodu i ostavite tako 5-10 minuta da se temperature vode i leda izjednače.

kada gurnete sondu termometra u tu otopinu morala bi pokazivati 0°C. bitno je da je posuda u kojoj je led dovoljno velika i da je sonda u samoj sredini te ledene otopine i da ne dodiruje stjenke posude i da je led ravnomjerno razbijen, znači da nema puno velikih komada - znači najbolje ga je usitniti u blenderu. cijela posuda mora biti ispunjena kao gustim, polu-tekućim ledom od vrha do dna da bi mjerenje bilo precizno.....

ja sam nedavno u conradu kupio odličan laboratorijski digitalni termometar i platio sam ga skoro 30 eura, ali isplati se svake marke (do sad sam uništio masu jeftinih kineskih, a nisu bili ni precizni)....

ipak, u svakom trenutku za provjeru i za referencu imam stari dobri alkoholni termometar.


[Image: 512Axxx-A.jpg]

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
RE: Termometar
Danas pazario ovaj termometar TA-239

http://www.sah.rs/MerniInstrumenti/Merni...html#TA238

jel ovo valja cemu i da li ce posluziti svrsi?

very-drunk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,202
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 92 zahvala u 99 postu/ova
Location: Mostar
RE: Termometar
(23.11.2013 12:37 )civi Wrote:  Danas pazario ovaj termometar TA-239

http://www.sah.rs/MerniInstrumenti/Merni...html#TA238

jel ovo valja cemu i da li ce posluziti svrsi?

very-drunk

odličan. ova sonda je odlična. beer
Find Odgovori
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
RE: Termometar
Angry Angry Angry

od kad sam doneo kuci ovaj termometar testiram ga, ceo dan sam ga maltretirao i dosao do zakljucka da ne pokazuje dobro temperaturu.
Naime u upuststvu pise da je odstupanje +/-1 e sad ja sam dosao do sledecih rezultata (na osnovu termometra joji imam i za koji sam poprilicno siguran da je ispravan).
Dakle na sobnoj temperaturi od 18-24 pokazuje konstantno 2 stepena vecu temperaturu, u frizideru gde je temperatura oko 6 pokazuje 9 stepeni, ali kad stavim sondu u vodu koja kljuca pokazuje 101 (sto je onaj +1 iz uputstva), moja telesna temperatura je 39 Tongue , Nemam leda pa cu tek ujujtru da probam sa ledom i vodom.

Sad je moje pitanje da li da ga odmah zamenim ili da probam jos nesto i da li ovakvo ponasanje termometra moze da utice na kuvanje.

Huh
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 154 zahvala u 242 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Termometar
pogledaj da li se može izbaždariti. trebalo bi da može. mora pisati u uputstvu. ako ne može onda ga probaj zamijeniti.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
RE: Termometar
AngryAngryAngry

danas ga stavio u vodu sa ledom temperatura 3 stepena, definitivno ga nosim na zamenu. Inace nema mogucnost kalibracije, a greska je veca od +/- 1 tako da ulazi u garanciju.
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Beograd
RE: Termometar
This post was last modified: 24.11.2013 08:26 by Shone.
Ja posedujem ovaj, ako ga još imaju na stanju, a cena ti odgovara uzmi.

http://www.messar.rs/ubodni-vodootporni-...m-tvu-1113

ili ovaj

http://www.messar.rs/ubodni-vodootporni-...ni-tvu-450

ovde je jeftiniji

http://testo.rs/freshness/76-vodotporni-...metar.html

Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,807
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
Re: RE: Termometar
This post was last modified: 24.11.2013 08:38 by danny_boy.
(24.11.2013 07:27 )civi Wrote:  AngryAngryAngry

danas ga stavio u vodu sa ledom temperatura 3 stepena, definitivno ga nosim na zamenu. Inace nema mogucnost kalibracije, a greska je veca od +/- 1 tako da ulazi u garanciju.

Pa ako voda nije zaledjena onda je njena temperatura veca od nule. Tako da je temperatura mozda i dobro ocitana. Moze se desiti da je u stvari +2 a da je ocitano +3.

+/- 1 stepen tacnosti je i vise nego dovoljno za pivarstvo...a mozda ce oni provjeriti tacnost prilikom povrata i porediti sa nekim drugim termometrom.
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 154 zahvala u 242 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Termometar
to si u pravu, ali kako objašnjavaš da čovjek ima temperaturu 39°C Smile

zezam se, moguće je da je za tih 1°C pogrešan, ali kod pravljenja ledene otopine za kalibraciju treba to pravilno uraditi i voda pomješana s ledom mora imati 0°C

led mora biti usitnjen jako sitno, čaša mora biti do vrha puna te ledene prašine, a voda se dodaje samo da ispuni međuprostor između čestica leda. otprilike 1 minutu nakon miješanja leda i vode, temperatura bi trebala biti tačno 0°C u sredini čaše. što je veća i šira čaša to je preciznije očitanje. najbolje u veliku pivsku kriglu to staviti. ako imate pola čaše leda koji pluta, a ostatak na dnu čistu vodu, očitanje opet neće biti pravilno.

obično ljudi samo stave kocke leda iz zamrzivača i pomiješaju s vodom, a to je pogrešno. i ne razumijem kako nema opciju za kalibraciju, većina termometara to ima...


kad (ako) budeš vraćao termometar uz argument da je netačan za +/-2°C mislim da će te samo blijedo pogledati.... Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,807
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
Re: Termometar
Vjerovatno mu je greska +/- 2 mada ne znam kako je to moguce. Ipak bi se radilo o ocitom pokusaju prevare kupaca koji je lako dokaziv.

Slazem se s tobom za ovo sa ledom, ukoliko se led usitni skroz i unutra bude samo malo vode onda mora pokazati nulu.
WWW Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Beograd
RE: Termometar
Mislim da je bolje da kupiš kalibrisan ili stvar prepustiš onima koji to rade profesionalno, ako ti je preciznost od jednog stepena bitna. Za preciznu kalibraciju potreban ti je podatak, o vazdušnom pritisku tog dana u područiju gde baždarenje vršiš. Kao primer možeš uzeti recimo trenutak ključanja vode, pod različitim pritiscima to vreme se pomera. Što znači da voda na planini počinje da ključa na jednoj temperaturi, dok se u ravničarskim predelima to dešava na drugoj temperaturi u isto vreme. Moje mišljenje je da sačuvaš novac za neke druge stvari, greška od jednog stepena je sasvim prihvatljiva, ako je uopšte ima. Veći problem će ti biti kako da održiš recimo 66C u svim delovima komine u toku 40 ili 60 minutnog ukomljavanja. Obzirom da razlika na dnu i na površini komine može biti i 4C.

Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools