Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvi Vanilla Porter
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Prvi Vanilla Porter
Ovako:
Kvasac je Mangrove jack's M44 US
temperatura kako piše na kvascu između 18 - 23
Meni je bilo cca 21 °c
Nisam radio cold crash
Do duše u knjizi gdje sam uzeo recept piše 6 tjedana ali sam dobio zamjenski kvacac
Po FG odrađena je fermentacija

Što da radim, da je bacam u boce i skinem krausen ili da pustim još jedan tjedan
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 154 zahvala u 242 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prvi Vanilla Porter
odnesi pivo u neku hladnu prostoriju, pokusaj temperaturu spustiti sto blize 0C. za 4-5 dana bi se trebalo potpuno izbistriti i krausen bi trebao nestati ako ga uspijes ohladiti. ako ne, onda flasiraj tako nemas izbora. mozes s necim skinuti kvasac s vrha ili jednostavno pretoci crijevom ispod krauzena.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 808
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 20
Primio 8 zahvala u 9 postu/ova
Location: Foča
RE: Prvi Vanilla Porter
(28.11.2015 08:38 )MadMug Wrote:  Može jedno brzinsko pitanje, ne stignem tražiti info a ti si brz na odgovorima ;-)

Prebacujem pivo iz fermentora u boce i ne znam da li da dignem sa vrha onu gnjusnu pijenu jer sam negdje čitao da se može to filtrirat da je to junk.
Moram ubaciti šečer i sve promješati ali ne bi htio imate ovu pjenu u pivi.
Prvi put sam radio second fermentation pa je nije bilo.

Mogu li to odstaniti sa vrha????

Obavezno koristi drugu posudu iz koje ćeš flaširati (botling bucket, one bačve Zlatar su odlične i jeftine), taj dio opreme ti je bitan isto koliko i to da nemaš "pjenu" u pivu, a možeš koristiti i kao fermentor.
PIVO NIPOŠTO MJEŠATI!!! Jer će doći do oksidacije, a to ne želimo u pivu.
Naspi vodu sa šećerom za karboniziranje (ima sve već objašnjeno na forumu) na dno BB (botling bucket) i polako preko toga pivo i ne mora se mješati.
Ukoliko baš bude trebalo, to treba uraditi veoma pažljivo sterilnim mješalom.

Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 154 zahvala u 242 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prvi Vanilla Porter
ja uvijek lagano zarotiram pivo u BB tako sto drzim inoxnu kasiku skroz do dna fermentora i skroz lagano pocnem kruziti u BB-u dok pivo samo sebe inercijom ne pocne vrtiti malo. na ovaj nacin ne moze doci do oksidacije. najbitnije je da ne zapjeni ni najmanje.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 808
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 20
Primio 8 zahvala u 9 postu/ova
Location: Foča
RE: Prvi Vanilla Porter
Ja to uradim ovim dijelom autosifona koji je svakako u pivu.

Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
zlimfur Online
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,084
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 36 zahvala u 36 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Prvi Vanilla Porter
da li je dovoljno ako ono crijevo od autosifona proizvede "cirkulaciju"?
WWW Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 4
Primio 12 zahvala u 16 postu/ova
Location: Beograd
RE: Prvi Vanilla Porter
Meni je bilo. Zaboravio sam da promesam. Jedino sto mislim da ima veze je temperatura piva. Ako ga punis direkt sa kold kresa onda ga lagano promesaj a ako je na oko 20 stepeni nema problema. A i sa prokuvanom vodom i secerom koja je tek skinuta sa vatre nisam imao problema. U smislu da je uticalo na ukus.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Prvi Vanilla Porter
This post was last modified: 30.11.2015 05:37 by MadMug.
uff još informacija, Nisam znao za botling bucket.
To dođe kao second fermentation samo prije boca, da talog ostane u drugoj fermentoru, je li to poanta botling bucket-a??
Onda odmah pitanje; ako radiš second fermentation da li isto radiš botling bucket???


Ja prokuhani šečer ostavim da se dobro ohladi prije stavljanja u fermentor.

Ali sad u slučaju kold kraša da li da pustim fermentor da se temperatura malo vrati na sobnu (recimo pola dana ga ostavim u prostoriji) i onda stavljam prokuhani šečer pa boce??
Koliko je tu temperatura bitna??

Hvala na savjetu da se taj prokuhani šečer stavi na dno i onda lagano sa shifonom ulijeva piva u botling bucket.

Prvi put sam radio tako da sam imao second fermentation bucket bez krausena, stavio sam ohlađeni prokuhani šečer i promiješao sa steliziranom lopaticom i sve je bilo ok.
Nisam znao da se ne smije miješati, to mi je novo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 154 zahvala u 242 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prvi Vanilla Porter
flasiranje je najbolje tako raditi kako ti je opisao @raix. Secer nakon prokuhavanja nije dobro sasvim ohladiti jer vec na 40C postoje gljivice i bakterije koje ga mogu kontaminirati, a nema nista sladje za bakterije i gljivice od secerne otopine.

mozes ostaviti 20-ak minuta da se malo ohladi, onda ga uliti u BB i malo promuckati po kanti da se jos malo ohladi. ako ti je pivo sa cold crasha direktno nema nikakvih problema, jer se brzo temperatura izjednaci.

promijesati mozes kako sam opisao, sasvim, sasvim laganim kruznim pokretima, bez ikakvog pjenjenja.

sto se tice ovog pitanja da li poslije sekundarne fermentacije pretaces u BB, odgovor je da. cilj svakog pretakanja je ostavljanje taloga iza sebe. i jos jedna stvar, ta sekundarna fermentacija kako je cesto zovu nije nikakva fermentacija, nego jednostavno dodatno bistrenje piva.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Prvi Vanilla Porter
Bog mušica,
Evo za pola sata krećem punit boce za ovaj Porter.
Cold crash odrađen,
Vanilija spremna
Samo ne mogu naći stranicu gdje sam našao koliko dekstroze šećera jel treba za razne pive.
Do sada za Ale pivu sam stavljao 130g-140g za cca 20L

Je li za Porter isto???

Uz ovaj porter ide i 450g Laktose (spremno)
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 9
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Prvi Vanilla Porter
(17.12.2015 05:42 )MadMug Wrote:  Bog mušica,
Evo za pola sata krećem punit boce za ovaj Porter.
Cold crash odrađen,
Vanilija spremna
Samo ne mogu naći stranicu gdje sam našao koliko dekstroze šećera jel treba za razne pive.
Do sada za Ale pivu sam stavljao 130g-140g za cca 20L

Je li za Porter isto???

Uz ovaj porter ide i 450g Laktose (spremno)

Možda ti ova stranica (kalkulator) može pomoći:

http://www.northernbrewer.com/priming-sugar-calculator/

Uzmeš samo stil Porter, on ti predodredi CO2, onda stavis temperaturu, količinu i vjeruješ mu Smile
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Prvi Vanilla Porter
Boce odrađene.
Sutra idem na put 4 tjedna i ostavljam inače boce na vanjskoj temperaturi cca od 6°c do 12°c. Je li to OK???

Na kojoj bi temperaturi bi trebala ležati sad ova piva u bocama???
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools