Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


3.......2.....
rookie Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 87
Joined: Jul 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Kiseljak
3.......2.....
pozdrav svima...evo napokon da se odlucim za pokretanje teme jer je i za to doslo vrijeme. Procitao sam dosta na ovom forumu,dosta toga naucio pa je vrijeme za jos ucenja. Za pocetak imam samo volju i neki okvirni plan za prve korake a prvom kuhanju se nadam za mjesec dana. Ubrzo imam u planu kupovinu opreme : 2 inox lonca 60l , 2 plasticna bureta 60l ,cesmicu, plinski plamenik,termometar,cepilicu, cepovi... botlling stick ne znam gdje kupiti...vjerojatno sam dosta tog zaboravio pa molim malu pomoc oko tog sta jos trebam i gdje to kupiti. Fermentor bi pravio od plasticnog bureta oblozenog spuzvom za laminat i folijom. Unaprijed hvala
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: 3.......2.....
(16.07.2015 01:58 )rookie Wrote:  pozdrav svima...evo napokon da se odlucim za pokretanje teme jer je i za to doslo vrijeme. Procitao sam dosta na ovom forumu,dosta toga naucio pa je vrijeme za jos ucenja. Za pocetak imam samo volju i neki okvirni plan za prve korake a prvom kuhanju se nadam za mjesec dana. Ubrzo imam u planu kupovinu opreme : 2 inox lonca 60l , 2 plasticna bureta 60l ,cesmicu, plinski plamenik,termometar,cepilicu, cepovi... botlling stick ne znam gdje kupiti...vjerojatno sam dosta tog zaboravio pa molim malu pomoc oko tog sta jos trebam i gdje to kupiti. Fermentor bi pravio od plasticnog bureta oblozenog spuzvom za laminat i folijom. Unaprijed hvala
Dobrodošaobeer dobar si odmah na 50 :thumbsup:litara
Da bi sebi maksimalno olakšao kada budeš kuhao trebali bi ti još autosifon, hidrometar obaavezno, kvalitetan termometar obavezno, po mogućnosti star-san, chiller (bakrena spirala za hlađenje) bottling stick imaš od mene, možda sam šta I propustioBig Grin
Ako šta nije jasno slobodno pitajbeer
Find Odgovori
kurta Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 1 zahvala u 2 postu/ova
Location: tuzla
RE: 3.......2.....
Pozz i dobro dosao

Vjerujem da ti se potkrala greska pa si napisao da ces fermentor oblijepiti spuzvom i folijom a mislio si na ukomljivac pretpostavljam.
Druga stvar koju bi ti sugerirao je da ne kupujes dva inox lonca ako ce ti fermentori biti po 60L, to mozes odraditi i sa jednim loncem.
Puno uspjeha zelim u radu.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,183
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: 3.......2.....
pozdrav i dobro došao.

ne bi bilo loše kada bi napravio fermentacijsku komoru ili možda da nabaviš neku polovnu škrinju kako bi mogao kontrolisati temperaturu fermentacije. to ti je vrlo bitno u procesu proizvodnje piva.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: 3.......2.....
Kontrolirana temperatura fermentcije uz ukomljavanje i prilagođenu vodu po meni možda i najbitnije stvari za kvalitetno pivobeer
Pa di si kurta nema te dugo vremena?
Find Odgovori
rookie Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 87
Joined: Jul 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Kiseljak
RE: 3.......2.....
hvala svima na brzim odgovorima,stvarno ste azurni...chiller ce biti rjesen to sam zab i autosifon...hidrometar sam zaboravio...i da mislio sam na ukomljivac...fermetacijska komora ide na spisak,procitao sam savjete kako napraviti.Nisam bas upucen u softvere,tj. ne znam koji mi je najbolji a da je naravno besplatan i imaju li neki tutoriali za brzinski nauciti osnove? I jedan mentor na dan kuhanja bi dobro dosao Smile
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: 3.......2.....
Oprema je pola posla (bez alata nema zanataBig Grin)
Takođe bez programa ja ne mogu zamisliti kuhanje.
Probala jedna na brzinu pa ostala trudnaBig Grin, naravno šala, čitaj na forumu sve ima objašnjeno ako šta nije jasno pitajbeer
Find Odgovori
kurta Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 1 zahvala u 2 postu/ova
Location: tuzla
RE: 3.......2.....
Chiller mozes napraviti od 12mm bakarne cijevi koja se prodaje na metar, duza cijev = brze hladjenje. Moras je samo pazljivo smotati da se ne slomi.
Zadnji komad opreme koji sam ja nabavio je plate chiller i prezadovoljan sam brzinom kojom uspijem ohladiti sladovinu.
(16.07.2015 08:20 )stane2006 Wrote:  Pa di si kurta nema te dugo vremena?
Tu sam Stane prijatelju, redovno posjecujem forum i jos uvijek sam zagrizeni home brewer :thumbsup:
Cujemo se prije druzenja na Buni pa bi mozda mogli i zajedno do Mostara!?raja
Find Odgovori
bukas Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jun 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: BL
RE: 3.......2.....
(17.07.2015 06:19 )kurta Wrote:  Chiller mozes napraviti od 12mm bakarne cijevi koja se prodaje na metar, duza cijev = brze hladjenje. Moras je samo pazljivo smotati da se ne slomi.
Zadnji komad opreme koji sam ja nabavio je plate chiller i prezadovoljan sam brzinom kojom uspijem ohladiti sladovinu.
(16.07.2015 08:20 )stane2006 Wrote:  Pa di si kurta nema te dugo vremena?
Tu sam Stane prijatelju, redovno posjecujem forum i jos uvijek sam zagrizeni home brewer :thumbsup:
Cujemo se prije druzenja na Buni pa bi mozda mogli i zajedno do Mostara!?raja

ako planiras motati bakarnu cijev prvo uspi soli u nju(koliko moze stati) i nabij dobro, krajeve zavrni da so ne izlazi dok budes motao. onda je mozes fino motati i nece izgubiti profil ili se presaviti
Find Odgovori
rookie Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 87
Joined: Jul 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Kiseljak
RE: 3.......2.....
ok,razumio sam za chiller,hvala na savjetu.Gdje da kupim hidrometar i koji je najbolji po vama? Drugi inox lonac sam mislio koristiti za ispiranje,ili moze manji? Sta mi je najpametnije za bottling bucket? Sve sastojke mogu kupiti u oldbridzu? Mogu li kod njih samljeti slad?
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 700
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: 3.......2.....
Bolji chiller je od inoxove cijevi iz tocionika za pivo.Probao sam oba i znam... a i jeftinija je
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: 3.......2.....
(19.07.2015 05:41 )rookie Wrote:  ok,razumio sam za chiller,hvala na savjetu.Gdje da kupim hidrometar i koji je najbolji po vama? Drugi inox lonac sam mislio koristiti za ispiranje,ili moze manji? Sta mi je najpametnije za bottling bucket? Sve sastojke mogu kupiti u oldbridzu? Mogu li kod njih samljeti slad?
Hidrometar možeš nabaviti u većini trgovina za pivarstvo bilo koji da kupiš je OK, drugi inox lonac može biti manji, drugi lonac ubrzava i olakšava posao, ja za bottling bucket koristim piknik frižider (mash tun, posuda za ukomljavanje) ima inox mrežicu pa nikada u pivu nemem nekog nepoželjnog taloga, sve potrbne sastojke možeš kupiti u oldbridzu i koliko znam melju sladbeer
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools