Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


EZ kalkulator za vodu
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 493
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
Izračun ekstrakta u osnovnoj sladovini
Zna li neko tačnu formulu, ili koji kalkulator se koristi za izračun ekstrakta u osnovnoj sladovini?
Ovaj podatak je obavezan na etiketi (po Pravilniku o pivu i Pravilniku o općem deklariranju ili označavanju zapakirane hrane u BiH)

Naj logičnije mi je objašnjenje sa byo.com
https://byo.com/hops/item/408-calculatin...omebrewing
čitaj od Strong Tea, odnosno formula:

E = (1000 * (SG - 1)) / 4

Odnosno za pivo od 1,052 SG (ako je ovo za starting gravity, ili OG kako većina nas koristi) ispadne

E = (1000 * (1,052-1))/ 4
E = 52/ 4 = 13

Znači, po ovome, pivo od 1,052 OG ima 13% extrakta u osnovnoj sladovini.

Je li to to?
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Izračun ekstrakta u osnovnoj sladovini
This post was last modified: 30.03.2016 04:51 by ale ale.
To ti tacno govori "Plato" kao mjera -
udio (g/100g) rastvorenog ekstrakta u sladovini prije fermentacije, izrazeno u procentima tezine, odnosno to je koncentracija ekstrakta u nefermentiranoj sladovini.

Formula ti je tacna (imas i online kalkulatore (OG in Plato) i preracun u softwerima, tipa beersmth).
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools