Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Izradjeni HERMS- Banja Luka
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 494
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
RE: Izradjeni HERMS- Banja Luka
Koje je snage grijač, da li ručno upravljate ili ste pravili kontrolnu tablu? Ima li oko toga malo više podataka?
Find Odgovori
gaz Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 36
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 4 zahvala u 3 postu/ova
Location: banja luka
RE: Izradjeni HERMS- Banja Luka
This post was last modified: 02.03.2016 02:03 by gaz.
Sto se tice pumpi, one su kineske. Djelovi gdje se odvija protok tecnosti je od keramike, protok je 8l. i rade na 12v. Za sada smo prezadovoljni sa njima i nismo imali problema,osim kada nam je kroz lazno dno proslo poprilicno jecma i onda je zastopala, ali generalno je nije tesko rastaviti i ocistiti. To cemo za ubuduce rjesiti postavljanjem jos jedne dodatne mrezice prije ulaska u pumpu ili ispod laznog dna.

Crjeva su silikonska (-50 do tipa 260c). Prva varijanta su trebale biti inox cijevi (koji su inace slicne cijene), ali imali smo problem sa varenjem istih, pa smo odustali.

Boil Kettle pogonimo sa plinom i plamenikom koji je postavljen ispod
( ne znam jacinu ).

U Mash Tun-u
imamo na dnu lazno dno, sa kruznim otvorima precnika 2mm, i isto tolikim razmakom izmedju dva otvora i radi odlicno.

U HLT- u je postavljena spirala od inoha kroz koju kruzi sladovina, koja na kraju kroz "tus" ulazi u Mash Tun.
Takodje je ugradjen grijac od 3KW.

Sve smo instalacije izveli u razvodnu kutiju u kojoj je postavljeno sve vezano za struju, a na njoj se nalaze prekidaci za kontrolu pumpi, displej termometra na dnu Mash Tun-a i kontroler sa termostatom i termometrom za podesavanje grijaca, koji ima sondu u HLT-u.

Chiler smo izradili od gumenog crjeva veceg promjera koji je odporan na temp. ( sto je nepotrebno(ako bi neko pravio), moze i obicni slauf veceg promjera) kroz koji ulazi voda iz cesme u koji je stavljena bakarna cijev manjeg promjera, kroz koju tece pivo.
Otprilike nam je potrebno nesto manje od 10min. da ohladimo 45l. na nekih 18c.
Sto se cicscenja tice, jecam vadimo rucno a citav sistem mozemo ocistiti nakon skidanja jednog crjeva, na koje cemo u buducnosti montirati ventil sa cemom, da ga ne bi morali stalno odvrtati.

Nakon dva kuhanja smo generalno zadovoljni.
Bez problema smo uspjeli zagrijati vodu na odredjenu temperaturu, kako plinom tako i grijacem.
Odrzavanje temperature se vrsi bez problema, itd...

Stvari koje jos moramo rjesit:
- ona mrezica koju sam naveo, da bi osigurao pumpe od moguceg prolaza jecma,
- hmelj smo za sad stavljali u gaze, koje su nam se u oba slucaja otvorile, pa je hmelj prolazio kroz chiler, ali smo uz pomoc inox filtera sprjecili ulazak u fermetor. Sad trazimo nacin kako to da rjesimo. Najbolje bi bilo napraviti neku posudu od sitne mreze u koju bi stavljali hmelj i koja bi se kacila na zid posude ( gledao sam temu na forumu za izradu iste), ali mislim a je nemoguce naci takav promjer mreze ili u neke kese ( tipa iz DM-a)
- ugraditi ventil sa cesmom na crjevo radi lakseg ciscenja
Vjerovatno sam nesto i zaboravio.

A kasnije kada mogucnosti dozvole uraditi totalnu automatiku. Dobili smo ponudu za program i inzinjera koji bi to sve spojio, na nam je jedino da kupimo automatske ventile, sto i predstavlja glavni problemBig Grin

Slike cu staviti, ali mi nesto zao slikati , posto nam se trenutno sistem nalazi u garazi koja bas nije reprezentativnaBlush

Prvo kuhanje je bio Brown Pale Ale, a drugo APA.
Ako bi stigli ove sedmice, plan je jos Porter i IPA.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools