Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvi Vanilla Porter
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
Prvi Vanilla Porter
Pozdrav ekipi pivara

Radio bi ovaj vikend svoj prvi Porter, točnije Vanilla Porter
Ovo je recept

3,40 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 65,6 %
0,70 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 2 13,5 %
0,45 kg Brown Malt (128,1 EBC) Grain 3 8,7 %
0,23 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 4 4,4 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 5 3,9 %
0,20 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 6 3,9 %

10,00 g Magnum [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 12,3 IBUs
15,00 g Challenger [7,50 %] - Boil 10,0 min Hop 8 4,2 IBUs
15,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 10,0 min Hop 9 4,8 IBUs

Irish Moss 15 min to the boil

1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

Ono što želim od ovog Porter-a je da bude full body, soft flavors, chocolate, vanilla sweetness.
Ništa od kave i bitter & acid notes od Black Patent Malt-a i Roasted Barley-a ne želim.

E sad imam 2, 3 pitanja;
1. Dosta recepata spominje second fermentation ali rečeno mi je da nema potrebe za tim?? Da ili Ne ??
2. Vanilla Beans dodajem na kraju fermentacije, negdje se spominje 2 dana a negdje 2 tjedna ?? Koliko prije?? Što je bolje?
3. Jedan od načina za dobit "full body" je dodati Lactose sugar ( da bude više kremasta, extra body + some sweetness) Kažu da se doda 10 min to the boil, 1Ib ili ti ga 450g cca.
E sad ne znam kako dodati laktozu, da li je prokuhati u malo vruče vode da se rastopi ili što??
Ima li tko iskustva sa laktozom??

Može pomoć....Hvala beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prvi Vanilla Porter
Pozdrav i tebi. Laktozu ti je najbolje dodati sa šećerom za flasiranje neposredno prije flasiranja, da bi izbjegao poremećaje kod mjerenja OG i FG. Vaniliju možeš kako hoćeš, ali po mom mišljenju, kao što uvijek savjetujem, najbolje tinktura u alkoholu i dodati isto kod flasiranja dio, a drugi dio možeš desetak dana držati u fermentoru. Sekundar ne moraš. Inače pogledaj recept za vanila porter od forumasa @kurto, koliko se sjećam svi su ga jako hvalili. Sretno s kuhanjem.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Prvi Vanilla Porter
This post was last modified: 25.11.2015 07:21 by MadMug.
Hvala,
To sa tinkturom sam čitao i to ću probati. Sad ne znam da li sa Vodkom ili Bourbon-om.
Nakon što vanilija odleži recimo 7 dana sa vodkom ili bourbun-om i onda da je dodam nekih 10 dana prije kraja fermentacije. S opcijom da ponovim opet taj proces prije flaširanja, da podijelim dozu recimo 2+2 štapića na 20L pive.

E sad to sa mjerenjem OG i FG sa laktozom, tu sam izgubljen.
Koliko će laktoza poremetiti ta mjerenja i koliko mi je to bitno za samu pivu?
Malo sam još na vi sa svim tim brojevima. Ako već improviziram malo recept da li je normalno da se i ti brojevi promjene??
Sorry ako je glupo pitanje hahaha

Imam još jedno pitanje za fermentaciju;
Na kvascu mi piše 15-22 °c za temperaturu ali nisam siguran vremenski koliko je držati u fermentoru.
Dosta tih Portera vidim stoji 30 dana na Beersmith-u. Ne znam je li to malo, neki porteri su i dosta duže??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prvi Vanilla Porter
kad radis tinkturu nije potrebno to stavljati u fermentor, alkohol izvuce sve arome iz bilo cega u procesu maceracije. dovoljno je dodati u pivo prilikom flasiranja. dobro bi bilo u tinkturi usitniti vaniliju sto sitnije prije stavljanja u alkohol. bourbon ili vodka, svejedno je samo da je 40+% alc.

sto se laktoze tice, ona je nefermentabilna. to znaci da ce ti se povecati OG za kolicinu laktoze, ali ce ti biti tesko procijeniti FG, odnosno zavrsnu gustocu, jer nikad ne mozes znati koji dio FG-a se odnosi na nefermentabilni secer iz slada, a koji na laktozu.

sto se tice zadnjeg pitanja, moras napisati kolicinu piva koju planiras kuhati i planirani OG, da bih ti mogao odgovoriti.

e da, i nema glupih pitanja Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Prvi Vanilla Porter
Radim sa Grainfather-om to je 20L
kaže
Batch size - 23L
Boil size - 28L
Est Original Gravity - 1,050 sg
Est Final gravity - 1,014 sg

Što kažeš za fermentaciju, koliko vremena??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prvi Vanilla Porter
klasicna fermentacija od 21 dan na 18C je sasvim ok za ovo pivo. i to sa ukljucenim cold crashom od 2-3 dana, znaci mozes na cold crash baciti pivo negdje 18 dan i nakon tri dana flasirati. ne zaboravi aerirati sladovinu nakon kuhanja i prije dodavanja kvasca.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Prvi Vanilla Porter
Wow samo 21 dan, pa to je super brzo, što mi odgovara da prije puta punim boce.

Da radim cold crash bez obzira što stavljam Irsku mahovinu da rasčisti pivu??

"ne zaboravi aerirati sladovinu nakon kuhanja i prije dodavanja kvasca"
Misliš na mješanje sladovine...kako bi rekao, napravit vrtlog u sladovini prije nego ubacim kvasac da se bolje promješa...to???

btw...hvala puno na svim odgovorima Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prvi Vanilla Porter
Sladovina mora biti obogaćena kisikom prije dodavanja kvasca. To je jedna od najvažnijih stvari za zdravu fermentaciju. Procitaj u FAQ sekciji, objašnjeno je sve kako se to radi, a imaš i pretragu na forumu, objašnjeno je već dosta puta. Irska mahovina potpomaže koagulaciju proteina, a cold crash omogućava da se ti proteini, zajedno sa kvascem i ostacima hmelja slegnu na dno fermentora. I jedno i drugo su poželjni, ali nisu obavezni, posebno zato jer radiš tamno pivo. Ipak preporučujem da uradiš cold crash u svakom slučaju.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Prvi Vanilla Porter
Može jedno brzinsko pitanje, ne stignem tražiti info a ti si brz na odgovorima ;-)

Prebacujem pivo iz fermentora u boce i ne znam da li da dignem sa vrha onu gnjusnu pijenu jer sam negdje čitao da se može to filtrirat da je to junk.
Moram ubaciti šečer i sve promješati ali ne bi htio imate ovu pjenu u pivi.
Prvi put sam radio second fermentation pa je nije bilo.

Mogu li to odstaniti sa vrha????
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prvi Vanilla Porter
pivo se ne flasira dok se potpuno ne izbistri i dok se sva pjena (krauzen) ne povuce i sama istalozi na dno fermentora. prerano ti to flasiras.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: Prvi Vanilla Porter
Ovo mi je Nelson stoji već 5 tjedana u fermentoru
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Prvi Vanilla Porter
(28.11.2015 08:49 )MadMug Wrote:  Ovo mi je Nelson stoji već 5 tjedana u fermentoru


nakon toliko vremena ne bi smio imati nista na povrsini i pivo bi moralo biti potpuno istalozeno. ima puno mogucih razloga, koji kvasac, na kojoj temp je fermentirao, jesi li radio cold crash, kakav je recept itd...

nakon toliko vremena u fermentoru to teoretski moze biti i neka infekcija, posebno ako je na toplom stajalo (iznad 18C).

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools