Rating teme:
  • 1 Glasova - 5 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Minimum opreme koju morate imati
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
Minimum opreme koju morate imati
Ovako, u nastavku je prikazan minimum opreme koju je potrebno imati da bi se proizvelo pivo. Radi se o početničkom set-up-u koji se, naravno, može usavršavati i nadograđivati.

što se tiče osnovne opreme treba vam sljedeće. ovo je znači samo osnovno, najosnovnije (i najjeftinije), a poslije na ovom podforumu možemo raspravljati o naprednijim sistemima i unapređenjima.

1. Dva velika lonca kapaciteta 30 i 20 litara.

[Image: 3602011.jpg]

najbolje inox (skuplja varijanta), može i emajl (puno jeftinija). nikako cink, aluminij ili bakar! volumen lonca najbolje da bude 30 litara.

2. Fermentacijska posuda

[Image: bure-30l-sa-poklopcem.jpg]


fermentacijska posuda je zapravo obično plastično (gora varijanta) ili stakleno (bolja varijanta), burence ili demižon. ako kuhate u loncu od 30 litara, morate imati fermentacijsku posudu kapaciteta najmanje 30 litara. iako se staklo smatra boljim, i ja sam ga koristio nekad, prebacio sam se na plastiku iz nekoliko razloga - jeftinija je, sigurnija je (pucanjem punog demižona piva prilikom prenošenja možete se gadno ozlijediti), jednostavnija je za pranje i održavanje. samo je bitno da se dobro i kvalitetno pere i da je "food grade" plastika. to ćete znati po uvarenom logu na dnu plastične posude sa malim escajgom (nož i viljuška). cijena ovakve posude je maksimalno do 20 KM.

3. Airlock ili "Vrenjača"

[Image: airlock.JPG]


ovo je zapravo sigurnosni ventil koji stoji zabijen na vrhu poklopca fermentacijske posude i koji dopušta da CO2 koji nastaje prilikom fermentacije izlazi van, a ne pušta O2 izvana da ulazi unutar fermentacijske posude. na ebayu košta oko 1$ a ako vam se ne da da ga kupujete, onda ga možete i sami napraviti. Cijena cca. 2 KM

4. 2-3 metra silikonskog crijeva za pretakanje

[Image: 9d4c471fcfdd4d9faf833a00693b78f6.jpg?wid...amp;crop=0]


dakle, ovo možete kupiti svugdje. služi za pretakanje već fermentiranog piva sa taloga kvasca

5. tri gajbe opranih i doooooobro očišćenih iskorištenih pivskih boca.

[Image: 20050511042856gajba_piva_pive_ezg_1.jpg]


dakle treba vam šesdesetak boca. o tehnikama čišćenja mogu poslije u nastavku. boce ne samo da moraju biti čiste, nego moraju biti STERILNE prije točenja piva. Cijena: poznavanje konobara - džaba.

6. Čepilica

[Image: cep_kruna_rucna_335.jpg]


ovo je kao što pretpostavljate za čepljenje boca nakon točenja piva. ovo što vidite je jednostavnija varijanta. Cijena u Robotu: 20 KM

7. Čepovi

[Image: 20070606174422_pict0737-01.jpg]


ovo su krunski čepovi ili crown caps. ima ih u konzumu, obiju, interexu... ma svuda. ima ih u raznim bojama što je super kada imate više vrsta piva da ih možete razlikovati. Cijena: 4 KM 100 komada.

8. Hidrometar

[Image: 41O1fYbgoVL._SL500_AA300_.jpg]


jedan od najbitnijih instrumenata u pivarstvu. služi za mjerenje otopljenog šećera u sladovini. dostupan na ebayu. Cijena: cca. 15 KM.

9. Termometar

[Image: B00009WE45.01._AA280_SCLZZZZZZZ_.jpg]


uz hidrometar sigurno najvažniji instrument. termometar mora imati visoki raspon mjerenja recimo do 120°C. mora biti vatrostalan. imate mogućnost da birate između digitalnih ili analognih. i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane. s obzirom da su temperature najvažniji kriterij koji s mora ispoštovati kod proizvodnje piva - termometar mora biti precizan i kvalitetan. kad ga kupite dobro ga je baždariti u čaši vode s ledom - mora pokazivati 0°, a ako ne pokazuje onda kompenzirati za tu vrijednost koliko ima otklona. Cijena: varira od 3$ do 100$. vas može zadovoljiti onaj od 10$.

10. Piknik frižider kapaciteta 28-32l prilagođen za posudu za ukomljavanje

[Image: mashtun.JPG]



ovo je MINIMUM MINIMUMA, ali s ovim što sam nabrojao možete proizvesti fantastično pivo.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Minimum opreme koju morate imati
Ne zaboravite da je sve brže na plinu. Plinsko kuhalo ili šporet bi bili najbolji.
Takođe, vrećice za hmelj. I naravno literatura.
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Minimum opreme koju morate imati
Ovde treba napomenuti da su potrebna dva lonca. Jedan veliki ili glavni u kojem se kuha, a drugi koji se koristi da zagrijete vodu za ispiranje slada. Ako radite ture od 23L onda ovaj drugi lonac moze biti 15L.

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Minimum opreme koju morate imati
(19.11.2012 05:50 )sarajevskopivo Wrote:  Ovde treba napomenuti da su potrebna dva lonca. Jedan veliki ili glavni u kojem se kuha, a drugi koji se koristi da zagrijete vodu za ispiranje slada. Ako radite ture od 23L onda ovaj drugi lonac moze biti 15L.


da, u pravu si. to sam zaboravio kad sam pisao ovaj post. beer

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 2
Primio 11 zahvala u 20 postu/ova
Location: Banja Luka/Doboj
RE: Minimum opreme koju morate imati
Zar ne moze sa jednim?
Zagrije se voda (15litara) i pomijesam sa sladom... dok to stoji u frizideru, u istom loncu zagrijavam novih 15 litara.
Iscijedim prvu sladovinu posle 1h u neku posudu, iz lonca naspem novih 15litara u frizider.
Iz posude prespem u lonac i to je to.. Mislim da je jeftnije kupiti plasticnu posudu od 15 litara nego lonac...

Zivjeli!
https://untappd.com/user/dejanc/beers
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 0
Primio 10 zahvala u 20 postu/ova
Location: Vukovar, Croatia
RE: Minimum opreme koju morate imati
Joj to ti je tlaka. Tako sam ja radio. U plasticnoj kanti sa grijacima sam zagrijavao vodu, fly sparge metodom ispirao zrnje iz frizidera i sve to skupljao u drugoj plasticnoj kanti. Kad proces ispiranja zavrsi, prebacujem sve u kantu za kuhanje/grijanje vode. Usput se naravno ispečem, drndam i oduzima vremena jer ne mozes odma zagrijaviti dok ispires. Ako je ako ne mozes drugacije ali ako mozes, olaksaj si.
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Minimum opreme koju morate imati
Ma ja sam mislio to raditi ne zbog lonca vec na kantama imam vec upisanu zapreminu, takod a znam koliko sam dobio piva nakon ukomljavanja. Ali to je jos jedna dodatna posuda koju moras cistiti poslije.

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Minimum opreme koju morate imati
teoretski može, ali daleko je lakše sa dva lonca.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Kikinda
RE: Minimum opreme koju morate imati
Koliko je bitno da posuda za fermentaciju bude sa poklopcem koji totalno zaptiva.pitam iz razloga jer sam pronasao posudu od "food grade" plastike ali na poklopcu nema zaptivne gume-niti je predvidjeno da ima.Kada sam u nju usuo vrelu vodu da bi je maksimalno oprao,poklopac se naduo maksimalno -jedno vreme drzao i potom se culo kako polako ispusta vazduh.ako je ovo ok(ako ne onda je idealna kao posuda za otakanje piva) mogao bi nabaviti vise komada za uputrebu.

Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Minimum opreme koju morate imati
nije strašno ako malo pušta ako nećeš u njoj raditi sekundarnu fermentaciju. ja sam odavno prestao koristiti airlock na primarnom fermentoru i samo malo slabije zavrnem poklopac da može ispuštati CO2.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Minimum opreme koju morate imati
(26.02.2013 02:38 )pivska mušica Wrote:  nije strašno ako malo pušta ako nećeš u njoj raditi sekundarnu fermentaciju. ja sam odavno prestao koristiti airlock na primarnom fermentoru i samo malo slabije zavrnem poklopac da može ispuštati CO2.

Sta bi bio razlog za ne koristenje airlock-a u primaru?

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Minimum opreme koju morate imati
pa svakako mi pušta na poklopcu Smile nemam potrebe za airlockom ako radim kratku primarnu fermentaciju bez pretakanja u sekundar

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools