Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Frižider kao fermentaciona komora
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 523
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 17 zahvala u 17 postu/ova
Location: Zadar
RE: Frižider kao fermentaciona komora
This post was last modified: 18.06.2015 12:34 by spageti.
(18.06.2015 12:18 )ale ale Wrote:  +5C - pa tvoj je patoloski lazov Smile.

Ma Puj !!! djubre Kinesko Big Grin

Ma sad je ok, lako ga se nauči pameti. Smile

Inače za bilo kakva ozbiljnija mjerenja i regulaciju koristim kontrolere sa RTD sondom.
Ovaj STC je za fermentaciju sasvim dovoljan, ne treba nista bolje, ali ukomljavanje mu ne bi dao u ruke.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Frižider kao fermentaciona komora
Kažu top rated seller. Pa neće valjda da mu pada rejting radi tih 5 stepeni.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 2
Primio 11 zahvala u 20 postu/ova
Location: Banja Luka/Doboj
RE: Frižider kao fermentaciona komora
Moj pokazuje 8stepeni ali je unutra 2 stepena. Tako da... Ali posto laze fiksno +6 tacan je Smile
Ja ga koristim u frizider-tocioniku.

Zivjeli!
https://untappd.com/user/dejanc/beers
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 523
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 17 zahvala u 17 postu/ova
Location: Zadar
RE: Frižider kao fermentaciona komora
This post was last modified: 18.06.2015 01:41 by spageti.
(18.06.2015 12:59 )gajba Wrote:  Moj pokazuje 8stepeni ali je unutra 2 stepena. Tako da... Ali posto laze fiksno +6 tacan je Smile
Ja ga koristim u frizider-tocioniku.

Mozes ga lako kalibrirati - ima opcija u programu.
U tvom slučaju ubaci mu kompenzaciju od -6 i sve sređeno.
Kod STC-1000 to ti je parametar pod sifrom F4,
a kod one jeftinie verzije (od par dolara) ti je parametar pod sifrom CA
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 494
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 10 zahvala u 9 postu/ova
Location: Visoko
RE: Frižider kao fermentaciona komora
(18.06.2015 01:16 )spageti Wrote:  
(18.06.2015 12:59 )gajba Wrote:  Moj pokazuje 8stepeni ali je unutra 2 stepena. Tako da... Ali posto laze fiksno +6 tacan je Smile
Ja ga koristim u frizider-tocioniku.

Mozes ga lako kalibrirati - ima opcija u programu.
U tvom slučaju ubaci mu kompenzaciju od -6 i sve sređeno.
Kod STC-1000 to ti je parametar pod sifrom F4,
a kod one jeftinie verzije (od par dolara) ti je parametar pod sifrom CA

@gajba sigrno si kao i ja lutao prvih par puta po njemu neshavacajuci iz prve sve pa si zeznuo nadji tacan mmodel i bazdari ga

btw ja ne spajam stc direktno na frizider nego koristim elektromagnetnu sklopku sti je sigurno sigurno imak je to kina za par dolara a i svima bih isto preporucio dodatno ulaganje oko 20 KM ali sigurost na prvom mjestu
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 523
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 17 zahvala u 17 postu/ova
Location: Zadar
RE: Frižider kao fermentaciona komora
This post was last modified: 22.06.2015 08:19 by spageti.
Za obican frizider nije potrebno spajati stc preko dodatnog releja (iako se slazem da je puno sigurnije tako) jer frizideri imaju motore reda velicine oko 100W a za to je relej od 10A u stc-u i vise nego dovoljan pa makar i kinesko smece.

A ako bas imate volje onda vam preporucujem instalirati jedan Schrack ili Omron relej 220V/10 A + podnozje = 15ak maraka.
Sa tim nema greske.
Ako kome treba uputa za spajanje rado cu skicirati shemu i uploadati.

P.s. mozete i staviti relej od 16A - nikad ne znate sto ce vam jednog dana pasti na pamet, prikljuciti na njega.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
RE: Frižider kao fermentaciona komora
Ja sam spojio direktno STC na frižider (ugostiteljski) i grijač je od akvarija za ribice 100w. Radi savršeno. Ostavim po 7 dana i ne pogledam.
A šta bi trebao relej da radi?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Frižider kao fermentaciona komora
Relej sluzi da se rastereti instalacija izmedju prekidača i velikog potrošača. Ukratko, relej cesto može biti razlog da ne gledas vatrogasce kako ti se motaju po kuci s onim crijevima Big Grin

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 421
Joined: Jun 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Prijedor
RE: Frižider kao fermentaciona komora
This post was last modified: 23.06.2015 08:46 by libor.
bimetal konza Zivjeli

Nego izgleda da cu se docepati kombinovanog frizidera pa me interesuje da li u dijelu izmedju zamrzivaca i frizidera ima kakvih zica , nesto razmisljam da isijecem rupu radi brzeg postizanja zadate temperature ?
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 2
Primio 11 zahvala u 20 postu/ova
Location: Banja Luka/Doboj
RE: Frižider kao fermentaciona komora
Neki modeli imaju neki ne. Ja sam busio zid frizidera tankim borerom, izbuio sam samo lim i onda cackalicom probao da li iza njega ima kakvih cijevi. Ako nema onda je samo stiropori bez problema cackalica ode do drugog kraja.

Zivjeli!
https://untappd.com/user/dejanc/beers
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
RE: Frižider kao fermentaciona komora
a koji relej predlažete?
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 523
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 17 zahvala u 17 postu/ova
Location: Zadar
RE: Frižider kao fermentaciona komora
(23.06.2015 09:02 )Goggy Wrote:  a koji relej predlažete?

Gore sam vec spomenuo -
Omron ili Schrack. - mercedes medju relejima.
Napon svitka (špule) obavezno 220V, struja kontakata 5-15A + Podnožje.

Ko se imalo razumije u elektroniku i zna baratati lemilicom jednostavno može zamijeniti postojeće releje unutar STC-a sa gore navedenim ili sličnim, ali onda im treba relej sa naponom špule 12V DC. - To je vec neka druga filozofija.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools