Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pinta Król Lata / le Roi de l'Eté
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,202
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 92 zahvala u 99 postu/ova
Location: Mostar
Pinta Król Lata / le Roi de l'Eté
Pivo poljske craft pivare Pinta, a kako piše na ambalaži radi se o Hoppy Oatmeal Witbier pivu. Od sladova su korišteni Weyermann pilsner i pšenični svjetli slad, a korištene su još i zobene pahuljice. Hmeljnu stranu ovog piva čine francuski Strisselspalter i američka Citra. Pivo je začinjeno sa suhom i svježom korom slatke narandže, korom gorke Curaçao narandže i korijander. Ovo pivo je fermentirano sa fermentisovim suhim kvascem S-33. Pivo dolazi u ambalaži zapremine 0,5 l.

Izgled: Pivo sipano u snifter, a tom prilikom se obrazovala konzistentna bijela pjena debljine 2 cm. Pjena je iza sebe ostavila dobar lacing. Pivo je svjetle žute boje, dosta mutno.

Aroma: Na prvu se može prepoznati citra i to odmah pri otvaranju boce. U aromi mnogo mirisa koji se isprepliču, a najviše onih koji dolaze od hmelja citre, odnosno arome tropskog voća (mango), citrusa. Osjeti se i aroma korijandera i narandže.Takođe, osjeti se i nešto grainy nota, odnosno pšenice.

Okus: Za aromom nimalo ne kaska okus. Mnogo tonova se isprepliče, a između ostalog su tonovi tropskog voća, citrusa, začina i pšenice. Zob pivu daje dosta dobru teksturu, te se može steći dojam da se pije kakav dobar gusti sok. U aftertasteu nešto gorčine (grejp), ali i začina. Pivo sa 38 IBU jedinica.

Punoća okusa: Pivo srednjeg tijela, odlične teksture i veće karbonizacije. Sadrži 4,0% ABV.

Ukupan dojam: Odlično pivo, veoma neobično i veoma putko. Pravo ljetno pivo. Topla preporuka.

[Image: iabTQyL.jpg]
Find OdgovoriForum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools