Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Lager
mbed Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 40
Joined: May 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Zagreb
Lager
Radio sam prvi lager, i sad je još u fermentoru na 11c. Napravit ću još diecetil rest na 18c, a onda nisam točno siguran kako dalje, pa bih molio za savjet iskusnijih.

Da li lagerirati:
a) u primaru na 5c 1-2mj pa flaširati (da li treba dodati novog kvasca za gaziranje)
b) u sekundar pretočiti pa onda isto flaširati kasnije
c) napuniti u boce (da li prvo onda čekati 2-3 tjedna da se izgazira ili odma i njih staviti na 5c)

Kako ste vi radili svoj?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Lager
U primaru ne sigurno, moraš pivo maknuti sa kvasca. Možeš i nakon diacetil resta flasirati pa lagering raditi u ambalaži ili u sekundaru raditi lagering pa onda flasirati, što je bolja opcija jer će ti se pivo sasvim izbistriti.

Ako ćeš u bocama, moraš prvo čekati da se karbonizira pa onda u friz.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mbed Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 40
Joined: May 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Lager
Ok, hvala.

Ako bi prebacio u sekundar, da li će ostati dovoljno kvasca da se gazira kada flaširam?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Lager
hoce, nista ne brini, kod flasiranja mozes namjerno malo povuci kvasca sa dna iz sekundara u bottling bucket za svaki slucaj, ali i bez toga nema brige.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Knjaz Ječmenković Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 24
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Lager
Koliko je onda potrebno držati lager u primarnom fermentoru? Negdje piše mjesec dana na oko 10°C, pa se potom prebacuje u sekundar i drži još mjesec dana na oko 1°C, a negdje samo 7-10 dana u primarnom pa onda u sekundarnom od 6-8 sedmica na 0 - 1°C? Na trećoj stranici se opet prati atenuacija pa od toga zavisi dalji proces i diacetil rest? Huh
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Lager
(23.11.2016 09:54 )Knjaz Ječmenković Wrote:  Koliko je onda potrebno držati lager u primarnom fermentoru? Negdje piše mjesec dana na oko 10°C, pa se potom prebacuje u sekundar i drži još mjesec dana na oko 1°C, a negdje samo 7-10 dana u primarnom pa onda u sekundarnom od 6-8 sedmica na 0 - 1°C? Na trećoj stranici se opet prati atenuacija pa od toga zavisi dalji proces i diacetil rest? Huh

To je tradicionalni pristup, ja sam nedavno kuhao lager, a radiću prema ovoj metodi koja se pokazala kao odlična.

http://brulosophy.com/methods/lager-method/

Ukratko, pustiš da 50% odfermentira na 10-12°C, onda dižeš za cca 3°C svakih 12h dok ne dostigne 18°C-20°C. Zatim držiš na toj temperaturi dok fermentacija ne bude dovršena i dok okus piva ne bude bez diacetila. Onda krećeš spuštanje temperature 3-4°C svakih 12h dok ne dostigne temperaturu od -1 do 0°C na kojoj držiš 3-4 dana. Nakon toga može u keg ili flaširanje. Ja ću još u tom zadnjem koraku dodati želatin da dodatno izbistrim.

Ovo je opis ugrubo, pogledaj gornji link ako te zanima više informacija i detalja.
WWW Find Odgovori
Knjaz Ječmenković Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 24
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Lager
E super, i ja sam nabasao na taj link prije par dana, i prilično se razlikuje od prethodna dva postupka pa više nisam znao koji da primijenim. Onda ću se voditi sa tim uputstvom, pogotovo kad neko iz prve ruke kaže da mu se taj metod pokazao kao najbolji Wink
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Lager
(23.11.2016 11:26 )Knjaz Ječmenković Wrote:  E super, i ja sam nabasao na taj link prije par dana, i prilično se razlikuje od prethodna dva postupka pa više nisam znao koji da primijenim. Onda ću se voditi sa tim uputstvom, pogotovo kad neko iz prve ruke kaže da mu se taj metod pokazao kao najbolji Wink

Da ne bude zabune, i ja ću prvi put koristiti taj pristup. Provjeren je iz razloga što je to potvrdjeno iz respektabilnog izvora.
WWW Find Odgovori
Knjaz Ječmenković Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 24
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Lager
Hehehe, valjda će biti ok Wink Kad je otprilike vrijeme da se uzme uzorak za provjeru atenuacije, nakon 5-8 dana kako stoji na sajtu? ( Suhi kvasac w34/70 rehidriran, OG 1.054 )
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Lager
(23.11.2016 11:46 )Knjaz Ječmenković Wrote:  Hehehe, valjda će biti ok Wink Kad je otprilike vrijeme da se uzme uzorak za provjeru atenuacije, nakon 5-8 dana kako stoji na sajtu? ( Suhi kvasac w34/70 rehidriran, OG 1.054 )

Ja ću provjeriti za vikend, a to će biti nekih 6 dana računajući od ubacivanja kvasca. Kod mene na fermentoru ima česmica i lako uzmem uzorak da ne otvaram fermentor. Dobro pripazi da pivo ne pokupi infekciju.
WWW Find Odgovori
Knjaz Ječmenković Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 24
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Lager
Važi, hvala za info, u zdravlje beer
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 512
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 16 zahvala u 16 postu/ova
Location: Zadar
RE: Lager
Baš sam prije dva dana čitao lager metodu sa dotične stranice i pripremam se za sljedeće kuhanje.

Odlično je to lik složio.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools