Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Gozdawa kvasci
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Gozdawa kvasci
Altbier je hibridno ale pivo, tradicionalna njemačka praksa je da se altbier lageruje na 0°C kao i svaki lager. S obzirom da se fermentira na nizoj temperaturi od klasicnih ale piva, preporucljivo ga je drzati malo duze na primarnoj fermentaciji, recimo 15-20 dana, a onda maknuti s kvasca, prebaciti u lager tank i lagerovati jedan mjesec na 0°C.

To je ono sto bi bilo preporucljivo, pivo ce se fino izbistriti, zaokruzit ce se okusi, proteini ce s polifenolimo formirati vece molekule koje ce se istaloziti na dnu lager tanka, sto ce dovesti do cisceg okusa. Polifenoli iz hmelja ce takodjer pasti na dno lager tanka i time ce se stvoriti puno 'meksa' gorčina.

Ako ipak ne zelis tako, mozes ga flasirati i kao obicni ale. Mozda ce mu trebati malo vise vremena u flasama da se fino zaokruzi, ali uz dobru sanitaciju i tehnike, bit ce dobro pivo.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 380
Joined: Apr 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 3
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location: Gračanica
RE: Gozdawa kvasci
Hvala na savjetima.
Nemam bas dovoljno posuđa za prevelike egzibicije, ali ako ništa napraviću cold crash pa flaširati i ostaviti neko vrijeme.
Već vidim razliku u svom prvom amberu nakon malo dužeg odležavanja u flašama..
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 380
Joined: Apr 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 3
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location: Gračanica
RE: Gozdawa kvasci
This post was last modified: 03.11.2015 07:51 by bhgr1.
Danas flaširao pivo sa Gozdawa Altbier kvascem nakon 3 dana cold crasha na 3°C.

Flokulacija ovog kvasca mi se čini dobrom, pivo je i prije cold crasha u fermentoru fino izbistrilo
Nakon pretakanja u bottling bucket dno fermentora izgleda ovako:

[Image: a431caf281744f7a4538af2f22532b5c.jpg]


OG: 1.055
FG: 1.015 (-1 zbog temperature)

[Image: 2b55a6b76079cb7a384623e25433f988.jpg]


Još mjesec - dva i vidjećemo kakvo će biti...
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,195
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Gozdawa kvasci
Šteta piva, velika ova menzura. Kako ti se čini uzorak?
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 380
Joined: Apr 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 3
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location: Gračanica
RE: Gozdawa kvasci
Djedova menzura, ostala u amanet... Smile
Pivo se čini OK. NIsam nikada pio Altbier (stari je pio prije nekih 40ak godina u Dusseldorfu, pa mu ostalo u memoriji da je dobro, pa ja pokusavam napraviti). Osjeti se slad, karamel, blaga gorcina, ali tek ću za 10ak dana otvoriti prvu bocu pa vidjeti.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Gozdawa kvasci
Samo da znaš da svaka crtica na hidrometru nosi 2 poena SG-a. Znači kod tebe ovo izgleda kao 1.018 ako ne i više. To je malo previsoko i mogao bi imati problema s prekarboniziranim pivom, ili u najgorem slučaju eksplozijama flaša. A na tako visokoj završnoj gustoći pivo će biti poprilicno slatko.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 380
Joined: Apr 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 3
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location: Gračanica
RE: Gozdawa kvasci
Znam, ali mi je na ovoj slici nekako otisao hidrometar prema zidu menzure pa ovako izgleda. Kada je na sredini menzure mjerim 1.016, minus 1 radi temperature od oko 16°C (nadam se da ne grijesim).
Kako god, bilo je slatkasto pri probama, ali hidrometar nije vise isao dole...
Dodao sam 7g/l dekstroze prilikom flaširanja.
Šta bi moglo biti uzrok visokom FG-u? Da li sam napravio visok OG, niska temperatura fermentacije ili kvasac ne može da "svari" toliko šećera?
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,037
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Gozdawa kvasci
(03.11.2015 07:46 )bhgr1 Wrote:  [Image: 2b55a6b76079cb7a384623e25433f988.jpg]


Još mjesec - dva i vidjećemo kakvo će biti...

kad sljedeci put odem u bingo, kupicu ti manju menzuru, komsijski.. i meni su rekli da je jazuk da propada ovoliko piva na svako mjerenje.. Wink
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,037
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Gozdawa kvasci
radio sam wit sa gozdawa classic belgian witbier kvascem. fali mu banane (i gazda Stane je istog misljenja), da li sam ja sta tu jos uprsko vrag bi ga znao, pa mozda nije do kvasca, inace korektno pivo.

isprobacu i ostale. mislim da imam bavarian wheat, us west coast, belgian fruit & spicey.. pa cemo vidjeti kako oni rade..
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Gozdawa kvasci
Banana svakako nije karakteristika witbiera, nego hefeweizena. Witbier kvasac mora biti fenolican, spicy. Ovaj godzawa nisam koristio, ali mozda nekad probam.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,037
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Gozdawa kvasci
(28.04.2016 11:28 )pivska mušica Wrote:  Banana svakako nije karakteristika witbiera, nego hefeweizena. Witbier kvasac mora biti fenolican, spicy. Ovaj godzawa nisam koristio, ali mozda nekad probam.

onda je ovo skroz uspjesno pivo. jer bas jeste nako spajsi..

korijander se osjeti, a ja bi volio da ga je cak malo vise, a i narandze (stavio sam 14 grama korijandera i 40 grama kore na ca. 28 litara)..

sinoc sam bas sa uzivanjem popio uz tekmu jedan witić..

p.s. nismo se mogli usaglasiti oko korijandera. koristio sam ovaj:

[Image: pic_360214478shoplite.jpg]


jel to to?
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Gozdawa kvasci
dobar je ovaj korijander, to je to. ima i druga vrsta, koja ne valja i ne koristi se.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools