Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 365
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 7 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banja Luka
Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
Malo nezgrapan naslov, ali nadam se da me razumijete.
Kad smo skoro bili u posjeti Medvedgrad pivari pitao sam tehnologa kako rade gaziranje i rekao je da rade krauzeningom i tako sto prate tok fermentacije i u odredjenom trenutku, u zavisnosti od zeljenog nivoa gaziranosti, primarnu fermentaciju prekinu i flasiraju tako da se ona nastavi u flasama i na taj nacin dobiju zeljeni nivo CO2.

Mene interesuje da li je neko ovde to radio?
Ako jeste, kada prekidate fermentaciju, tj. koja gustina bude u trenutku flasiranja?
Tipa, ako je OG 1.050, da li onda flasirate kad padne na 1.020 ili slicno?

Znam da ovako malo rizikujem da dobijem rucne bombe, ali volio bih da probam.
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Beograd
RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
This post was last modified: 28.12.2015 02:23 by dalidj.
Nisam radio na ovaj macin gaziranje.
Malo je zeznuto, takodje mozes da dobijes i negazirano pivo, ako ti fermentacija stane na 1.020, zbog visoke temperature ukomljavanja ili neceg drugog.
Meni se desavalo da pivo odfermentira i ostane na 1.018 ili 1.020.

Tapatalk

Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 4
Primio 12 zahvala u 16 postu/ova
Location: Beograd
RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
nikada ne bih zavrsavao fermentaciju u flasama. iz cisto licnog stava.
a krauzening je prilicno jednostavan. zeljenu kolicinu piva odvadis iz lonca pre dodavanja hmelja za aromu, zamrznes na tri nedelje. pre flasiranja prokuvas jos 10 min i pomesas sa pivom. sta vise, na ovaj nacin se moze smanjiti kolicina diacetila i DMSa (cini mi se) u finalnom proizvodu.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 365
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 7 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
(28.12.2015 02:44 )raix Wrote:  nikada ne bih zavrsavao fermentaciju u flasama. iz cisto licnog stava.
a krauzening je prilicno jednostavan. zeljenu kolicinu piva odvadis iz lonca pre dodavanja hmelja za aromu, zamrznes na tri nedelje. pre flasiranja prokuvas jos 10 min i pomesas sa pivom. sta vise, na ovaj nacin se moze smanjiti kolicina diacetila i DMSa (cini mi se) u finalnom proizvodu.
Hm, prilicno jednostavno izgleda, moracu probati.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
(28.12.2015 02:54 )galabl Wrote:  
(28.12.2015 02:44 )raix Wrote:  nikada ne bih zavrsavao fermentaciju u flasama. iz cisto licnog stava.
a krauzening je prilicno jednostavan. zeljenu kolicinu piva odvadis iz lonca pre dodavanja hmelja za aromu, zamrznes na tri nedelje. pre flasiranja prokuvas jos 10 min i pomesas sa pivom. sta vise, na ovaj nacin se moze smanjiti kolicina diacetila i DMSa (cini mi se) u finalnom proizvodu.
Hm, prilicno jednostavno izgleda, moracu probati.

Evo kako racunas potrebnu kolicinu sladovine za krauzening: http://volimpivo.ba/thread-37-post-1409.html#pid1409,
vec dugo radim ovako i odlicna je stvar za tamna piva.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 4
Primio 12 zahvala u 16 postu/ova
Location: Beograd
RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
da, i ja sam radio krauzening po ovim uputstvima. jednom bas dry stout. a par puta i ostale ture. odvojim sladovinu tek nakon hladjenja, tj od onog dela koji ostane pomesan sa muljem od hmelja i proteina moze da se natalozi taman tu negde kolicina sladovine za krauzening. ako se ostavi u visokoj posudi (bokal u mom slucaju) na hladnom jedno dva sata. jedino sto ako radis apa/ipe onda ti nije ta gorcina neko malo veca. al kao da je to jako bitno...
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 365
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 7 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije
Odlicno. Bas cu probati.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools