Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Corn Sugar - Dextrose
tomomoto Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Oct 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
Corn Sugar - Dextrose
Pozdrav

sutra kuham po jednom receptu i kaže se dodaje Corn Sugar - Dextrose pa me zanima jel isto da dodam običan šećer ili je bolja dekstoza. Mada dekstroza je ustvari grožđani šećer a tu piše kukuruzni, no dobro nije to toliko bitno.
Da bih povećao alkohol nije li isto da onda ubacim običan šećer?
I još jedno pitanje, da ga ubacim na kraju kuhanja ili kada bi bilo najbolje?
Omjer dekstoze nije isti, ako se odlučim na običan šećer njega stavim nešto manje, jel tako?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Corn Sugar - Dextrose
bijeli kuhinjski secer (saharoza) je disaharid, sastoji se od vezanih molekula glukoze i fruktoze. dekstroza je monosaharid identican glukozi i sastoji se od samo jedne molekule. kvasac jednako uspjesno preradjuje i jedan i drugi, ali mu za glukozu treba malo vise vremena jer mu je teze metabolizirati te dvije spojene molekule, nego samo jednu molekulu u dekstrozi. u tom naporu da razbije te dvije molekule iz kuhinjskog secera pa ih metabolizira, teoretski, moze doci do stvaranja vise nepozeljnih okusa, nego u slucaju dekstroze koja je najjednostavniji secer i kasac ga bez problema preradjuje. sto se mene tice, ja sam samo primjetio da se sa dekstrozom piva nesto brze karboniziraju, ali neku znacajnu razliku u okusu nikad nisam primjetio. koji god da izaberes neces pogrijesiti, samo pazi na kolicine.

edit: a sad vidim da hoces da secerom pojacavas alkohol u pivu. ja sam mislio da radis karbonizaciju. odmah da ti kazem, nemoj to raditi ni slucajno osim ako nije bas u svrhu isusivanja piva. razocarat ces se kako ce to izgledati ako pretjeras preko 10%.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
tomomoto Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Oct 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Corn Sugar - Dextrose
(27.12.2015 09:29 )pivska mušica Wrote:  bijeli kuhinjski secer (saharoza) je disaharid, sastoji se od vezanih molekula glukoze i fruktoze. dekstroza je monosaharid identican glukozi i sastoji se od samo jedne molekule. kvasac jednako uspjesno preradjuje i jedan i drugi, ali mu za glukozu treba malo vise vremena jer mu je teze metabolizirati te dvije spojene molekule, nego samo jednu molekulu u dekstrozi. u tom naporu da razbije te dvije molekule iz kuhinjskog secera pa ih metabolizira, teoretski, moze doci do stvaranja vise nepozeljnih okusa, nego u slucaju dekstroze koja je najjednostavniji secer i kasac ga bez problema preradjuje. sto se mene tice, ja sam samo primjetio da se sa dekstrozom piva nesto brze karboniziraju, ali neku znacajnu razliku u okusu nikad nisam primjetio. koji god da izaberes neces pogrijesiti, samo pazi na kolicine.

edit: a sad vidim da hoces da secerom pojacavas alkohol u pivu. ja sam mislio da radis karbonizaciju. odmah da ti kazem, nemoj to raditi ni slucajno osim ako nije bas u svrhu isusivanja piva. razocarat ces se kako ce to izgledati ako pretjeras preko 10%.

Što se tiče karbonizacije ni ja nisam primjetio nikakvu razliku u okusu.
Pivo bi bilo ABV 8.1% odnosno 1.35kg bi ispalo na 45l u fermentoru.
Misliš da to pivo ne bi bilo ok?
Ovo je recept:

kvasac us-05

United Kingdom - Maris Otter Pale 60.6%
German - Pilsner 38 30.3%
Corn Sugar - Dextrose 9.1%

Citra Boil 60 min
Cascade Boil 30 min
Citra Boil 30 min
Cascade Boil 15 min
Citra Boil 15 min
Cascade Boil 5 min
Citra Boil 5 min
Cascade Dry Hop 5 days
Citra Pellet 12 Dry Hop 5 days
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Corn Sugar - Dextrose
ovo je nesto kao DIPA, ali mi je dosta cudan recept, moze li se znati gdje si ga nasao? ja ne bih stavljao toliko secera u ovakvo pivo. nizu atenuaciju mozes postici i na druge nacine. secer se moze staviti, ali ja ne bih presao 5% ukupnog OG. 10% secera moze proci u jakim belgijancima i slicno, gdje balans toj suhoci daje izraziti sladni i karamelni okus i miris.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
tomomoto Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Oct 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Corn Sugar - Dextrose
(27.12.2015 10:02 )pivska mušica Wrote:  ovo je nesto kao DIPA, ali mi je dosta cudan recept, moze li se znati gdje si ga nasao? ja ne bih stavljao toliko secera u ovakvo pivo. nizu atenuaciju mozes postici i na druge nacine. secer se moze staviti, ali ja ne bih presao 5% ukupnog OG. 10% secera moze proci u jakim belgijancima i slicno, gdje balans toj suhoci daje izraziti sladni i karamelni okus i miris.

Tu sam ga našao:
http://www.brewersfriend.com/homebrew/re...scade-iipa

po tvom iskustvu kako bi ovo pivo ispalo?
Find Odgovori
tomomoto Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Oct 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Corn Sugar - Dextrose
(27.12.2015 10:23 )tomomoto Wrote:  
(27.12.2015 10:02 )pivska mušica Wrote:  ovo je nesto kao DIPA, ali mi je dosta cudan recept, moze li se znati gdje si ga nasao? ja ne bih stavljao toliko secera u ovakvo pivo. nizu atenuaciju mozes postici i na druge nacine. secer se moze staviti, ali ja ne bih presao 5% ukupnog OG. 10% secera moze proci u jakim belgijancima i slicno, gdje balans toj suhoci daje izraziti sladni i karamelni okus i miris.

Tu sam ga našao:
http://www.brewersfriend.com/homebrew/re...scade-iipa

po tvom iskustvui kako bi ovo pivo ispalo?

Hoće li biti ok ako spustim količinu šećera kako si rekao a ostalo ostavim kako je?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Corn Sugar - Dextrose
ja bih spustio kolicinu secera na 5%. ali iskreno, mislim da ima dosta boljih recepata, posebno kad je sladna strana u pitanju. mozes naci moju temu pliny the elder clone, pa tamo procitati sta sam pisao i otprilike vidjeti koje sam sladove koristio. cini mi se da sam ja isao sa 5% secera, ali pivo je bilo 10% alc.

u IIPA bih ja stavio malo carapilsa isto. umjesto secera mozes ici i sa medom. a sve u svemu, za ovo pivo ti je najvazniji svjez i kvalitetan hmelj, i dobro odradjena fermentacija. sve ostalo je manje bitno.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
tomomoto Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Oct 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Corn Sugar - Dextrose
Pliny the elder je proglašeno medju 10 najboljih piva na svijetu tako da nemamo kaj za reći, drugi put ga svakako kuham, za danas na zalost nemam sve sastojke.
Budem promijenio postojeći recept i napravio nešto po svom pa javim kako je prošlo, u svakom slučaju hvala na savjetima beer
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools