Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Wok sa piletinom
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,791
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 43 zahvala u 53 postu/ova
Location: Sarajevo
Wok sa piletinom
Komšija koji je radio u restoranu Tajlandske kuhinje mi je dao recept za ovaj Wok. Od tada je proslo 10god, a to jelo i dan danas redovno pravim. Meni je fenomenalno i nenadmasno.

Sastav:

Meso
Pileci fileti - 350-500 gr

Gljive
Sampinjoni 150-250gr

Povrce:
Crvena,Zelena,Zuta paprika (moze i samo jedna vrsta) - tri kom
Tikvice - 2-3 kom manje
Prasa - 2-3 kom manje
Brokula - 150-250gr
Karfiol - 150-250gr

Zacini:
Kikiriki puter (2-3 velike kasike)
Bijeli luk
Kiselo mlijeko
Slatko mlijeko
Kokosovo mlijeko (brasno)
Đumbir
Kari
Tandori
Čili
Crvena paprika
Sol

Postupak:
Meso isjeci na tanke duguljaste komadice, te pomijesati sa malo jogurta, crvene paprike, tandorija, kurkume. Po mogucnosti ostaviti prije przenja u frizider na 10-20min.

Povrce i gljive isjeci na tanke duguljaste komadice i ostaviti u posebnu posudu.

Preliv za wok:
Pomijesati 0,5L mlijeka sa izerendanim djumbirom, izerendanim bijelim lukom, karijem, kikiriki puterom i sve dobro izmijesati (najbolje u blenderu, ali moze i rucno).

Zagrijati wok, dodati malo ulja, i tu prvo ubaciti meso te peci uz mijesanje dok se meso fino ne zapece.

Nakon toga dodati povrce i gljive uz periodicno mijesanje. Zatim ostaviti da se sve pece u woku, mijesati svakih 3-5min. Povrce ce otpustiti svoj sok, te ce to biti dovoljno za kuhanje. Ja vrijeme kuhanja odredim onako "odokativno", znaci kada vidim da je povrce kuhano ali ne prekuhano. Povrce se ne smije raspadati nego bi trebalo da bude jedan stepen manje kuhano.

Pred kraj kuhanja se dodaje preliv, po zelji cili, sol, i ostavi se da zajedno kuha nekoliko minuta te se ugasi plata i ostavi da to jos malo "krcka".

Najbolje ide servirano uz rizu. Jede se u pravilu stapicima i bez hljeba (ovo se naravno ne postuje Smile)

Evo i slika:

[Image: 7bbddd48d4f9d70a6ca8c065d1f25173.jpg]


[Image: cbcaa0bb9c024234b2a5741e8a3b4c41.jpg]


[Image: 330e3a1269fdec08fd42ef2c5841f325.jpg]
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,194
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Wok sa piletinom
Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,791
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 43 zahvala u 53 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Wok sa piletinom
(12.12.2015 09:27 )mange_tout! Wrote:  Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin?

Jeste, to je zacin. Moze se naci u konzumu.
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,194
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Wok sa piletinom
(12.12.2015 09:49 )danny_boy Wrote:  
(12.12.2015 09:27 )mange_tout! Wrote:  Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin?

Jeste, to je zacin. Moze se naci u konzumu.

Ha ja, šta ću kada pojma nemam. Znam samo za saransak Big Grin
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,791
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 43 zahvala u 53 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Wok sa piletinom
(12.12.2015 09:57 )mange_tout! Wrote:  
(12.12.2015 09:49 )danny_boy Wrote:  
(12.12.2015 09:27 )mange_tout! Wrote:  Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin?

Jeste, to je zacin. Moze se naci u konzumu.

Ha ja, šta ću kada pojma nemam. Znam samo za saransak Big Grin
Haha. Samo hrabro i sa drugim zacinima Smile
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,194
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Wok sa piletinom
(12.12.2015 10:00 )danny_boy Wrote:  
(12.12.2015 09:57 )mange_tout! Wrote:  
(12.12.2015 09:49 )danny_boy Wrote:  
(12.12.2015 09:27 )mange_tout! Wrote:  Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin?

Jeste, to je zacin. Moze se naci u konzumu.

Ha ja, šta ću kada pojma nemam. Znam samo za saransak Big Grin
Haha. Samo hrabro i sa drugim zacinima Smile

Ma ništa, samo saransak. Kažu prirodni antibiotik Smile
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 13 zahvala u 14 postu/ova
Location: Sweden
Wok sa piletinom
Tandoori vam nema veze sa Tajlandom. Koristi se u Indiji i Pakistanu. Tandoori chicken je uobičajen u Indiji.

U Thai jela ide puno manje stvari i meni lično je puno bolje od indijske kuhinje/
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools