Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


First Wort
Travolta Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 70
Joined: Apr 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sl.Brod/Croatia
First Wort
Evo kako i naslov kaze dodavanje hmelja u First wort.
Dakle da neduljim uglavnom danas na pivici se razglabalo o dodavanju hmelja u prvu sladovinu i jedni tvrde da se pojacava aroma i da se taj hmelj kuha 60min. Dok drugi tvrde da se pojacava i aroma i IBU i da se taj hmelj drzi samo dok traje cjedjenje sladovine i vadi se van onda. Sta je sad tocno od tih tvrdnji?? Citao sam o tome i znam da se IBU ko first worta povecava za otprilike 10% a dali se taj hmelj drzi do kraja kuhanja u loncu ili vadi van to neznam niti mogu gdje pronaci. I ako sam se vise slozio za ovu drugu tvrdnju opet me zanima sta je ispravno.??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: First Wort
Pa i jedno i drugo je OK, samo sto kad radis first wort moras uračunati te IBU u recept. Mislim, nije neispravno niti izbaciti hmelj pred kraj, niti ostaviti ga, međutim ja bih sebi uvijek tako namjestio da dobijem željeni IBU bez izbacivanja hmelja pred kraj kuhanja. Beertools cini mi se sam uračuna tu razliku u IBU kad se odabere first wort opcija. Nisam siguran za Beersmith.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,197
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 91 zahvala u 98 postu/ova
Location: Mostar
RE: First Wort
literatura kaže da je gorčina glađa, lijepša u odnosu na ostale tehnike. isto tako literatura preporučuje za ovu tehniku sorte hmelja koje se obično koriste za finishing, sa manjim postotkom alfa kiselina. obično se gorčina poveća za jedno 10% u odnosu na dodavanja početkom kuhanja. mi smo uvijek ostavljali do kraja kuhanja. beersmith isto preračuna IBU.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 948
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 14
Primio 10 zahvala u 13 postu/ova
Location: rajvoSa
RE: First Wort
Ja sam prosli utorak tako uradio i ostavio do kraja kuhanja.
Mislim da sam i spomenuo cak da je miris u kuci bio prelud. Niakada toliko jak nije bio. Vidjet cemo kada zavrsi fermentacja kako ce sve to ispast
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,205
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 9 zahvala u 15 postu/ova
Location: Mostar
RE: First Wort
(19.08.2015 02:01 )pivska mušica Wrote:  Pa i jedno i drugo je OK, samo sto kad radis first wort moras uračunati te IBU u recept. Mislim, nije neispravno niti izbaciti hmelj pred kraj, niti ostaviti ga, međutim ja bih sebi uvijek tako namjestio da dobijem željeni IBU bez izbacivanja hmelja pred kraj kuhanja. Beertools cini mi se sam uračuna tu razliku u IBU kad se odabere first wort opcija. Nisam siguran za Beersmith.

i beersmith uračuna.
inače mi smo nedavno probali raditi ovom tehnikom, i od tada su nam sve ture bile sa FWH
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Foca
RE: First Wort
Danas dok sam kuvao pilsner desilo mi se to da je ph vrijednost bila oko 5 a u jednom trenutku i 4.9.Ph metar kalibrisan prije kuvanja.Sastav vode je RO 90% ,cesmovaca 10%. Hmelj saaz 3.6% AA,105gr na 27.4l worta.Interesuje me koliko alfa kiseline (ili neke druge) hmelja uticu na snizavanje ph vrijednosti komine?
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 4
Primio 12 zahvala u 16 postu/ova
Location: Beograd
RE: First Wort
Koliko sam shvatio merio si pH u toku kuvanja sladovine. Ta vrednost ti nije bitna.
pH vrednost ti je bitna u toku ukomljavanja, tj u mashu, zbog optimalne aktivnosti enzima tj. sto bolje konverzije skroba u prostije secere. U toku ukomljavanja pH treba da bude u rasponu 5.2 do 5.6 na sobnoj temperaturi.
Nisam se upustao u to kako i koliko AA uticu na snizavanje pH, a mislim da to nije toliko bitno.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: First Wort
da, kako je napisao raix, potpuno je nebitno nakon dodavanja hmelja koliki je pH, samo za vrijeme ukomljavanja jer tada su enzimi aktivni. a nakon mash outa se svakako deaktiviraju, tako da nije toliko bitno.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Foca
RE: First Wort
Odabrao sam temu First Wort bas iz razloga sto sam dodao hmelj prilikom ukomljavanja valjda je tako trebalo za ovu tehniku ? Huh Ph vrijednost sam izmjerio nakon 15min ukomljavanja i te vrijednosti su me iznenadile,ocekivao sam sasvim suprotno tj. da imam problem visoke tvrdoce s obzirom da su nase vode pune kamenca.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: First Wort
za first wort tehniku hmelj se dodaje u boil kettle kod prvog istakanja sladovine, a ne u mash tun, a pH vrijednost se mjeri nakon 15 min ukomljavanja, tako da hmelj jos nije u dodiru sa kominom. da, alfa kiseline sigurno uticu na snizavanje pH vrijednosti komine, ali nemoguce je otici toliko nisko, osim ako nisi jos uz to dodavao i neku kiselinu u mash?

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
boskoi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 116
Joined: Dec 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Foca
RE: First Wort
Da budem iskren jutos sam letimicno pogledao ovaj post i nekako mi je bilo logicno ovo sto sam uradio Blush druge kiseline nisam dodavao. Nego kakav je sad krajnji ishod posto je hmelj bio prisutan od pocetka ukomljavanja?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: First Wort
ako nisi dodavao druge kiseline, smatram da ti pH metar nije dobro bazdaren ili da nisi ohladio uzorak na dobru temperaturu ili nesto trece. nema sanse da ti je hmelj spustio toliko pH.

naravno bitno je i kakav je recept bio, koji sladovi, kakva je bazna voda i sve ostalo, ali svakako mislim da sam hmelj nije mogao spustiti toliko pH, sve da si ga lopatom ubacivao.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools