Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
pa ne potopim nego samo nakapam malo i rasporedim alkohol pokretima kao da perem ruke po čitavim rukavicama. on ispari u roku od par sekundi i to je to. imaš sterilne rukavice.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
AW: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
Da li je ok ako se suho hmeljenje radi u primaru - negdje sam na forumu ovdje procitao o hmeljenju u vrecici u kojoj su sterilizovani klikeri da bi potonula na dno.
Znaci, ja bih ubacio hmelj i klikere u vrecicu za hmelj i sve to ubacio u primar da stoji 7 zadnjih dana fermentacije (?).
Da li da prije ubacivanja kompletnu vrecicu namocim u starsan?
Hvala.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
ja tako uvijek radim. ne da mi se da pretačem. nikad nikakvih problema nisam imao, taj način mi je super. ima nekoliko prednosti.

na primjer kad suho hmeljiš danas na regularan način bez vrećice, onda bi maksimalno za deset dana morao flaširati. a kad imaš hmelj u vrećici, samo ga za sedam ili deset dana izvadiš iz fermentora s vrećicom i onda možeš odgoditi flaširanje koji dan.

druga prednost je što kad puno hmelja koristiš u fermentoru on upije baš puno piva, a kad imaš vrećicu možeš sa dezinficiranim rukama dobro iscjediti taj hmelj i iz 50g hmelja možeš izvući sigurno 0,5l ili više piva koje bi ti inače propalo.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
AW: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
super, hvala @musice.
Znaci 7 dana pred kraj fermentacije (ca. 14-ti dan) ubacujem vrecicu sa hmeljom i onda nije problem da kad je izvadim radim cold crash 5-7 dana, pa tek onda flasiram?
Mozes li mi samo jos molim te reci kako radis sanitaciju vrecice i da li je vezes necim za vrh da bi je lakse izvadio?
hvala.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
da, ima ona vrećica onu špagu kojom se zategne i zatvori, tu špagu zavežem za jednu kukicu unutar fermentora koja je već tamo bila, zapravo kao greška u kalupu. ako tu špagu izbaciš preko ruba fermentora da visi malo vani, onda će ti vući pivo i preko nje će ti iskapati dosta, tako da nemoj to raditi. nekako skontaj da je možeš izvući. ja sam čak i silkom za ribolov vezao Big Grin

što se tiče sanitacije ja je potopim u medicinski alkohol kompletnu i dobro istresem poslije. mada može i u star san....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
AW: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
hvala puno.
Spagu mogu izvuci kroz rupu za vrenjacu pa zabiti vrenjacu nazad da je drzi...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
(09.11.2013 07:05 )ale ale Wrote:  hvala puno.
Spagu mogu izvuci kroz rupu za vrenjacu pa zabiti vrenjacu nazad da je drzi...


i ja sam tako mislio, ali malo me strah bilo infekcije, mislio sam da će se spustiti po špagi bakterije Big Grin Big Grin

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
AW: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
haha... bakterije navy seals...Smile


ok, moze i bez spage,pa cu je vaditi sanitizovanom kutljacom...
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 4
Primio 12 zahvala u 16 postu/ova
Location: Beograd
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
postoji li nekakav univerzalan princip za dry hop?
Da li postoji medjusobna zavisnost u duzini trajanja dry hopa sa finalnim ukusom. tj. da li je dobro dryati pivo recimo deset dana u sekundaru ili sedam ili manje. a da se pritom ne stvore off ukusi u pivu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
ne postoji univerzalan pristup. čak i komercijalne pivare rade dry hopping na različite načine. kod dry hoppinga bitno je vrijeme, količina hmelja, sorta hmelja i ono što većina ljudi zaboravi, a to je temperatura.

na 17°C treba duže vremena da dođe do optimalne ekstrakcije arome iz hmelja u pivo, nego na 21°C. dakle što je toplije pivo, to je bolja ekstrakcija.

home breweri obično rade 7-10 dana, mada sam čuo slučajeve gdje je ljudima ostajao suhi hmelj u pivu po čitav mjesec bez ikakvih značajnih off okusa, ali je isto tako bilo i slučajeva da je nakon 14 dana dao odvratan grassy, vegetal okus, kao truljenje povrća okus i miris. mislim da to najviše zavisi od sorte.

poznate craft pivare u dosta slučajeva rade dva puta suho hmeljenje sa manjim količinama po tri dana. u knjizi for the love of hops stoji da nakon 96 sati je to to i da se nakon toga hmelj nema šta duže držati u pivu.

Stone Brewery koristi od 2/3 lb po barelu do 1,5 lb po barelu, to je ustvari cca 2 g/l odnosno cca 4 g/l, a količinu prilagođavaju OG-u što je veći OG, to više suhog hmelja ide. Mislim da u Ruination IPA ide 4g/l....

što se mene tiče radio sam i 7 i 14 dana i ne bih rekao da ima neke značajne razlike, odnosno da je bolje 14 dana u odnosu na 7. jedino što ti iz svog iskustva mogu reći je da smatram da je u cijeloj priči najbitnija svježina hmelja i način na koji je skladišten.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 0
Primio 10 zahvala u 20 postu/ova
Location: Vukovar, Croatia
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
(26.12.2013 09:48 )pivska mušica Wrote:  Jedino što ti iz svog iskustva mogu reći je da smatram da je u cijeloj priči najbitnija svježina hmelja i način na koji je skladišten.

Ovo si ponavljajte u glavi, stalno Smile
Find Odgovori
stera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Apr 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Beograd
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
This post was last modified: 27.12.2013 07:49 by stera.
Nisam probao dry hopping, plasim se da pri ubacivanju hmelja ne ubacim bakterije koje ce da pokvare pivo, ali mnogo mi se svidja sistem za naprednije homebrewere -koji koriste tocilice i burice.
Pogledajte "randall dry hopping filter".
Na liniji za tocenje pre slavine stavi se filter za vodu i u filter se stavi hmelj.
Pri tocenju pivo prolazi kroz filter (i hmelj) i na kraju ide na slavinu - i casu.
Genijalna ideja samo problematicno jer treba tocilica.


Attached File(s) Thumbnail(s)
   
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools