Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Fermentacija - problem
Fender24 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Varaždin
Fermentacija - problem
Pozdrav ljudi,
Skuhao sam drugu rundu pive prije 5 dana, sve je proteklo glatko i po planu, ali još nije počela fermentacija. Sladovinu sam ohladio i pretočio u fermentor, rehidrirao kvasac (US-05), ali sam zaboravio protresti sladovinu prije ubacivanja kvasca. Je li u tome problem? mogu to popraviti ako sada promućkam fermentor ili promiješam, imam 25 litara? pogledao sam kroz rupu za vrenjaču i nema pjene, samo je poneki mjehurić na površini sladovine, a prošli put je već bila debela pjena za 5 dana. Imam još pola paketića kvasca od prošle runde kuhanja, mogu to rehidrirati pa samo staviti unutra ili još počekam koji dan? temperatura u prostoriji je 19 stupnjeva konstantno.
Ima tko kakav savjet?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,197
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 91 zahvala u 98 postu/ova
Location: Mostar
RE: Fermentacija - problem
Ima li tragova krauzena? Pokušaj podignuti kvasac sa dna fermentora polukružnim laganim trzanjem fermentora. Uhvati za ručke, neka ostane fermentor na podlozi, i lagano nekoliko puta ga trzni. Pazi da previše ne mućkaš. Valjalo bi da imaš komoru i da kontrolišeš temperaturu, i u ovome slučaju da je malo podigneš. Javi šta se dešava.
Find Odgovori
Fender24 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Varaždin
RE: Fermentacija - problem
This post was last modified: 28.11.2016 06:08 by Fender24.
Sad sam zaokrenuo nekoliko puta kako si opisao, da podignem kvasac.. Stavio sam do radijatora, imam termometar pokraj fermentora i pokazuje 20 stupnjeva.
Evo na slici se vidi kako to izgleda.. ove bijele točkice su skupine mjehurića kao začetak pjene, ali tako izgleda već 4 dana i ništa se nije promijenilo. Osjeća se lagani miris kvasca iz fermentora.

Puno hvala na pomoći.. budem javljao što se događa Smile

[attachment=1610]

Očito ne znam staviti sliku Smile

evo linka na dropbox:[Image: E1qgvIG.jpg]
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,041
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Fermentacija - problem
meni ovo izgleda ko da ti je fermentacija prosla.. probaj izmjerit fg..
WWW Find Odgovori
Fender24 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Varaždin
RE: Fermentacija - problem
(28.11.2016 06:59 )zlimfur Wrote:  meni ovo izgleda ko da ti je fermentacija prosla.. probaj izmjerit fg..

Sad sam mjerio FG.. 6.4 po Brixu, kad sam stavio u kalkulator za korekciju ispada 1.013 SG.. znači da je završila fermentacija.. kako je to moguće ? ispada da je 48 sati nakon ubacivanja kvasca završila fermentacija..moguće da se tada povukla pjena, a da je fermentacija bila jako lagana ovih 5 dana nakon toga? okus mi je u redu.. što sad? da flašram za vikend ili ostavim još ? tek je 7 dana u fermentoru
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,041
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Fermentacija - problem
Ostavi jos desetak dana..

Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk
WWW Find Odgovori
Fender24 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Varaždin
RE: Fermentacija - problem
u redu.. budem javio što će ispasti na kraju beer
Find Odgovori
Fender24 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Varaždin
RE: Fermentacija - problem
evo samo da javim.. s pivom je sve u redu samo što nije baš gazirana, a stavio sam 8g šećera po litri. Ima nešto malo pjene i dosta dobar okus, ali je jako slabo gazirano.. Možda ima veze s time što je prebrzo završila fermentacija..ne znam, jedino što znam je da će se popiti i da uskoro kuham drugu rundu Wink
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Fermentacija - problem
Koliko je vremena prošlo od flasiranja? S 8 g šećera to bi trebalo biti jako dobro gazirano.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Fender24 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Varaždin
RE: Fermentacija - problem
prošlo je 2 mjeseca.. stavio sam onu fruktozu iz DM-a.. prošli put mi je piva je bila jače gazirana nakon 10 dana sa 7 grama šećera
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,205
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 9 zahvala u 15 postu/ova
Location: Mostar
RE: Fermentacija - problem
ček jesi stavljao fruktozu ili šećer?

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
Fender24 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 16
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 4
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Varaždin
RE: Fermentacija - problem
(13.02.2017 04:07 )Pivdzija Wrote:  ček jesi stavljao fruktozu ili šećer?

ovo sam stavio.. krivo sam napisao to je dekstroza, a ne fruktoza

[Image: 128753-grozdni-sladkor-0-5kg-6-2-2015-sl...0055460000]
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools