Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pocetnik RI
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Rijeka
Pocetnik RI
Pozdrav svim forumasima i pivoljubcima!
Da se predstavim. Dolazim iz Rijeke i moja je prica ispricana naime vec dugo citam forum i pratim postove ali zbog pomanjkanja vremena tek sad skupio opremu i krecem ka svojem prvom all grain pivu!
Kako je u Hrvatskoj odnedavno prosirena ponuda piva i osim domacih komercijalnih moze se doci i do nekih craft i stranih piva dosta sam probavao i zakljucio da bi za prvo pivo kuhao APA pa sam u potrazi za nekim takvim receptom.
Na ovoj stranici cu pisati recepte i moja kuhanja pa mozete slobodno uskocit sa kakvim prijedlogom, kritikom ......
Da neduljim...jos jednom Zivjeli !!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,194
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pocetnik RI
Pozdrav i rebi i dobro dosao
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik RI
I od mene pozdrav Kazbek, imas dobar nick Smile Ne ustrucavaj se pitati ako negdje nesto zapne.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,581
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pocetnik RI
Također dobrodošlica, ja mislio tema o hmeljuSmile baš nedavno naručio Kazbek
Find Odgovori
DenPal Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 114
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 15
Primio 4 zahvala u 2 postu/ova
Location: Rijeka/Hrvatska
RE: Pocetnik RI
(15.10.2015 12:45 )Kazbek Wrote:  Pozdrav svim forumasima i pivoljubcima!
Da se predstavim. Dolazim iz Rijeke i moja je prica ispricana naime vec dugo citam forum i pratim postove ali zbog pomanjkanja vremena tek sad skupio opremu i krecem ka svojem prvom all grain pivu!
Kako je u Hrvatskoj odnedavno prosirena ponuda piva i osim domacih komercijalnih moze se doci i do nekih craft i stranih piva dosta sam probavao i zakljucio da bi za prvo pivo kuhao APA pa sam u potrazi za nekim takvim receptom.
Na ovoj stranici cu pisati recepte i moja kuhanja pa mozete slobodno uskocit sa kakvim prijedlogom, kritikom ......
Da neduljim...jos jednom Zivjeli !!

Pozdrav,

i dobro došao, i ja sam iz Rijeke i početnik sam takodjer s tim što sam do sada skuhao dve ture i sad planiram treću ovaj vikend.
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Pozdrav,

i dobro došao, i ja sam iz Rijeke i početnik sam takodjer s tim što sam do sada skuhao dve ture i sad planiram treću ovaj vikend.
[/quote]

Hvala svima na dobrodoslici "bolje vas nasao"!
super da ima neko iz Ri ! 2 kuhanja ,za mene si pivar i po !
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
This post was last modified: 23.10.2015 06:49 by Kazbek.
Prvo kuhanje. Htio bi nesto ne previse komplicirano. Izbor se sveo na 3 recepta, pa
Ako moze pomoc oko izbora. Nedavno sam probaood brew dog punk ipa pa mozda nesto tako...
1.
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 20 L
Boil Size: 30 liters
OG: 1,054
FG: 1,010
IBU: 38

5 kg NG Pilsen 91 %
0.5 kg Cara 45 L 9 %

5 g Magnum [14,5 % AA] - Boil 60 min
20 g Citra [13,6 % AA] - Boil 10 min
30 g Citra [13,6 % AA] - Boil 5 min
50 g Citra [13,6 % AA] - Aroma Steep 20 min
50 g Chinook [11,6 % AA] - Aroma Steep 20 min
1 paketić US-05

2.
Old
Batch size: 20 L
Boil size: 28 L
Boil time: 60 min
OG: 1,051
FG: 1,011
IBU: 36

NG slad 5 kg (92,6 %)
Cara 45L 0,4 kg (7,4 %)

Cascade 5,6 % AA 25 g FWH
Cascade 5,6 % AA 30 g 10 min
Cascade 5,6 % AA 30 g 5 min
Cascade 5,6 % AA 30 g 0 min
Citra 14,2 % AA 50 g 0 min

3.
Bloody hop (recept pivske musice smanjen na 1/4)
Kako mi je ovo prvo kuhanje ne bi htio nepotrebno komplicirat.
Prvi je recept pobjednicki sa III hrvatskog natjecanja u apa kategoriji a drugi je istog autora .
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,581
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pocetnik RI
Oba odlična ja bih ipak izabrao ovaj prvi
Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
This post was last modified: 27.10.2015 12:41 by Kazbek.
Evo odlucio sam se za APA sa citrom.
Negdje sam nasao da je cara 45l ustvari cara 120.
Sta mislite da li bi dobio sta da ng slad zamjenim sa maris otter sladom ili sl.
Zzanima me ako narucim samljeven slad koliko moze stajat tako jer neznam tocno kada bi kuhao.
Zanima me i aroma steep 20 min. Da li to znaci da iskljucim plin , stavim hmelj i cekam 20min i nakon toga izvadim sve hmeljeve koje sam stavio od pocetka kuhanja i pocinjem hladit sladovinu. Sta je sa tim da sladovinu treba nakon kuhanja sto brze ohladit ?

Nasao sam jos poneki podatak o receptu kojeje iznio autor.
Ukomljavanje na 65 66 stupnjeva 60min
Fermentacija na pocetku 16 -18 a kasnije cca20 stupnjeva.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,581
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pocetnik RI
Nemoj maris otter, može ali do 400gr, bolje ti je onda kupi pale ale slad dodaj crystal 400gr i to je to što se tiče sladova.
Samljeven slad može stajati ako je dobro skladišten ali što ga prije turiš na kuhanje to bolje.
Aroma step može ovako kako si opisao ali hmeljeve ne vadiš do kraja hlađenja jedino možeš kad kreneš sa hlađenjem izvaditi onaj koji si dodao za gorčinu.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,015
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 31 zahvala u 31 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Pocetnik RI
ja od drugog kuhanja radim kako je musica negdje u nekom postu preporucio, nakon ubacivanja zadnjeg hmelja (onaj na nula minuta), spustimo temperaturu na 80°C i tako ostavimo 20 minuta (temperatura nastavi padati u tih 20 minuta, ali ne tako brzo, kao kad ukljucimo hladnu vodu da kruzi) i poslije 20 minuta ohladimo do kraja..
WWW Find Odgovori
Kazbek Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 99
Joined: Mar 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Rijeka
RE: Pocetnik RI
Hvala svima na odgovorima. Cini mi se sve to dosta slicno.
Sto se tice slada i ostalog drzat cu se recepta.
Ovih dana cu narucit i sljedeci vikend kuhanje.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools