Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


povećanje kvalitete grožđa u vinogradu
abertosa Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: pazin
povećanje kvalitete grožđa u vinogradu
u vinarstvu vino se počinje stvarat u vinogradu, jer ako imaš loš sirovinu tad ne postoji kvasac koji može ispraviti stvari. tu su ukratko opisani neki faktori koji utječu na kvalitetu grožđa. to mi je struka pa da vam neke stvari prenesem:
najvažnji pokazatelji kvalitete su:
sadržaj šećera - nema puno filozofije
sadržaj fenolnih tvari - antioksidansi, nositelji boje, okusa, mirisa,...
kiseline - kod pjenušavih i industrijskih vina su važan faktor (radi sviježine i ujednačenosti)

ekspozicija - optimum su blago nagnuti tereni na jugu ili jugoistoku jednostavno zato jer su odlično osunčani. više sunca, logično više fotosinteze
smjer redova - optimalni smjer redova je sjever - jug jer je ujutro dobro osunčana jedna srana redova, a navečer druga tj. kompletne biljke dobiju sunca. najčešće se sadi okomito na padinu radi lakšeg rada i manje erozije tla, ali biljkama više paše u smjeru padine (ako padina gleda prema jugu)
razmak sadnje - gušćom sadnom na površini vinograda dobije se veći broj biljaka sa manjim prinosom i kvalitetnijim grožđem. trsovi si i tako međusobno isprepliću korjenje i ne smetaju si, tako da, uz malo jaču gnojidbu, dobivaju se vrhunski rezultati. optimum je 80 cm izmedju biljaka
dužina rezidbe - kod nas je nekakvo pravilo da se za kvalitetniju sirovinu jedna ili dvije rozgve režu na 8 pupova i legne se ih, a više njih na 2 ili 3 pupa za dobivanje velikih prinosa za stolna vina. takodjer, ako se vrši kratka rezidba i ostavi se svakih 10 cm jedna jaka mladica svejedno se dobije odlično grožđe, tako australci rade
malč - malčiranje je prekrivanje tla ispod biljaka (polietilenom, slamom, živim biljkama,...), u vinogradarstvu se najčešće održava trava. trava smanjuje prinos, povećava sadržaj i fenola i šećera, na vlažnim staništima smanjuje pojavu bolesti, a u vrijeme suše konkurira lozi. kao najbolje rješenje pokazalo se između redova kositi, a ispod redova obrađivati tlo, tako talijani rade
visina uzgoja (rodnih pupova) - ukratko, niži uzgoj znači niži prinos, veću kvalitetu i veću pojavu pepelnice, a viši obrnuto. kompromis je prva žica na 80 do 100 cm visine
dužina mladica - po svakom grozdu treba 5 do 8 odraslih listova ovisno o sorti. na taj način se u grožđu nakuplja više i šećera i fenola. ako se ostavi pre malo lišća onda u grožđu onda grožđe ne stigne uzorit kako treba i dobije se grožđe sa više oštrih kiselina, a i biljka je preopterećena. znači, staviti red duple žice kroz koje se usmjerava mladicei pincirati ih na metar - metar i nešto visine
vrijeme pinciranja - obavezno skratit mladice nakon cvatnje jer ako se ide vršikati prije cvatnje onda biljka više hrane i energije i hrane kasnije na vegetativni rast. ako se ide sa prvim pinciranjem prije cvatnje tad em treba obavit jedno pinciranje više radi bujnijeg rasta em grožđe bude manje kvalitete
prorjeđivanje grozdova - manje grozdova znači kvalitetniji grozdovi, nema puno filozofije. najbolje ih je micati kad narastu prije nego počnu mjenjat boju.
stresovi - kao prirodnu reakciju na stresne uvjete (suša, vrućina) biljka stvara fenolne spojeve, znači, navodnjavati samo ako vam je cilj dobit puno grožđa za stolno vino
momenat berbe - grožđe je zrelo kad se sadržaj šećera i kiselina prestane mijenjat i to je najpovoljniji momenat za berbu za većinu vina (pjenušava i predikatna su priča za sebe). odgađanjem berbe sadržaj šećera se neće povećati, jedino može voda ispariti ako je vruće sunčano vrijeme

p.s. nadam se da nisam nešto zaboravio
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools