Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Visok FG
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Bihac, BiH
RE: Visok FG
Kvasac sam rehidrirao u prokuhanoj i ohladjenoj vodi na 23 C. Mislim da sam izvadio kesicu iz frizidera samo pola sata prije dodavanja u vodu. Rehidrirani kvasac sam dodao u sladovinu na 25 C. Onda je fermentor isao u fermentacijsku komoru. Sutra ujutro vrenjaca je radila, a temperatura je bila 19 C. Vec drugi dan aktivnost u vrenjaci je usporila, a na dnu je bilo taloga oko 2 cm. Sad sam pokusavao protresti fermentor al nema sanse da dignem kvasac. Zabetonirao za dno.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Visok FG
Jeste S04 stvara jako čvrst talog. Mislim da je pola sata na sobnoj temperaturi prekratko. Ja kvasac izvadim iz frižidera na 5-6 sati ranije da se polako ugrije.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 494
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 10 zahvala u 9 postu/ova
Location: Visoko
RE: Visok FG
veliki stres za kvasac iz frizidera u 23 , jos ako je stariji nevalja kombinacija ali nije mi jasno da se tako brzo natalozio jesi siguran u temperature
Find Odgovori
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Bihac, BiH
RE: Visok FG
Sve sam istestirao sa klasicnim termometrom. Kada sonda na STC-u pokazuje 16.5 C u Fermentoru je 19 C. Temperaturu u fermentoru sam mjerio termometrom, a i traka koja je zaljepljena sa vanjske strane pokazuje isto. Sonda je zaljepljena sa vanjske strane. Valjda je prilikom hladjenja plastika hladnija od piva u fermentoru.
Sad cu izmjeriti termometrom kljucalu vodu, a sutra cu napraviti ledenu kupku. Onda cu ponovo istestirati fermentacijsku komoru.
Cijelo vrijeme sam sumnjao na sladovinu i aeraciju ali bice da je do kvasca. Kada uhvatim vremena napravicu post o prijasnjim kuhanjima.
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Slavonski Brod
RE: Visok FG
Ja već dosta dugo prakticiram to da na STC-u namjestim početnu temp. 14°.
Nakon tri dana dižem na 16°.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 533
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 18 zahvala u 18 postu/ova
Location: Zadar
RE: Visok FG
(20.04.2016 09:03 )Skemba Wrote:  Kada sonda na STC-u pokazuje 16.5 C u Fermentoru je 19 C.

Rekao si da ti je sonda zalijepljena na fermentor - jesi je izolirao s vanjske starne?
Da li ti se na kraju temperature izjednače ili i dalje imaš razliku?

Ako si izolirao sondu, onda imas razliku u prikazu temperature - kompenziraj to sa postavkama na STC-u pod opcijom F4 (u tvom slučaju dodaj +2.5).

Ja sam u čašu vode uvalio sve sonde koje imam - dvije RTD sonde, STC sondu, običan digitalni termometar i laboratorijski živin termometar (možda je alkoholni, ne znam) i sve ih umjerio da pokazuju isto (prema ovom laboratorijskom - za kojeg sam siguran da je točan) tako da sam, barem sto se tiče temperature, siguran.

Za početak bar sredi temperature pa ćemo dalje.

Što se tiče viskog FG - ne mogu ti reci nista vise no sto su kolege rekle do sada.
Find Odgovori
Skemba Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: May 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Bihac, BiH
RE: Visok FG
This post was last modified: 21.04.2016 09:50 by Skemba.
Sinoc mjerio kljucalu vodu i pokazalo mi 93 C iako u Bihacu tacka kljucanja treba biti 99.2 C. Jutros napravio ledenu kupku i termometar pokazuje -2.5 C
[img][Image: zvrn6c.jpg]
[/img]

Poslije sam ubacio termometar u toplu vodu i on je pokazivao 35 C, a toplomjer iz apoteke je pokazivao 37.5 C. Definitivno laze za 2.5 C. Jadnom kinezu koji je posteno odradjivao posao sam dao nogu i povjerenje predao klasicnom lazovu. Znaci da su APA i IRA ukomljavane na 70.5 C. Dobro sam i izvukao FG 1.018 u oba piva. Jos je OG bio prilicno visok. Ovaj stout sam onda ukomljavao na 67.5 C.
Sutra sam u Zagrebu pa bih molio kolege ako znaju za neku radnju gdje mogu kupiti dobar i precizan termometar da mi jave. Bilo bi dobro da ima sondu i da je digitalni. Pa da rijesim to za sva vremena.
Moze i link ili model termometra.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 533
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 18 zahvala u 18 postu/ova
Location: Zadar
RE: Visok FG
Imas firmu kod Siska - šalju poštom.
Mislim da smo kod njih u bivšoj firmi naručivali laboratorijske mjerne instrumenete (provjeriti cu jos tu informaciju).
Uglavnom ovi termometri sa oznakom HACCP su sa certifikatom o kalibraciji i koriste se u prehrambenoj industriji. Mada ni s ovim modelima bez HACCP certifikata neces pogrijesiti.
Ja kupio obični ubodni u Chipoteci i laže me za +0.5C.

http://www.probus.hr/haccp/termometri-za-haccp.html

P.s. Kontaktirati cu bivseg kolegu s posla da provjerim od koga oni narucuju mjernu opremu.
Find Odgovori
Komi Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 11
Joined: Oct 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Gacko
RE: Visok FG
Pozdrav. I ja sam imao problema sa obicnim termometrom koji je pokazivao -2,5 temp. tako da sam ukomljavao na 70*c. Fg mi je na kraju iznosio 1028,nisam ga mogao ni sa starterom spustit. Tako flasirao. Pivo nije loseg ukusa ali se osjeti sladunjavost u njemu. Koliko je lose piti ovakvo pivo? Mislim hoce li izazvat glavobolju i slicno?
Find Odgovori
zlimfur Online
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,111
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 41 zahvala u 41 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Visok FG
(10.02.2019 10:33 )Komi Wrote:  Pozdrav. I ja sam imao problema sa obicnim termometrom koji je pokazivao -2,5 temp. tako da sam ukomljavao na 70*c. Fg mi je na kraju iznosio 1028,nisam ga mogao ni sa starterom spustit. Tako flasirao. Pivo nije loseg ukusa ali se osjeti sladunjavost u njemu. Koliko je lose piti ovakvo pivo? Mislim hoce li izazvat glavobolju i slicno?

Ono od cega ces obicno dobiti glavobolju su visi alkoholi, a oni uglavnom nastaju prilikom pretople fermentacije, sto opet nema veze sa tvojim slucajem (osim ako nisi i pretoplo fermentiro).. Wink

Moje prvo pivo je cini mi se stalo na 1.021 jer sam koristio previse minhenskog slada. I bilo je dooooobrooo.. Big Grin

Ako ti slatkoca ne smeta, samo deri.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools