Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Cold Crash
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 705
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Cold Crash
Samo izvadi uzorak i ako je oko 1010 ili 1012 slobodno stavi na cold crash
Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jun 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Cold Crash
Izvadio uzorak, 1,012 sam dobio. Sutra onda stavljam na cold crash. Hvala na savjetima Wink Inače, iznenadio sam se ukusom i mirisom uzorka, sa guštom smo popili tih 100 ml mladog, nekarbonizovanog piva Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,195
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Cold Crash
(24.05.2016 07:16 )giga11 Wrote:  Izvadio uzorak, 1,012 sam dobio. Sutra onda stavljam na cold crash. Hvala na savjetima Wink Inače, iznenadio sam se ukusom i mirisom uzorka, sa guštom smo popili tih 100 ml mladog, nekarbonizovanog piva Big Grin

A mladice voliš Big Grin

Nema ništa bolje nego uzorak Big Grin je li to prvo pivo?
Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jun 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Cold Crash
Hehe ni zrelije nije za baciti Big Grin
Da, prvo. Stvarno nevjerovatno, očekivao sam nešto bljutavo, pregorko, skoro nepitko, a sad mislim da bih ga mogao i ovako pijuckat drinking-beer
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,581
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Cold Crash
Čestitke na prvijencubeer
Kad flaširaš sačekaj bar 10-ak dana do prve degustacijeBig Grin, i meni su tako savjetovali pa nisam poslušaoBig Grin
Ako ti se sad sviđa onda si definitivno u prvoj turi odradio sve kako treba i sad nema povratkaTongue
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,195
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Cold Crash
(24.05.2016 08:54 )Stane Wrote:  Čestitke na prvijencubeer
Kad flaširaš sačekaj bar 10-ak dana do prve degustacijeBig Grin, i meni su tako savjetovali pa nisam poslušaoBig Grin
Ako ti se sad sviđa onda si definitivno u prvoj turi odradio sve kako treba i sad nema povratkaTongue

Da, da, nema povratka beer
Find Odgovori
abertosa Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: pazin
RE: Cold Crash
pošto gaziram u fašama sa šećerom imam 2 banalna pitanja:
1) da li je preporučljivije radit cold crash tako da smanjivanje temperature razvučem kroz 24 - 36 sati ili mogu odjedanput spustit?
2) da li ga ima smisla radit kod kvasaca S-04, M44 i sličnih koji se jako talože?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,195
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Cold Crash
dobro je postepeno i ima smisla. a ja bih i duže radio, bar tako radimo moja ekipa i ja. 5 dana odradimo.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 523
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 17 zahvala u 17 postu/ova
Location: Zadar
RE: Cold Crash
Ček ček Mange, da li spustas temperaturu 5 dana ili drzis na finalnoj temperaturu 5 dana.
Ja lupim direkt sa 19C na 0C.
Škrinja mi je nastimana na najslabije pa mi rusenje temperature 25L pive traje oko 12ak sati. I onda drzim na 0C 4 dana.

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,195
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Cold Crash
vidi priča je da je najoptimalnije držati 3-5 dana na 0°C. mi kada smo radili (samo par puta) cold crash smo čuvali pivo taman negdje 3-4 dana na 0°C. možda je sve to ukupno trajalo sa spuštanjem temperature 5-7 dana Big Grin

uglavnom i sa spuštanjem temperature je trajalo sve zajedno do 7 dana.

i da, radili smo sa bocama zamrznute vode, pa smo to sve postepeno spuštali.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 523
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 17 zahvala u 17 postu/ova
Location: Zadar
RE: Cold Crash
Ispada da onda spustate 6-7 stupnjeva dnevno.
Ima smisla postepeno uspavati kvasac....
Evo bas mi u srijedu slijedi cold crash pa cu probati postepeno al opet se mislim u cemu je razlika? Kad opet zagrijem pivo kvasac pojede secer i karbonizira pivo, znaci da je prezivio nagli pad temperature.
Ma Negdje mi se vrti da sam citao nesto na tu temu al su mi detalji isparili...



Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,195
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Cold Crash
ma vidi, preporučuje se to postepeno spuštanje. ima i u uvodnom postu ove teme čini mi se. ali ko će to 1-2 stepena dnevno. ja sam to školski preporučio kolegi Big Grin ja mislim da je u nas to sporije išlo nego kada neko radi sa škrinjom, pa se može reći da je se spuštalo postepeno koliko toliko. uglavnom od jednog dana cold crasha nema ništa. mislim da je minimum 3 dana.

i da, moram reći da nije tačno 0°C bilo. uglavnom tu oko 0°C, dosta nisko smo je znali spustiti.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools