Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Priming
Rexar Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: May 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 5
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Krusevac
Priming
Koristim fermentor sa konusnim dnom,pa me interesuje kad je najbolje vreme dodavanja secera za karbonizaciju??Kad se zavrsi prva fermentacija ili dodati neposredno pred flasiranje,posle odlezavanja???
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Priming
Kako misliš kad završi prva fermentacija? Prije svega, ne postoji nešto tako kao prva i druga, primarna i sekundarna fermentacija. Fermentacija je samo jedna.
A šećer za priming se uvijek, bez izuzetaka, dodaje neposredno prije samog flasiranja.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Rexar Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: May 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 5
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Krusevac
RE: Priming
This post was last modified: 21.03.2016 01:35 by Rexar.
(21.03.2016 08:16 )pivska mušica Wrote:  Kako misliš kad završi prva fermentacija? Prije svega, ne postoji nešto tako kao prva i druga, primarna i sekundarna fermentacija. Fermentacija je samo jedna.
A šećer za priming se uvijek, bez izuzetaka, dodaje neposredno prije samog flasiranja.

pa ja svuda u stranoj literaturi nalazim termine primary and secondary,ali u svakom slucaju razumemo se sto je najbitnije,hvala na odgovoruZivjeli

samo jos jedno pitanje,kad je to neposredno,par sati ili ceo dan??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Priming
Jeste, to je zapravo velika greska, jer fermentacija je samo jedna, a ta cinjenica da se u literaturi spominje primarna i sekundarna fermentacija je zapravo zbunjujuca za dosta ljudi.

Ti kad ispustis kvasac iz fermentora posto koristis konusni, ostavljas pivo na onome sto se cesto zove sekundarna fermentacija, a to je zapravo jednostavno talozenje i bistrenje piva.

Secer za karbonizaciju, cim dodas pocinje fermentirati u roku od manje od sat vremena, tako da ga moras dodati pred samo flasiranje, ni slucajno prije.

Pitao si u svom postu da li se moze dodati secer za karbonizaciju nakon primarne fermentacije, pa zato nisam bio siguran sta podrazumijevas pod primarnom fermentacijom. Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools