Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Vino od šljive
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 210
Joined: Jun 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 11
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Bijeljina
Brick Vino od šljive
Je li neko pokušao da napravi vino od šljive? Vidim po netu da se može napraviti, pa bih da probam pošto mi je šljiva ove godine dobro rodila.
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 322
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Gračanica
RE: Vino od šljive
(07.08.2016 12:41 )Vuk Wrote:  Je li neko pokušao da napravi vino od šljive? Vidim po netu da se može napraviti, pa bih da probam pošto mi je šljiva ove godine dobro rodila.

Moj stari pokušao prije 10ak godina, čudna priča kako je došao na ideju i kako nije poznavao tehnologiju dobio je vrlo kvalitetno sirće Smile

Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Vino od šljive
Po nekoj logici bi to trebao raditi kao i crveno vino.
Ukratko:
- samelji šljivu stavi je u neko čisto bure i dodaj vinski kvasac ( za crveno vino)
- drži u buretu 10 dana na temp do 20-22 C uz miješanje dva puta dnevno.. Bure mora biti pokriveno ali ne fermetički ( ja stavljam najlon)
- nakon 10 dana procijediš to sve i dobiješ polufermentirani sok od šljive.
presipaš u fermentor ( tri četvrtine napuniš ) i držiš tako 3 sedmice
- zatim pretočiš da odvojiš talog. Talog sa dna bacaš. ( ja držim vino na visini od 1,5 metara i onda crijevom koje je na štapu izvučem vino a talog ostane na dnu. Vratiš u fermentor ali ovaj put možeš nasuti gotov do vrha ovo drži mjesec dana i opet pretočiš.
- nakon još jednog pretakanja trebao bi da dobiješ mlado vino od šljive.

Ja bih dodao u prvom koraku prilikom mjevenja šljive i stavljanja u bure 3% šečera radi bolje fermentacije. Ne zaboravi prilikom pretakanja da dodaješ po malo vinobrana. I moraš imati vrenjače. nemoj flaširati prije 6 mjeseci u fermentoru.
Ako uspije vino sačuvaj jednu flašu raja
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 210
Joined: Jun 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 11
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Bijeljina
RE: Vino od šljive
(08.08.2016 09:55 )djulba Wrote:  Po nekoj logici bi to trebao raditi kao i crveno vino.
Ukratko:
- samelji šljivu stavi je u neko čisto bure i dodaj vinski kvasac ( za crveno vino)
- drži u buretu 10 dana na temp do 20-22 C uz miješanje dva puta dnevno.. Bure mora biti pokriveno ali ne fermetički ( ja stavljam najlon)
- nakon 10 dana procijediš to sve i dobiješ polufermentirani sok od šljive.
presipaš u fermentor ( tri četvrtine napuniš ) i držiš tako 3 sedmice
- zatim pretočiš da odvojiš talog. Talog sa dna bacaš. ( ja držim vino na visini od 1,5 metara i onda crijevom koje je na štapu izvučem vino a talog ostane na dnu. Vratiš u fermentor ali ovaj put možeš nasuti gotov do vrha ovo drži mjesec dana i opet pretočiš.
- nakon još jednog pretakanja trebao bi da dobiješ mlado vino od šljive.

Ja bih dodao u prvom koraku prilikom mjevenja šljive i stavljanja u bure 3% šečera radi bolje fermentacije. Ne zaboravi prilikom pretakanja da dodaješ po malo vinobrana. I moraš imati vrenjače. nemoj flaširati prije 6 mjeseci u fermentoru.
Ako uspije vino sačuvaj jednu flašu raja
Sad tek vidjeh odgovore, otišle mi informacije o odgovorima u spam Smile. Hvala na savjetu, Đulba. Drugari me odgovaraju, da se ne zezam džaba s tim kad već imam dobru rakiju, ali mene vuče da probam.
Sad imam par pitanja Smile
-Možeš li mi objasniti ulogu vrenjače ako već nije hermetički zatvoreno?
-Smeta li ako koji crv promakne u fermentor?
-Gdje se može nabaviti vinski kvasac?
-Koliko je to malo vinobrana, postoji li neka razmjera?
Ja sam mislio samljeti oko 20 kg šljive, možda već danas ili sutra pošto ovih dana popodne tresemo šljive za rakiju.
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Vino od šljive
(10.08.2016 10:03 )Vuk Wrote:  
(08.08.2016 09:55 )djulba Wrote:  Po nekoj logici bi to trebao raditi kao i crveno vino.
Ukratko:
- samelji šljivu stavi je u neko čisto bure i dodaj vinski kvasac ( za crveno vino)
- drži u buretu 10 dana na temp do 20-22 C uz miješanje dva puta dnevno.. Bure mora biti pokriveno ali ne fermetički ( ja stavljam najlon)
- nakon 10 dana procijediš to sve i dobiješ polufermentirani sok od šljive.
presipaš u fermentor ( tri četvrtine napuniš ) i držiš tako 3 sedmice
- zatim pretočiš da odvojiš talog. Talog sa dna bacaš. ( ja držim vino na visini od 1,5 metara i onda crijevom koje je na štapu izvučem vino a talog ostane na dnu. Vratiš u fermentor ali ovaj put možeš nasuti gotov do vrha ovo drži mjesec dana i opet pretočiš.
- nakon još jednog pretakanja trebao bi da dobiješ mlado vino od šljive.

Ja bih dodao u prvom koraku prilikom mjevenja šljive i stavljanja u bure 3% šečera radi bolje fermentacije. Ne zaboravi prilikom pretakanja da dodaješ po malo vinobrana. I moraš imati vrenjače. nemoj flaširati prije 6 mjeseci u fermentoru.
Ako uspije vino sačuvaj jednu flašu raja
Sad tek vidjeh odgovore, otišle mi informacije o odgovorima u spam Smile. Hvala na savjetu, Đulba. Drugari me odgovaraju, da se ne zezam džaba s tim kad već imam dobru rakiju, ali mene vuče da probam.
Sad imam par pitanja Smile
-Možeš li mi objasniti ulogu vrenjače ako već nije hermetički zatvoreno?
-Smeta li ako koji crv promakne u fermentor?
-Gdje se može nabaviti vinski kvasac?
-Koliko je to malo vinobrana, postoji li neka razmjera?
Ja sam mislio samljeti oko 20 kg šljive, možda već danas ili sutra pošto ovih dana popodne tresemo šljive za rakiju.

- Vrenjača ti ne treba dok bude šljiva u buretu, potrebna ti je poslije 10 - dana kada procijediš šljivu i kada vino bude fermentiralo u fermentoru. dok je u buretu tih 10 dana samo prekrij najlonom. Ja za fermentaciju vina koristim staklene demižone koje se koriste za skladištenje rakije.
- Neće crv smetati ali nema potrebe da ti išta prođe jer prilikom cijeđenja iz bureta u fermentor koristi gazu i cjedaljku.
- na 20 kg šljive dobit ćeš možda 10 l vina i za to ti je potreban po 1 gram vinobrana za svako pretakanje.
- vinski kvasac najobičniji se može nabaviti u mostaru. možeš zamoliti nekog iz mostara da ti kupi i pošalje poštom.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 210
Joined: Jun 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 11
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Bijeljina
RE: Vino od šljive
(10.08.2016 10:14 )djulba Wrote:  
(10.08.2016 10:03 )Vuk Wrote:  
(08.08.2016 09:55 )djulba Wrote:  Po nekoj logici bi to trebao raditi kao i crveno vino.
Ukratko:
- samelji šljivu stavi je u neko čisto bure i dodaj vinski kvasac ( za crveno vino)
- drži u buretu 10 dana na temp do 20-22 C uz miješanje dva puta dnevno.. Bure mora biti pokriveno ali ne fermetički ( ja stavljam najlon)
- nakon 10 dana procijediš to sve i dobiješ polufermentirani sok od šljive.
presipaš u fermentor ( tri četvrtine napuniš ) i držiš tako 3 sedmice
- zatim pretočiš da odvojiš talog. Talog sa dna bacaš. ( ja držim vino na visini od 1,5 metara i onda crijevom koje je na štapu izvučem vino a talog ostane na dnu. Vratiš u fermentor ali ovaj put možeš nasuti gotov do vrha ovo drži mjesec dana i opet pretočiš.
- nakon još jednog pretakanja trebao bi da dobiješ mlado vino od šljive.

Ja bih dodao u prvom koraku prilikom mjevenja šljive i stavljanja u bure 3% šečera radi bolje fermentacije. Ne zaboravi prilikom pretakanja da dodaješ po malo vinobrana. I moraš imati vrenjače. nemoj flaširati prije 6 mjeseci u fermentoru.
Ako uspije vino sačuvaj jednu flašu raja
Sad tek vidjeh odgovore, otišle mi informacije o odgovorima u spam Smile. Hvala na savjetu, Đulba. Drugari me odgovaraju, da se ne zezam džaba s tim kad već imam dobru rakiju, ali mene vuče da probam.
Sad imam par pitanja Smile
-Možeš li mi objasniti ulogu vrenjače ako već nije hermetički zatvoreno?
-Smeta li ako koji crv promakne u fermentor?
-Gdje se može nabaviti vinski kvasac?
-Koliko je to malo vinobrana, postoji li neka razmjera?
Ja sam mislio samljeti oko 20 kg šljive, možda već danas ili sutra pošto ovih dana popodne tresemo šljive za rakiju.

- Vrenjača ti ne treba dok bude šljiva u buretu, potrebna ti je poslije 10 - dana kada procijediš šljivu i kada vino bude fermentiralo u fermentoru. dok je u buretu tih 10 dana samo prekrij najlonom. Ja za fermentaciju vina koristim staklene demižone koje se koriste za skladištenje rakije.
- Neće crv smetati ali nema potrebe da ti išta prođe jer prilikom cijeđenja iz bureta u fermentor koristi gazu i cjedaljku.
- na 20 kg šljive dobit ćeš možda 10 l vina i za to ti je potreban po 1 gram vinobrana za svako pretakanje.
- vinski kvasac najobičniji se može nabaviti u mostaru. možeš zamoliti nekog iz mostara da ti kupi i pošalje poštom.
Hvala Smile. Ipak sam onda zakasnio za ovu godinu pošto ću do petka otresti sve šljive a dotad teško da mogu obezbjediti kvasac.
Da nema slučajno u Bingu, Konzumu i sl.?
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Vino od šljive
Ma kakav bingo Big Grin
Pa mozes otresti sljivu i probrat one bolje koje mogu stojat nekih 3-4 dana dok ti ne dođe kvasac. Ne moras ih odmah mljet

Poslano sa mog SM-G900H koristeći Tapatalk
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 210
Joined: Jun 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 11
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Bijeljina
RE: Vino od šljive
Upravo sam naručio ovaj kvasac:
https://www.hopandgrape.co.uk/gervin-gv2...gundy.html
Ostaviću tih 20 kg na stablu par dana, taman da još malo prime šećera na drvetu.
Kako ti se čini ovaj kvasac?
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Vino od šljive
Super. Ovaj kvasac i jeste za neodređene sorte tako da si dobro izabrao.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools