Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
Pozz,

upravo mi je stigao tecni kvasac. Ocigledno je stajao par dana u posti na visokim tempreraturama, posto je kesica nabubrila, samo sto ne ekplodira.
Da li je to problem? Radicu starter svejedno - da li da dodam i malo yeast nutrient-a, iako sa ovim Wyeast aktivatorima vec dodje(?).
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 154 zahvala u 242 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
Pa ako je dosao nabubren sigurno je pukla kesica s nutrijentom. Nista, napravi starter i vozi. Taman je nalozen kvasac da lom pravi u sladovini. Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
This post was last modified: 15.06.2015 12:51 by ale ale.
Evo sta kazu na wyeast stranici:

1. The Wyeast package at my LHBS is slightly swollen. Is it still OK to use?

Yes. Trace levels of fermentable carbohydrates or CO2 in yeast slurries at the time of packaging may cause a slight expansion in packages. “Off gassing” is a result of a small amount of metabolism or simply CO2 being released from the media and can occur with proper storage. This does not indicate the mishandling of the product or a decline in the health or purity of the culture. Some strains, including 1056 and 1388, are more prone to “off gassing” than others.

(15.06.2015 12:23 )pivska mušica Wrote:  Pa ako je dosao nabubren sigurno je pukla kesica s nutrijentom. Nista, napravi starter i vozi. Taman je nalozen kvasac da lom pravi u sladovini. Smile

Pa nista, sad me natjerao da kuham ovaj vikend, hehe.

Samo jos jedno pitanje - stavio sam ga u fridz, jel' to ok, da mu ne bude puno stresa Smile?
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 2
Primio 11 zahvala u 20 postu/ova
Location: Banja Luka/Doboj
RE: Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
Ja sam svojevremeno dobio tecni wyeast kojem je istekao rok dva mjeseca, i ja ga ubacim u frizider i posle mjesec vidim da se naduvao. Posle jos mjesec dana u takvom stanju pajdo pravio lager s njim (kvasac bohemian pilsner) i ispalo fantasticno pivo. Odradio bez ikakvih problema. Tako da se ne sikiraj, ako je ovaj moj bio dobar vjerovatno je i taj tvoj.

Zivjeli!
https://untappd.com/user/dejanc/beers
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
(15.06.2015 05:08 )gajba Wrote:  Ja sam svojevremeno dobio tecni wyeast kojem je istekao rok dva mjeseca, i ja ga ubacim u frizider i posle mjesec vidim da se naduvao. Posle jos mjesec dana u takvom stanju pajdo pravio lager s njim (kvasac bohemian pilsner) i ispalo fantasticno pivo. Odradio bez ikakvih problema. Tako da se ne sikiraj, ako je ovaj moj bio dobar vjerovatno je i taj tvoj.

Hvala za info. Imam i ja jedn naduvani u frizideru,al moj stoji vec 3-4 mjeseca..Bog zna na sto ce to licit ako se ubaci u sladovinu Smile
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
(15.06.2015 05:08 )gajba Wrote:  Ja sam svojevremeno dobio tecni wyeast kojem je istekao rok dva mjeseca, i ja ga ubacim u frizider i posle mjesec vidim da se naduvao. Posle jos mjesec dana u takvom stanju pajdo pravio lager s njim (kvasac bohemian pilsner) i ispalo fantasticno pivo. Odradio bez ikakvih problema. Tako da se ne sikiraj, ako je ovaj moj bio dobar vjerovatno je i taj tvoj.
Sad je u fridzu, sutra navece cu uraditi 3l starter...btw, napipao sam kesicu sa nutrijentom, jedino jos da skontam kako da je razbijem, fakat je kesica nadosla :-).
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
This post was last modified: 08.11.2015 09:15 by Amstelovich.
Drustvo,imam jedan wyeast american ale od 15.01. Nabubren je ko balon,stoji u frizideru cijelo vrijeme moze li se jos iskoristiti? Mislim da kesica s nutrijentom nije pukla jer stoji u ladici cijelo vrijeme.

Evo usput da pitam koja je razlika izmedju tecnog i suhog kvasca? Jel ima neke vece razlike u okusu ako se koristi wyeat american ale,s05 ili wlp 001?
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
Ja bih uradio starter, mislim da ti nije bas najvitalniji taj kvasac. Sa starterom - nema problema...

Ja sa koristio sva tri i to je isti tzv. "chico strain" i u ukusu nema razlike (razlike su kod razlicitih temperatura fermentacije).
Medjutim, iako kazu da je ova kultura na nizim temperaturama (npr. 17°C), jako neutralna, ja sam imao cesto u pivama sa S05 odredjeni ukus koji mi je smetao (neki ga nisu mogli naci).
Vrtio sam literaturu, uporedjivao sve sto sam mogao naci o off-flavours i nisam bas mogao naci opis toga. Nije to nista odvratno, ali je smetalo - naravno sa duzim lagerovanjem , pivo se isciscavalo i taj ukus je nestajao... (dok sam ja uopste nadosao na to, da je to od kvasca, potrajalo je).
Wyeast ili White Lab je stvar preference, meni se 001 jednom ukiselio u starteru i to je jedino presudilo sto koristim Wyeast.
Sa tecnim kvascem sam imao puno manje (do nikako) tog ukusa i puno brze je nestajao.
Flokulacija i atenuacija su mi bolji sa tecnim kvascima (jer uvijek radim starter) - ali to nije do kulture, nego do lagerovanja kvasca i drugih faktora...
Tako da ja sad uvijek radim sa tecnim - perem ih (yeast washing) i uvijek imam u fridzu po koju teglicu.
Inace trenutno mi je standradni Wyeast 1272 - onako je malo biberastiji od wy1056/wl001, ali ipak dovoljno neutralan, meni se svidja.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Amsterdam
RE: Tecni kvasac - aktivator dosao nabubren
hvala ale ale..citao sam da je isti strain i pretpostavio sam da bi i okus trebao biti isti..dosad sam kuhao samo sa suhim a tako ce izgleda i ostati..nije mi zao dati vise love ako ce mi to popraviti okus,al ovako nema svrhe..
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools