Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


FLAMEOUT pitanje??
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
FLAMEOUT pitanje??
U zadnjoj pivi koju sam radio ostalo mi je dosta gorčine a radio sam Flameout single hop Nelson 50g
Frend mi je dao savjet da nakon što ubacim hmelj na 0min brzo moram spustiti temperaturu na 85°c i onda zaustaviti hlađenje i tu čekati 30min cca i čak puno više ako treba jer na većim temperatura hmelj ispušta gorčinu a na 85°c ispušta Beta (aromu)

Kako vi radite taj Flameout???
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 673
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: FLAMEOUT pitanje??
Ja sam i prosli put a i prije tri dana stavljao na 3 min..isto NS hmelj.Prosli put mi je pivo odlezalo mjesec dana jer nisam bio u BH i nisam osjetio neugodnu gorcinu.Mislis da si samo stavljao nelson na flameoutu?
Find Odgovori
Travolta Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 68
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sl.Brod/Croatia
RE: FLAMEOUT pitanje??
(11.10.2016 07:57 )MadMug Wrote:  U zadnjoj pivi koju sam radio ostalo mi je dosta gorčine a radio sam Flameout single hop Nelson 50g
Frend mi je dao savjet da nakon što ubacim hmelj na 0min brzo moram spustiti temperaturu na 85°c i onda zaustaviti hlađenje i tu čekati 30min cca i čak puno više ako treba jer na većim temperatura hmelj ispušta gorčinu a na 85°c ispušta Beta (aromu)

Kako vi radite taj Flameout???

To sto ti je frend rekao to ti je aroma steep. A flameout je nesto sasvim drugo,gdje se hmelj ubacuje kad ugasis plamen i vjerovatno ostavlja mali dio gorcine vodile su se rasprave o tome. Ja osobno prakticiram aroma steep 15-20min.
Find Odgovori
MadMug Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Dubrovnik
RE: FLAMEOUT pitanje??
(12.10.2016 02:18 )Travolta Wrote:  
(11.10.2016 07:57 )MadMug Wrote:  U zadnjoj pivi koju sam radio ostalo mi je dosta gorčine a radio sam Flameout single hop Nelson 50g
Frend mi je dao savjet da nakon što ubacim hmelj na 0min brzo moram spustiti temperaturu na 85°c i onda zaustaviti hlađenje i tu čekati 30min cca i čak puno više ako treba jer na većim temperatura hmelj ispušta gorčinu a na 85°c ispušta Beta (aromu)

Kako vi radite taj Flameout???

To sto ti je frend rekao to ti je aroma steep. A flameout je nesto sasvim drugo,gdje se hmelj ubacuje kad ugasis plamen i vjerovatno ostavlja mali dio gorcine vodile su se rasprave o tome. Ja osobno prakticiram aroma steep 15-20min.

Da li ubacuješ hmelj na 0 min i brzo hladiš na 85°c i onda zaustaviš 15-20min aroma step??

Razmišljam da na 0 min kod je boil gotov ne ubacim ništa nego pričekam da temp padne na 85°c i onda ubacim hrpu hmelja i pustim da kiša i sat vremena ako treba.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 808
Joined: May 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 30
Primio 14 zahvala u 14 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: FLAMEOUT pitanje??
(12.10.2016 08:16 )MadMug Wrote:  Da li ubacuješ hmelj na 0 min i brzo hladiš na 85°c i onda zaustaviš 15-20min aroma step??

Razmišljam da na 0 min kod je boil gotov ne ubacim ništa nego pričekam da temp padne na 85°c i onda ubacim hrpu hmelja i pustim da kiša i sat vremena ako treba.

predugo ti je to, jer će u sat vremena pasti možda do temperature pogodne za baje koje ti mogu inficirati pivo..

20ak minuta na 80°C ti je dovoljno. i ubaci hmelj na 0 min (flame-out) jer će hmelj odmah početi otpuštati mirise.

naravno, možeš eksperimentisati da vidiš šta se bolje primi po tvojim empirijskim, ali i subjektivnim utiscima, ali imaš o tome dosta "svjedočenja" po netu, pa neke stvari ne moraš iznova isprobat..
WWW Find Odgovori
Travolta Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 68
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sl.Brod/Croatia
RE: FLAMEOUT pitanje??
(12.10.2016 08:16 )MadMug Wrote:  
(12.10.2016 02:18 )Travolta Wrote:  
(11.10.2016 07:57 )MadMug Wrote:  U zadnjoj pivi koju sam radio ostalo mi je dosta gorčine a radio sam Flameout single hop Nelson 50g
Frend mi je dao savjet da nakon što ubacim hmelj na 0min brzo moram spustiti temperaturu na 85°c i onda zaustaviti hlađenje i tu čekati 30min cca i čak puno više ako treba jer na većim temperatura hmelj ispušta gorčinu a na 85°c ispušta Beta (aromu)

Kako vi radite taj Flameout???

To sto ti je frend rekao to ti je aroma steep. A flameout je nesto sasvim drugo,gdje se hmelj ubacuje kad ugasis plamen i vjerovatno ostavlja mali dio gorcine vodile su se rasprave o tome. Ja osobno prakticiram aroma steep 15-20min.

Da li ubacuješ hmelj na 0 min i brzo hladiš na 85°c i onda zaustaviš 15-20min aroma step??

Razmišljam da na 0 min kod je boil gotov ne ubacim ništa nego pričekam da temp padne na 85°c i onda ubacim hrpu hmelja i pustim da kiša i sat vremena ako treba.

Ohladim na 85c' ubacim hmelj i ostavim 15-20min i nastavim ponovo hladiti.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,994
Joined: Nov 2012
Reputation: 17
Dao zahvala: 25
Primio 150 zahvala u 240 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: FLAMEOUT pitanje??
Steep je najbolji nacin za ocuvanje arome u pivu poslije suhog hmeljenja, naravno. Ali nije dobro predugo ostavljati hmelj na 85C. Ustvari to je kompromis izmedju mutnog piva i dobre arome. Cilj je isto sto prije napraviti cold break i izdvojiti proteine u sladovini. Ja ostavljam 15-20 minuta uz konstantno gnjecenje i mijesanje hmelja s obzirom da stavljam hmelj u vrecici. Mada i ako se onako ubacuje bez vrecice mislim da je ok za vrijeme steepa malo ga mijesati da sto vise otpusti.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools